Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemek_PC
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2462

Odp: Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki

Rolling shutter zależny od rodzaju obiektywu, że na jednym obiektywie się objawia a na innym nie? Ciekawe.

Komentarz

• Mamrot
      Bywalec
      • 2012
      • 224

Odp: Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki

Zamieszczone przez Przemek_PC
      Rolling shutter zależny od rodzaju obiektywu, że na jednym obiektywie się objawia a na innym nie? Ciekawe.
      Normalny Rolling shutter jest zjawiskiem, które spowszedniało i wygląda jak Rolling shutter.
      W całym obrazie jest symetryczny, jest tylko przesunięcie, opóźnienie, nie ma dodatkowej deformacji.
      Natomiast tutaj, kiedy występuje wygląda na brzegach jak gabinet luster w lunaparku, oczywiście przesadzam, ale mniej więcej wyjaśnia o co chodzi.

Edyta:

Od 0.52 do 0.58 On ma ten obiektyw na R50. Na FF deformacja wertykalna w rogach jest większa.
      Ostatnio edytowany przez Mamrot; 46600.

Komentarz

• Przemek_PC
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2462

Masakrycznie to wygląda.

Komentarz

• Shadow
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1572

Budżetowy badziew wypuścili a gdzie jest porządna 35-tka serii L? Znów mam czekać kilka lat jak kiedyś w systemie EF?

Komentarz

• szwayko
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2085

Chinski rynek to główny zbyt canona. Moze dlatego.
            Zgodnie z najnowszym raportem Nikkei, Canon przoduje w sprzedaży aparatów. Sony jest na drugim miejscu, ale traci do lidera naprawdę sporo. W pierwszej piątce nie zobaczymy OM Digital Solutions ani Pentaxa....
            frickr FB
            www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Shadow
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1572

Coś jak LG w matrycach OLED. Każda firma sprzedaje telewizory OLED ale i tak matryce do nich dostaje od LG Wniosek: najlepsze TV OLED ma LG bo sobie krzywdy nie da zrobić. Canon jedzie na sentymencie i odcina kupony od dawnej sławy.

Komentarz

• zdebik
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 4087

Zamieszczone przez Mamrot
                Mam pytanie, nie znam niuansów tego systemu, może czegoś nie wiem i ktoś mnie uświadomi.
                Pierwszy raz spotykam się z takim problemem. Dotyczy on filmowania tym obiektywem na R6.
                Niezależnie od włączonej stabilizacji w aparacie czy obiektywie (wszystkie kombinacje), czy z ręki, czy na gimbalu
                przy rejestracji w ruchu, brzegi trzęsą się jak galareta.
                Problem polega na tym, że to nie cały obraz się trzęsie. Środek jest stabilny (tak do APS) a czym bliżej krawędzi tym gorzej.
                Na EF 35/2 IS wszystko jest w porządku, czyli to nie wina aparatu.
                Podejrzewam, że korekcja dystorsji może się nie wyrabiać, no ale R6 to nie jest antyk.
                Problem znany nawet z R5. Im szerszy kąt tym gorzej. Od 35mm już powinno być ok.

Wychodzily aktualizacje ale niewiele pomagały. Do dziś na YT to widzę (szalejące rogi).
                https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Shadow
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1572

Niestety trzeba zdać sobie sprawę że do filmowania są dedykowane kamery a to co można robić za pomocą aparatów fotograficznych to tylko dodatek.

Komentarz

• Mamrot
                    Bywalec
                    • 2012
                    • 224

Zamieszczone przez zdebik
                    Problem znany nawet z R5. Im szerszy kąt tym gorzej. Od 35mm już powinno być ok.
                    Czy problem dotyczy szerokiego kąta, czy programowej korekty dystorsji?
                    Czy na obiektywach szerokokątnych manualnych, bez komunikacji z body, nie wymagających korekty dystorsji też to wystąpi?
                    Nagrywałem jakiś czas temu na matrycy 4/3 z Heliarem 10mm, bez gimbala i nie było takich dodatkowych atrakcji.

Komentarz

• zdebik
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 4087

Czy problem dotyczy szerokiego kąta, czy programowej korekty dystorsji?
                      Czy na obiektywach szerokokątnych manualnych, bez komunikacji z body, nie wymagających korekty dystorsji też to wystąpi?
                      Nagrywałem jakiś czas temu na matrycy 4/3 z Heliarem 10mm, bez gimbala i nie było takich dodatkowych atrakcji.
                      Tu problemem jest 5cio osiowa stabilizacja (w body)
                      Ostatnio edytowany przez zdebik; 49147.

Komentarz

• Mamrot
                        Bywalec
                        • 2012
                        • 224

Ale w trakcie prób po fakcie, ja ją włączałem i wyłączałem.
                        Z włączoną dostarczał mniej onirycznych symulacji.

Komentarz

• zdebik
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 4087

Ale w trakcie prób po fakcie, ja ją włączałem i wyłączałem.
                          Z włączoną dostarczał mniej onirycznych symulacji.
                          Dziwne... Canon nawet patchował to jakoś w tamtym roku.
                          Ostatnio edytowany przez zdebik; 49147.

Komentarz

• Przemek_PC
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2462

Zamieszczone przez Shadow
                            Niestety trzeba zdać sobie sprawę że do filmowania są dedykowane kamery a to co można robić za pomocą aparatów fotograficznych to tylko dodatek.
                            Być może tak jest u Canona bo u innego producenta, którego nazwy na tym forum wymieniać nie wolno nie jest to prawda. Wiem bo używam zarówno kamer jak i aparatów.

Komentarz

• szwayko
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2085

Ma ktoś profil do camera raw tego szkła?
                              Plik
                              Canon (Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM) - RAW.lcp

C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\LensProfiles\1.0\Ca non
                              frickr FB
                              www.szwajkowski.pl

Komentarz

• szwayko
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 2085

Już nie ważne mam profil z camera raw 16, ale i tak jest niewidoczny w starszym camera raw.
                                frickr FB
                                www.szwajkowski.pl

Komentarz

Pracuję...