Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pytanie do posiadających przejściówkę na M42 i 350kę.
Czy aparat wspomaga ustawianie ostrości?
Jeżeli nie, to napiszcie jak sobie z tym radzicie...
Mam dwa obiektywy na ten gwint i zastanawiam się nad przejściówką oraz pierścieniami do makro. Ale właśnie nie wiem co z ostrością.
Ostrość niestety/stety trzeba ustawiać ręcznie (czyt. na oko).
M42 dobrze sprawdzają się w portrecie, makro i innych zastosowaniach gdzie pośpiech nie jest wymagany.
W 350D dość ciężko idzie ale trzeba się przyzwyczaić. Jeśli masz dobre obiektywy to myślę że warto kupić taką przejściówkę. Droga nie jest a efekty mogą być bardziej niż zadawalające.
z ostroscia musisz ,,walczyc'' samodzielnie, czyli recznie pisze walczyc, bo 300d/350d maja bardzo male wizjerki i trzeba sie nameczyc przy ostrzeniu...
Jak masz dobrą optykę m42, lub chwilowe braki obiektywów do Canona to warto zakupić przejściówkę. Gdy jestem zmuszony robić coś w akcji, to średnio jedna fotka na 3 jest ostra, ale ważny jest efekt końcowy.
550D, EFS 18-55 II, EF 85/1.8 USM, Sonnar 3.5/135, Flektogon 2.8/20, Vario-Sonnar 4/80-200
no to mnie nie pocieszyliście...
Obiektywy jakie mam (a właściwie ma je mój ojciec) to są jakieś do Zenita. jeden to Helios 2/50mm a drugi nie pamiętam (jakiś taki mały był z Zenitem E, b. stary).
Miałoby mi to służyć wraz z pierścieniami do makro.
Raczej trudno dokupic obiektyw makro do 100PLN (=koszt przejściówki i pierścieni)...
W cyfrze problem z ostrzeniem w obiektywach m42 (szczegolnie w makro) po czesci rozwiazuja zdjecia seryjne.
Pierscienie sa tanie ale malo wygodne - jezeli sie na nie zdecydujesz to polecam z popychaczem przeslony, unikniesz kombinowania jak domknac przyslone za pomoca kawalka papieru ;-)
Naprawde fajne efekty udalo mi sie uzyskac dopiero z sonnarem 135/3.5 (tak, tak wiem nudny jestem :P ) i z mieszkiem do ktorego zazwyczaj dokrecam jeszcze kilka pierscieni w zaleznosci jak duzej skali moge potrzebowac. Za sonnarem przemawia jeszcze fakt posiadania przycisku, ktory przymyka przyslone do wartosci roboczej co jest przydatne przy duzych skalach odwzorowania, bo jednym "pstrykiem" z pelnej dziury robisz f/16.
Wiem, ze caly ten wywod nie miesci sie w zalozeniu do 100 zl, ale mysle ze i tak bylem pomocny :-)
Ostatnio edytowany przez gonzo44; 1042.
Powód: literowki
nie nie, nie zrozum nas sie zle, po prostu mowimy Ci
o trudnosciach, ale nikt chyba nie napisal, abys darowal
sobie M42 i szukal ,,wylacznie'' AF Canon
biorac pod uwage ceny szkiel, to rozwiazanie z przejsciowka na M42
jest baaardzo oplacalne. zgadzam sie z gonzo44, ze Sonnar 135mm
to swietny obiektyw, i takie wlasnie szkla trzeba kupowac - a nie Heliosy
(swoja droga - wlasnie sprzedaje takie szklo - patrz opis w moim podpisie)
taki maly OT.
Twoj sonnar gawryl jest troche inny od mojego (o co pytalem ogolnie w innym watku)
Glowne roznice to:
1. kolor - moj jest caly czarny
2. na moim napis na przodzie to MC SONNAR ... - jezeli sie nie myle to to MC ma cos zwiazanego z powlokami antyrefleksyjnymi.
gonzo44 umknelo mi Twoje pytanie, nie wiem o czym mowisz...
a Sonnary MC to rzeczywiscie ,,nowsze'' jakies, z powlokami antyrefleks
i (ponoc) dlatego lepsze od swoich poprzednikow bez MC. a optyka? tego
ja juz nie wiem, wiem tylko to, ze moj jest OK i poledam.
gonzo44 umknelo mi Twoje pytanie, nie wiem o czym mowisz...
a Sonnary MC to rzeczywiscie ,,nowsze'' jakies, z powlokami antyrefleks
i (ponoc) dlatego lepsze od swoich poprzednikow bez MC. a optyka? tego
ja juz nie wiem, wiem tylko to, ze moj jest OK i poledam.
http://canon-board.info/showthread.p...ghlight=sonnar
tutaj rozpoczalem dyskusje jakis czas temu, jak dopiero przymierzalem sie do kupna tego szkla. Jezeli dobrze pamietam to widzialem, chyba, 3 wersje obiektywu i nadal nie wiem czym sie zasadniczo roznia (no moze poza tym MC)
http://canon-board.info/showthread.p...ghlight=sonnar
tutaj rozpoczalem dyskusje jakis czas temu, jak dopiero przymierzalem sie do kupna tego szkla. Jezeli dobrze pamietam to widzialem, chyba, 3 wersje obiektywu i nadal nie wiem czym sie zasadniczo roznia (no moze poza tym MC)
jakos umknela mojej uwadze dyskusja o wersjach sonnara...ja tez nie wiem czym sie one roznia. fakt jest faktem - nie znam nikogo, kto by marudzil na jakosc optyki w tym szkle i to jest dobra reklama tegoz obiektywu. a w kwestii wyjasnienia roznic trzeba by bylo zerknac gdzies na inne forum, tu ludzie moga duzo powiedziec o Lkach, a nie o staruszkach M42
Komentarz