Jaka karta graficzna

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JSK
    Początki nałogu
    • 2006
    • 318

Jeśli chodzi o profesjonalną obróbkę krytycznym będzie dobór monitora a nie karty. Tu się trzeba dobrze zastanowić. A karta? Nvidia w przedziale cenowy do 1kzł będzie super hiper turbo z pełnym nadmiarem możliwości.

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

A powiedzcie mi jeszcze czy karta wpływa w jakiś sposób na wydajność czy to już wyłącznie domena procka i karta nie ma tu nic do rzeczy? I można kupić praktycznie dowolną?
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Zamieszczone przez Kolekcjoner
        A powiedzcie mi jeszcze czy karta wpływa w jakiś sposób na wydajność czy to już wyłącznie domena procka i karta nie ma tu nic do rzeczy? I można kupić praktycznie dowolną?
        W dzisiejszych czasach - tak, można kupić dowolną, bo praktycznie każda ma jakąś akcelerację 2D. (Apple'owcy proszeni są o nie wyjeżdżanie ze sprzętowym wspomaganiem przetwarzania w Aperture ;-))
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Dzięki wielkie za info!
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• KuchateK
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 4895

Zamieszczone przez muflon
            W dzisiejszych czasach - tak, można kupić dowolną, bo praktycznie każda ma jakąś akcelerację 2D.
            Akceleracja 2D to jest w kazdej karcie od czasow zanim jeszcze voodoo bylo

Zamieszczone przez muflon
            (Apple'owcy proszeni są o nie wyjeżdżanie ze sprzętowym wspomaganiem przetwarzania w Aperture ;-))
            A linuxiarze z xgl sie licza?

Dzisiaj to najgorsze badziewie wbudowane na plyte calkiem niezle sobie radzi z akcelerowaniem. Do zastosowan desktopowych w zupelnosci wystarcza, nawet jesli system wykorzystuje akceleracje dosc intensywnie.

Aperture i jego wymagania dotyczace karty pomine milczeniem
            ...

Komentarz

• bundy
              Uzależniony
              • 2006
              • 760

Ja ostatnio sobie kupiłem NV 6800GS i nie narzekam ani na odzworowanie kolorów (kalibruję regularnie monitor sprzętowo), ani na ostrość obrazu. Fetyszyzowanie Matroxa ma swoje korzenie w odległych już czasach, kiedy karty na chipach NV lub Ati były robione przez różnych dziwnych "garażowych" producentów, bez jakiejkolwiek dbałości o jakość obrazu - liczył się "odpał" w 3D i nic więcej. Teraz jest zupełnie inaczej i karty na chipach NV i Ati trzymają naprawdę wysoką jakość. Oczywiście mówię o kartach od sprawdzonych producentów - np. Gainward (a także Palit, bo to w sumie ta sama firma). A wracając do Matroxa, to przesiadając się kiedyś z G550 na Radka 9800 nie zauważyłem ŻADNEJ różnicy w jakości obrazu (no może Matrox miał wyższą max. rozdziałkę, ale to i tak dla mnie było bez znaczenia, bo mój monitor raczej by tego nie uciągnął).
              IMO wybór karty graf. to sprawa nieco drugorzędna. Ważniejsze jest dobranie dobrego monitora a potem poprawne skalibrowanie całego zestawu.
              1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• Yoyo

