Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • g69
    Początki nałogu
    • 2020
    • 312

Odp: Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki

Zamieszczone przez darekw1967
    Focilem roznymi systemami i mialem kity jak i te lepsze szkla i nigdzie nie widzialem tak zlej ciemnej optyki jaka Canon dopuscil w FF dla RF.
    Programowa korekta przy tak duzych dystorsjach ma jeden powazny problem. Nie uwzglednia optycznych roznic w tanich szklach.
    Wiadomo, ze tanie szkla maja najwieszy rozrzut parametrów co prowadzi do dalszych recznych korekcji po... Tej pierwszej korekcji

Czytalem w jednym artykuje na temat kitowego szkla RF 24-105/4-7.1 i wyszlo, ze faktyczna ogniskowa po wszelkich korektach wyglada
    ze mamy tak naprawde zakres okolo 28-105/4-7.1

Marketingowo lepiej brzmi zakres 24-105 niz 28-105.

Nie wiem czy tak naprawde jest bo najlepiej jak ktos to jeszcze sprawdzi czy tak rzeczywiscie jest
    Canon robi testy lojalnosci wobec systemu i firmy kto i ile wytrzyma, zoomy z okrojonymi zakresami czy swiatlem 7.1 na koncu, ewentualnie nawet f11.. ) by potem nie plakali,że przy takiej.konkurencji ludzie zaczeli tam odchodzić...

Komentarz

• mirror
      Pełne uzależnienie
      • 2018
      • 1535

Odp: Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki

Zamieszczone przez g69
      Canon robi testy lojalnosci wobec systemu i firmy kto i ile wytrzyma, zoomy z okrojonymi zakresami czy swiatlem 7.1 na koncu, ewentualnie nawet f11.. ) by potem nie plakali,że przy takiej.konkurencji ludzie zaczeli tam odchodzić...
      to nie jest nic nowego, zawsze istniała różnica pomiędzy elkami i budżetowymi obiektywami cyfrowa korekcja i możliwości AF bezluster przesuwają tylko tą granicę w stronę słabo skorygowanych i ciemnych jak tabaka w rogu obiektywów z plastikowymi soczewkami. najdziwniejsze jest to że jak kupowalem taki 10-22 do cropa to już miałem świadomość że to budżetowy obiektyw, a niedługo będziemy wspominać z łezką w oku te w sumie nawet nieźle wykonane i optycznie całkiem przezwoite obiektywy.
      EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Leon007
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 2875

To jest coś nowego. Nie przypominam sobie żeby canon robił obiektywy nieskorygowane i naciągał obrazek cyfrowo. Trąci mi fanbojstwem wydawanie pozytywnych opinii o tym obiektywie, a także o tym telezoomie z ekstremalną ciemnicą na długim końcu. A dopiero wczoraj pogardliwie mówili niektórzy o budżetowych eLkach 17-40 i 70-200/4.
        Masz rację, niedługo plastikowy 50/1,8 będzie wyrobem ekskluzywnym.
        Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
        Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
        Ja
        Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
        Konfucjusz

Komentarz

• g69
          Początki nałogu
          • 2020
          • 312

Rowniez jestem tego zdania..mial być postęp a jak widac jest.koszenie kasy bez znieczulenia..i niestety to głównie w produktach optycznych C tonwidac..jesli tak na mnie.ktos chce zarabiać to trzeba mocniej rozważać inne opcje i tyle.

Komentarz

• mystek
            Pełne uzależnienie
            • 2011
            • 1015

Panowie, średnio raz na tydzień wracamy do tematu "złego Canona" i "plastikowych obiektywów RF vs ultra drogich Lek RF". Spokojnie, zluzujmy, to już było Trzeba czekać na średnią półkę, albo zmienić system. Tyle.
            https://www.facebook.com/mystekfoto
            https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• mirror
              Pełne uzależnienie
              • 2018
              • 1535

Zamieszczone przez mystek
              Panowie, średnio raz na tydzień wracamy do tematu "złego Canona" i "plastikowych obiektywów RF vs ultra drogich Lek RF". Spokojnie, zluzujmy, to już było Trzeba czekać na średnią półkę, albo zmienić system. Tyle.
              te obiektywy to średnia półka, nie ma innej średniej półki, na dolnej będą plastikowo-plastikowe RF-Sy
              EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• atsf
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 5119

