Trwałość [wiek] oraz wytrzymałość [trudne warunki] stabilizacji w obiektywach

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rychu
    Bywalec
    • 2006
    • 242

A jednak! Nie jest aż tak dobrze, jak się to początkowo wydawało! Mam objawy podobne do opisanych przez airhead'a:
    "jedyne, co mnie niepokoi w zachowaniu stabilizatora, to że czasem na słabszych bateriach szaleje i drga sam rozmywając zdjęcie... zdarza się to rzadko i łatwo to zauważyć, ale na pewno nie jest to zaleta "
    Też, jak się wydaje, w niektórych położeniach obiektywu, słychać wyraźne warczenie i są wibracje, które same nie przechodzą. Trzeba jeszcze raz "podejść do zdjęcia" zmieniając kąt obiektywu i starać się nie poruszyć aparatem - wtedy jest dobrze. Czy ktoś coś może powiedzieć na temat tych objawów? Czy są to, jak podejrzewam, objawy zużycia?

Komentarz

• ewg
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1079

Zamieszczone przez airhead
      jedyne, co mnie niepokoi w zachowaniu stabilizatora, to że czasem na słabszych bateriach szaleje i drga sam rozmywając zdjęcie... zdarza się to rzadko i łatwo to zauważyć, ale na pewno nie jest to zaleta
      Może w pobliżu były jakieś przewody wysokiego napięcia, albo jakaś komórka?

Polecam: http://canon-board.info/showthread.p...5&highlight=is

Komentarz

• jacula
        Początki nałogu
        • 2007
        • 319

Zamieszczone przez paweleverest
        IS to niestety najbardziej wrażliwa część z całego obiektywu - sklada sie z ruchomych elementów a te są podatne na dziłanie grawitacji ...Nie słyszałem natomiast o samoczynnych usterkach tego mechanizmu nie będących następstwem uderzenia...
        Czy IS jest tak samo narazony zarowno gdy body pracuje (IS pracuje) i gdy body jest wylaczone (IS nie pracuje)?

Komentarz

• airhead
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2495

chyba nie, bo przecież wyłączony nie działa... ale prąd przez niego płynie, bo słychać cyknięcia przy podłączaniu

rychu: "warczenie i wibracje" - dobrze to opisałeś ;]... tylko że u mnie one same przechodzą, zazwyczaj po samoczynnym wyłączeniu się stabilizacji (jak miną te 4? sekundy) i potem zazwyczaj działa dobrze (nie szarpie)- jak dla mnie da się z tym żyć, choć z pewnością nie jest to zaleta... też myślę, że to wina zużycia sprzętu
          chcesz jeszcze czegoś się dowiedzieć? pytaj

ewg: tak, widziałem ten wątek i akurat zachowywał się podobnie, ale stanowczo zbyt często - dziś fotografowałem 4h i zdarzyło mi się to ze 3 razy... a byłem w mieście do tego :P
          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• rychu
            Bywalec
            • 2006
            • 242

Po wielu testach stwierdzam, że mimo warczenia, a czasem nawet wibracji stabilizacja działa! Zdjęcia na 1/15 s. na 135mm bez IS-a są wyraźnie nieostre, a z IS-em - brzytwa! Wibracje pojawiają się przy próbie poruszenia obiektywem. Nie wiem, czy tak ma być, bo to mój pierwszy i jak na razie jedyny obiektyw z IS-em - nie mam żadnego doświadczenia, także w technice użycia takich obiektywów.
            Interesuje mnie np. taka kwestia - IS-a używamy ciągle, czy tylko włączamy go w trudnych warunkach?

Komentarz

• Misiaque
              Początki nałogu
              • 2007
              • 392

Można spokojnie używać ciągle, choć niesie to ze sobą teoretycznie minimalną degradację jakości obrazu.

Komentarz

• AmatorKrak
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 43

Wyjątek- aparat na statywie= IS rozmazuje foty. Najlepiej używać przy długiej ogniskowej, słabym świetle.
                EOS 50D 400D 300, +Ckit + C55-250 + C50 1.8 + 430EX + C28-90 4-5,6 + T18-50 2.8+ Sherpa450 i inna drobnica

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Zawszeć to trochę się mechanizm oszczędza jak nie pracuje także jak nie potrzebuję to wyłączam .
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• Mellan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1851

Zamieszczone przez Misiaque
                    Można spokojnie używać ciągle, choć niesie to ze sobą teoretycznie minimalną degradację jakości obrazu.
                    ... i nie zawsze ma to sens....
                    C-F-K - forever

Komentarz

Pracuję...