Wyzwalanie radiowe lamp Speedlite

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • schabu
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1352

pokaż zdjęcie tego jak to połączyłeś.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• burdagraph
      • 2008
      • 13

Zdjęcia
      Dodam że ustawiłem lampę na manual, ale może to źle? nie wiem.

Na końcu kabla oczywiście PW

40D + 24-105F4 + 70-200F4 + 70-200F2.8 + Tamron 180F3.5 Macro + Canon 10-22 + 580EX + kupa klamotów i dobre chęci.

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

Ta kostka Hamy to działa chyba "w drugą stronę" - przekazuje info o chęci błysku wpięta w stopkę od body i "konwertuje" to do gniazda pc. Bo przecież w miejscu w którym teraz wpiąłeś lampę nie ma środkowego pina w kostce (a ten jest potrzebny do wyzwolenia błysku).

Wniosek : kup dobrą kostkę.

EDIT : mogę nie mieć racji, ale to najbardziej prawdopodobne rozwiązanie.

Drugim problemem może być niedziałający kabelek. Sprawdź omomierzem, czy obie żyły nie są przerwane.

Komentarz

• burdagraph
          • 2008
          • 13

Dzieki za odpowiedź

Myślałem że nie jest istotne który pin dotyka kostki - ale rzeczywiście tutaj konstrukcja chyba tylko do wyzwalania lamp studyjnych...

Innymi słowy - kostka powinna "z góry" wyglądać tak?

40D + 24-105F4 + 70-200F4 + 70-200F2.8 + Tamron 180F3.5 Macro + Canon 10-22 + 580EX + kupa klamotów i dobre chęci.

Komentarz

• schabu
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1352

tak burdagraph - kup taką kostkę jak ta z aukcji.
            Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• MaciekH
              Uzależniony
              • 2006
              • 662

no i pamietaj zeby zaizolowac spód kostki tak zeby tylko srodkowy pin lampy miał kontakt z kostka
              20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

Zamieszczone przez burdagraph
                Myślałem że nie jest istotne który pin dotyka kostki
                Do zwykłego wyzwalania lampy (bez automatyki) potrzebny jest środkowy pin lampy i jej "blacha". No wiecie o co chodzi

Komentarz

• MaciekH
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 662

Oj wiesz co, jak czytam coraz to nowe wątki z problemem typu "lampa błyska raz i sie zawiesza", to zaczynam wątpić w to, że jest oczywiste, jak to działa...
                  20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• iktorn92
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 605

Przerabiał juz ktoś z was phottix tetra? Mam zamiar kupic to lada moment tylko pytanie czy da sie to szybko i pewnie przerobic zeby dzialalo jak stara wersja....
                    Flickr
                    Portfolio Ślubne

Komentarz

• kasprzak
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 189

Mam nadajnik i 3 odbiorniki. Jeden z nich pojechał narazie na gwarancyjną wymianę, bo zasięg miał na 10cm :-)
                      Generalnie śmiga naprawdę dobrze. Nie kombinowałem jeszcze z powiększeniem zasięgu, bo zwyczajnie...nie potrzebowałem i nie zanosi się narazie, więc szkoda grzebać. Jest temat o tym jak zresztą zdążyłeś wziąc udział: http://canon-board.info/showthread.php?t=50673 i coś tam nie działało już z 430EX, a taką mam wiec zwyczajnie sie boję grzebać już na zapas

Myślę, że za tą cenę, jeżeli ktoś fotografuje amatorsko, albo nieczęsto używa lampek to zestaw jest idealny, bo naprawde dobrze chodzi!
                      Pozdrawiam
                      Paweł Kasprzak

Komentarz

• iktorn92
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 605

No to dobrze Dziś kupie i zobacze prawdopodobnie wlutuje ta antenke 433mhz
                        Flickr
                        Portfolio Ślubne

Komentarz

• donald7000
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 382

Latałem kiedyś z tymi nadajnikami po działce i wcale nie jest potrzebna żadna antena. Wystarczy włożyć dobra baterię i ustawić nadajnik o 90 stopni do góry, czyli wysunąć z sanek puszki i górna częścią zadrzeć do góry, tak aby stopka "patrzyła" w stronę odbiornika. Robiłem próby 3 nadajnikami i 4 odbiornikami, stwierdzam że zasięg poprawia się z 20m do nawet 33m.

Komentarz

Pracuję...