Zamieszczone przez mirror
                te obiektywy to średnia półka, nie ma innej średniej półki, na dolnej będą plastikowo-plastikowe RF-Sy
                Średnia półka już się urwała i się wala po glebie Dołączyłem ostatnio do stada użytkowników systemu R (obyło się bez owacyjnych powitań ), ale za optyką to mi się nie chce rozglądać, gdzie kto, i co, kopnął po podłodze .
                EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• mirror
                  Pełne uzależnienie
                  • 2018
                  • 1535

Zamieszczone przez atsf
                  Średnia półka już się urwała i się wala po glebie Dołączyłem ostatnio do stada użytkowników systemu R (obyło się bez owacyjnych powitań ), ale za optyką to mi się nie chce rozglądać, gdzie kto, i co, kopnął po podłodze .
                  witamy owacyjnie w systemie, dlaczego tobie ma być lepiej (mam na myśli bez systemu R w plecaku)
                  EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez candar
                    Masz Sony fobię (wciskanie w każdym swoim wpisie tego producenta) i to się leczy xD
                    Może lepiej najpierw zacząć od siebie zanim się zacznie kierować takie zalecenia wobec innych ...
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• candar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 3410

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                      Może lepiej najpierw zacząć od siebie zanim się zacznie kierować takie zalecenia wobec innych ...
                      Ciekawe jakie fobie są przyczyną kopania w wątku DWADZIEŚCIA postów wcześniej celem wyszukania jednego słowa? xD
                      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• cybulski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2022
                        • 1248

Zastanawia mnie po co robią te gówniane zoomy i ten 24-105 bez L.
                        Pamiętam z czasów lustra ff Nikona taki mały zumik całkiem niezły w FF, poręczny, https://www.optyczne.pl/379-Nikon_Ni...obiektywu.html czemu teraz nie robią takich małych dobrych kitów?
                        Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
                        linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• atsf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 5119

Jak obiektyw ma być mały i lekki, a do tego niedrogi, to nie może być jasny i dobry, bo wyjdzie duży, ciężki i drogi. To był pierwszy zarzut przy wprowadzaniu systemu R, że korpusy odchudzone, a obiektywy RF jak słoje.

Gdzieś tu jednak nastąpiło przegięcie pały w drugą mańkę i zabrakło takich regulaminowych kitów, jak np. EF-M 18-55 mm f/3,5-5,6, natomiast powstają jakieś potworki ni przypiął, ni wypiął. Do R w wersji FF powinien być kitowy zoom jak mój stary EF 28-70 mm f/3,5-4,5, mały, lekki i ostry.
                          EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• darekw1967
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 69

Zamieszczone przez atsf
                            Jak obiektyw ma być mały i lekki, a do tego niedrogi, to nie może być jasny i dobry, bo wyjdzie duży, ciężki i drogi.
                            Obiektyw moze byc ciemny i dobry. Wystarczy, ze jest tak wykonany aby dobrze kryl caly sensor bez zbednych mega beczek i mega winietowan.

Komentarz

• atsf
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 5119

Zamieszczone przez darekw1967
                              Obiektyw moze byc ciemny i dobry. Wystarczy, ze jest tak wykonany aby dobrze kryl caly sensor bez zbednych mega beczek i mega winietowan.
                              To jest pobożne życzenie, a czy tak się da jest kwestią otwartą. O ile zoomy o kącie widzenia przy najkrótszej ogniskowej odpowiadające obiektywom 28 mm są codziennością, o tyle kąt widzenia odpowiadający ogniskowej 24 mm stwarza większe problemy, zwłaszcza w odniesieniu do pełnej klatki.
                              Na przykład obiektywy 24-70 mm są całkiem spore, nawet przy jasności f/4, bo wymusza to właśnie implementacja ogniskowej 24 mm, a nie 70 mm.
                              Sam posiadam obiektyw EF 28-70 mm f/3,5-4,5, który jest mały i lekki, ale tak małego i lekkiego 24-70 mm to ja nigdzie nie widziałem.

Komentarz

• cauchy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2939

Zamieszczone przez mirror
                                ciekawe czy będzie na co zmienić system jak zaczną takie Lki produkować bo obawiam sie że tego typu działalność jest zaraźliwa - ogólnie to pewnie będzie miał dobre recenzje bo korekcja cyfrowa to przecież teraz standard i nie ma się czego obawiać
                                przecież już tak jest, 14-35 ma podobne "winietowanie", nie aż tak drastyczne, ale zauważalne. Po korekcji wychodzi 14mm, przed korekcją jest coś koło 13.5mm lub mniej
                                EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                                Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...