W przypadku korzystania z cyfrowego wyjścia dvi to kazda grafika sie nadaje, przy analogu do niedawna matrox i potem ati prezentowały wyższą jakość niż nv. W najnowszych seriach kart serii geforce 7 i 8 to już nie ma znaczenia bo nvida sie poprawiła. Jezeli ktos mysli o karcio graficzne za 20zł do grafiki to faktycznie matrox jak najbardziej jest godny polecanie, sam kiedyś uzywalem matroxa g450 z dvi i w porównaniu to geforce 2MX był o wiele lepszy. Praktycznie jakosc co na radku 9200. Teraz korzystam ze zintegorwanej gf6100 z wyjsciem dvi i nie zauważyłem żadnego pogorszenia w stosunku do radka9600pro a działam na lcd iiyamie e485s Niedługo zamienie ja kartą z dx 10 i najprawdopodniej w senisie aości niewiele sie zmini no poza tą w 3D ale to wasnicie jedyny powód dla którego zminia sie karte graficzna obenie, szybkośc w 3D. Jesli nie potrzeba Tobie szybkiej karty to starypoczciwy matrox wystarczy w zupelnosci, jedyy warunek to minmum 16MB pamieci żeby komfortowo pracować.

Komentarz

• PatriX
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 150

Karta graficzna do obróbki foto ... nawet stary GeForce 3 wystarczy... Bo to w końcu grafika 2D a nie 3D i tu raczej bardziej przydaje się pamięć RAM żeby szybciej PhotoShop chodził ;-)

www.SIERAQ.digart.pl
                  ..::SieraQ::..

Komentarz

• eMILz
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 210

No i musi być cicha jak tylko do zdjęć najlepiej bez wiatraczków ja używam radeona x1300 pro z chłodzeniem pasywnym

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Smialo polece moja - Geforce 7300 GT. Chlodzenie pasywne, 256MB, tania a bardzo wydajna, do obrobki zdjec wiadomo -bez problemow a za ok 300zl wszelkie jak na razie nowsze gierki smigaja (choc nie w full detalach, bez przesady : Quake4, Doom3, Civilization IV, Heroes 5, Star Wars : Empire at War, Battle for Middle Earth 2.

Komentarz

• renes
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 510

Zamieszczone przez PatriX
                        Karta graficzna do obróbki foto ... nawet stary GeForce 3 wystarczy... Bo to w końcu grafika 2D a nie 3D i tu raczej bardziej przydaje się pamięć RAM żeby szybciej PhotoShop chodził ;-)

Jak dużo szybciej będzie chodził PS3/PS2 na karcie z 64MB w porównaniu do 250MB?
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez renes
                        Jak dużo szybciej będzie chodził PS3/PS2 na karcie z 64MB w porównaniu do 250MB?
                        Oczywiście mam na myśli kartę graficzną - czy jej pojemność wpływa na szybkość pracy PS, a tym samym na obróbkę zdjęć...
                        Ostatnio edytowany przez renes; 8861. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• firley
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 135

renes przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś :P

w cytowanej przez Ciebie wypowiedzi PartiXa dokładnie napisane jest, że znaczenie przy Psie ma pamięć RAM, a karta graficzna to drugorzędna sprawa.

~edit:
                          podeprę się jeszcze teorią "większego"
                          Zamieszczone przez KuchateK
                          Kupowanie karty "bo ja robie grafike 2D" to strata pieniedzy. Nie ma przyrostu ani predkosci ani jakosci. Lepiej zainwestowac w ram i dyski.
                          Ostatnio edytowany przez firley; 4591.
                          Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...

Komentarz

• renes
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 510

Nie zwróciłem uwagi na drugą wypowiedź. Teraz wszystko jasne, dzięki.

Komentarz

• mor_feusz
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1370

a co powiecie na "NVIDIA GeForce™ Go 8600M GT with 256MB". Od dawna nie siedze w sprzecie "konsumenckim". Niestety przyszla czas na zmiane laptopa. Mysle o Dell XPS 1530 z ta karta wlasnie NVIDIA GeForce™ Go 8600M GT with 256MB, do tego Intel Core™ 2 Duo processor T7250 (2GHz) i 4GB RAMu (firma kupuje tak wiec za duzego wyboru nie mam)

Komentarz

• Shadow
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1572

Na topie jeśli chodzi o nVidie jest GF8800 GT 512. Znakomite osiągi i przystępna cena. Ale to raczej wypas do gier a nie do PS-a

Komentarz

Pracuję...