Wyzwalanie radiowe lamp Speedlite

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • plodz1

Wyzwalanie radiowe lamp Speedlite

Kto mi powie dlaczego radiowe wyzwalacze lamap w Polsce kosztują 200-300 zł a gdzie indziej, np. w na Ebayu w Stanach to samo kosztuje 15 dolarów.
    http://cgi.ebay.com/Radio-Slave-Wire...QQcmdZViewItem

Fakt że z Chin przesyłka dodatkowo 10 dolarów - ale to daje z przesyłką ok. 80 zł przy jednej sztuce ? Może znajdzie się pare osób, tak żeby większą ilość zamówić ?

Pozdr
    Plodz
  • Raff
    Uzależniony
    • 2005
    • 778

No, ale faktem jest że to inne radia. Te u nas popularne nie są najlepsze na reportaż ale do studia spoko. Ciekawe jak zatem te po 15 zielonych? Tez bym reflektował na jakieś tańsze radyjko

Komentarz

• emil

A jest możliwość zainstalowania radia i lampy błyskowej razem?????

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Te z funsportsu (DC-B, niedawno 320pln/szt, obecnie 199) sa dokladnie takie same jak te prezentowane na e-bay'u "Wireless Radio Slave Flashlight 4 Channel--battery" po $9.99 plus $15.99 przesylka na terenie stanow i $19.99 w swiat. Jest tez nowszy model nieco innej konstrukcji "BEST Studio strobe Radio Slave Wireless Trigger Battery" po $3.99 i $20 przesylki. Wyszukiwarka wypluwa tego calkiem sporo.

Jako uzytkownik pierwszego modelu moge tylko powiedziec ze zdarza mu sie z 580'tka nie blysnac. Czy jest to zawsze wina 580'tki jak nie nadaza sie ladowac czy wyzwalacza gubiacego sygnal czy "po rowno" nie wiem narazie bo brak czasu na wybadanie. Tak tylko informuje Jest jednak na tyle wygodne, ze nadaje sie do uzytku

Zamieszczone przez emil
        A jest możliwość zainstalowania radia i lampy błyskowej razem?????
        Jak masz puszke z gniazdem PC to tak. Bedzie zwisac z boku na przewodzie, chyba ze sobie wymajstrujesz mocowanie. Przewod jest w zestawie.

W przeciwnym wypadku nie ma szybkiej, latwej i taniej metody, choc mozna nieco zakombinowac z jednak z kostek hamy i przy odrobinie lutowania dopiac sie obok. O automatyce wtedy mozesz zapomniec. Choc i w pierwszym przpadku bedzie glupiala skutecznie utrudniajac prace. Tylko manual.
        ...

Komentarz

• Broncobilly
          Bywalec
          • 2005
          • 214

chętnie na taką radiówkę za 10-15 $ bym sie zapisał (nie wydaje mi sie by zdarzyło mi sie tego użyć częściej jak kilka razy w roku więc kwota do 30$ z wysyłka byłaby do zaakcetowania

Komentarz

• Auwo
            Uzależniony
            • 2004
            • 928

Zamieszczone przez KuchateK
            Te z funsportsu (DC-B, niedawno 320pln/szt, obecnie 199) sa dokladnie takie same jak te prezentowane na e-bay'u "Wireless Radio Slave Flashlight 4 Channel--battery" po $9.99 plus $15.99 przesylka na terenie stanow i $19.99 w swiat.
            I tych właśnie nie polecam.
            Miałem i wymieniłem na model z zasilaniem sieciowym.
            Zasilane bateriami mają poważny problem z wyzwalaniem.
            U mnie bylo to około 2 błyski na 10 wyzwolen migawki - doprowadzalo mnie to do qu r wi cy

Komentarz

• jasie_pany

a moze mi ktos pokazac przyklad takiego radiowego wyzwalacza z zasilaniem sieciowym? Bardzo dziekuje. A jak nie to jaki polecacie model jesli ktos w ogole uzywa cos takiego. Chodzi mi zeby wyzwolic Sigme ef 500 Super ale bez drugiej lampy.

Komentarz

• ripek
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1486

Radiowe wyzwalanie lamp speedlite

Mam pytanko.

Na ostatniej sesji foto notorycznie problem sprawiało "widzenie" się speedlitów w trybie master-slave za pomocą wbudowanego czujnika (jedna 580ex a druga 550ex).

Plan na zdjęcie był taki żeby dopalić w ciemnym miejscu parę od przodu tworzące efekt "podswietlenia".

Udało nam się to tak:

Ale nie jest to wygodne rozwiązanie ponieważ:
                1) Ktoś lampę musi trzymać przed nimi starając się uniknąć złapania na zdjęciu
                2) Część lampy (z czujnikiem) musi wystawać tak aby złapać błysk mastera a jednocześnie błysk nie może być widoczny dla aparatu mastera wiadomo dlaczego .. Na powyższym zdjęciu musiałem wyciąć kawałek lampy i kawałek nogi
                3) Czasami lampy się nie widzą a niby powinny. Np. jest za jasno. Jest to trochę irytujące

I pytanie: czy jest jakaś metoda radiowego wyzwalania slave'ów?
                Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• marekb
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2273

a podobno slave w canonie to własnie wyzwolenie radiowe...??

Komentarz

• ripek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1486

to słabe to radio jak nie przechodzi nawet przez warstwe materiału

Komentarz

• Mutt
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 252

W canonie lampy wyzwalane są przez podczerwień.

Co do pytanie: da się wyzwolić radiowo (od chińczyków zaczynając a na pocket wizardach kończąc), ale wtedy zapomnij o jakimkolwiek pomiarze siły błysku.
                      Instagram

Komentarz

• ripek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1486

No to pech - trzeba się będzie gimnastykować dalej

Komentarz

• Tomasz1972
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3042

Lampę mozna do statywu przymocować ( fabryczna stopka ma gwint ) .

Komentarz

• maxbmx
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 364

Ale sie przyzwyczailiscie do tego ettl'a ... ja jade na manualu non stop i nie mam z tym najmniejszych problemów (pocket wizard) - pomiar jest wazny ale w szybkiej reporterce gdzie nie ma czasu niczego ustawiać.
                            Moje zdjęcia
                            RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• ripek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1486

Popatrzylem na stronke PocketWizard.com i patrze ze tam są tylko nadajniki ktore montuje sie na stopce aparatu ew. odbiorniki z kabelkiem do wyzwalacza.

A co sie montuje do stopki lampy ktora ma być slavem?

Komentarz

Pracuję...