Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Problem: YongNuo YN-565EX vs. Metz 50 a konkretnie brak HSS w tej pierwszej.
Zastosowanie: amatorska fotografia, czy to w plenerze czy w pomieszczeniu, czasem jakas impreza pokroju komunii czy urodzin ale nadal amatorsko
Pytanie: Czy brak HSS mocno ograniczy mi zabawe czy to raczej zbedna pierdoła o ktorej po 2 dniach sie zapomina? Przyznam szczerze, ze na papierze funkcja ta brzmi fajnie, kusi strzelenie fotki 1/1000 w nocy z lampa w ciemnym pokoju (przykladowo akty), zeby pobawic sie swiatlem, czy tez doswietlenie cieni w sloneczny dzien przy 1/2000, tylko pytanie czy efekty takich zabaw sa na tyle fajne/częste/przydatne zeby doplacac do Metza?
Tak jak pisalem, glownie fotografia amatorsko-eksperymentalna, wiec przedkladam dodatkowe bajery nad inne bardziej profesjonalne aspekty jak moc, wykonanie, wydajnosc na bateriach.
Widzę, ze jest już parę osób, które mają YN-565, dlatego chciałbym zwrócić uwagę na wątek w którym opisałem moje problemy z wchodzeniem lampy w stan uśpienia : http://www.canon-board.info/showthread.php?t=80353 , być może ktoś będzie mógł pomóc
Cześć, czy spotkaliście się może z usterkami/awariami tej lampy ? Mam ją od tygodnia (a w zasadzie miałem), wystrzeliłem ok. 400 błysków i nagle lampa ni stąd, ni zowąd przestała działać. Nie wyzwala błysku, działa, ekran się świeci, reaguje na aparat, wszystko jak wcześniej. Przy naciskaniu przycisku PILOT lampa również nie reaguje. Odesłałem ją na gwarancji, jednakże przestrzegam przed nietrafionymi modelami. Oczekuję właśnie na reakcję sklepu. Z tego co wiem, to nie jestem odosobniony w problemie, wystarczy wystukać w wyszukiwarce YouTube
Cześć, czy spotkaliście się może z usterkami/awariami tej lampy ? Mam ją od tygodnia (a w zasadzie miałem), wystrzeliłem ok. 400 błysków i nagle lampa ni stąd, ni zowąd przestała działać. Nie wyzwala błysku, działa, ekran się świeci, reaguje na aparat, wszystko jak wcześniej. Przy naciskaniu przycisku PILOT lampa również nie reaguje. Odesłałem ją na gwarancji, jednakże przestrzegam przed nietrafionymi modelami. Oczekuję właśnie na reakcję sklepu. Z tego co wiem, to nie jestem odosobniony w problemie, wystarczy wystukać w wyszukiwarce YouTube
Chyba trafiłeś po prostu felerny egzemplarz. U mnie grubo ponad 1000 błysków w całej skali od 1/1 do 1/128 oraz w ettl i jak na razie wszytko jest OK. Jedynym "dziwnym" zachowaniem jest brak jakiejkolwiek komunikacji gdy akumulatorki są za słabe by naładować kondensator - lampa po prostu nie błyska. Mnie zajęło chwile zanim się zorientowałem o co biega ... następnym razem będę wiedział od razu.
60D + 400D(BG-E3) + macro-kit + T17-50 2.8 + C50/1.8 + C85 1.8 + T55-200 + Samyang 8mm FishEye + 580 EX II + YN565EX + YN560 II + Phottix Strato II Multi + pomniejsze gadżety
Co do lampy - sklep zareagował błyskawicznie i już w poniedziałek wysyłają nową. I szczerze mogę powiedzieć, że warto. Według mnie lampa jest genialna, w tym przedziale cenowym trudno o coś lepszego : ) jeśli ktoś ma wątpliwości - brać ją ! Tylko pamiętajcie o tym żeby miała gwarancję
Ok, zmieniam zdanie - wczoraj dostałem lampę, dzisiaj już nie działa ... Jest tak samo jak wcześniej, lampa nie wyzwala błysku. Już nie wiem co robić, ale totalnie sie zrazilem do tego chińskiego gówna. A zapowiadało sie dobrze ! Jutro odsyłam na gwarancji ale będę chciał zwrotu pieniędzy
i to jest chyba glowna wada tanich rozwiazan, duzy rozrzut jakosci. Kupujac Canoan masz 99% szans ze bedzie dzialac stabilnie i dlugo, dlatego cena jest duzo wieksza. Moje YN dzilaja bez problemow, wiecej problemow mam z C580 (chyba dlatego ze czesciej uzywam)
Witam
Mam YN-565 od kilku dni i jestem póki co zadowolony. Minusy:
Trochę piszczy- taki cichy wkurzający pisk
Na TV jak ustawię np. 1/250 lub szybszy to i tak zdjęcie będzie zrobione z czasem 1/200. I to mnie bardzo drażni. Czy to normalne czy ja pominąłem jakieś ustawienia?
Pzdr.
Witam
Mam YN-565 od kilku dni i jestem póki co zadowolony. Minusy:
Trochę piszczy- taki cichy wkurzający pisk
Na TV jak ustawię np. 1/250 lub szybszy to i tak zdjęcie będzie zrobione z czasem 1/200. I to mnie bardzo drażni. Czy to normalne czy ja pominąłem jakieś ustawienia?
Pzdr.
A instrukcję przeczytałeś? Lampa nie ma trybu HSS.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Wiem że nie ma HSS. Z brakiem pokrycia błyskiem całej klatki przy nie za szybkich czasach (np. 1/320) można sobie poradzić robiąc po prostu fikołka aparatem -jeśli mnie pamięć nie myli to pokrycie jest na poziomie 75% kadru (przy 1/320, przy 1/500 chyba 50% tu już gorzej ma się sprawa). Nie wygląda to może profi ale np niebo raczej nie musi być doświetlone lampą. Hmm czyli na manualu trza będzie jechać, trochę nie fajnie. Dzięki za info i pozdrawiam.
Piotr
Jeśli chcesz inne czasy to tylko w trybie M, z zaklejonymi częściowo stykami lub podłączona przez gniazdo PC. Ale kadrowanie "HSS" nie ma raczej większego sensu
Jak mam zaklejać styki to szybciej założę yn-430. Oczywiście kadrowanie ma sens tylko awaryjnie ale jest to jakieś wyjście z sytuacji jeśli nagle zdarzy sie taka potrzeba. Z manualem niestety trzeba się bawić a nie po to kupiłem lampę z TTL-em. No ale jak sie chce oszczędzać to trzeba cierpieć
Dzięki i pozdrawiam
Komentarz