Yongnuo YN-565

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • forestowy
    Coś już napisał
    • 2009
    • 74

Raczej nie w egzemplarzach które miałem Z Canonami wspomagaczka pokrywa wszystkie punkty AF, a w chińczykach tylko centralny. Sprawdź sobie na bocznych punktach w ciemnym miejscu jak działa.
    50D + 17-40/4 L + 70-200/4 L + 85/1.8 + 100/2.8 macro

forest łapie chwile ulotne

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

Boczne punkty w 5d to mi w biały dzień nie działają
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• madc0w
        Początki nałogu
        • 2009
        • 370

Zamieszczone przez Cichy
        Boczne punkty w 5d to mi w biały dzień nie działają
        W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Komentarz

• Gemini
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 20

Ehhh tylko mieszacie amatorom w głowie tak więc nie warto kupować tej lampy?? może lepiej machnąć na raty 580ex? ale powtarzam jestem amatorem i nie wiem czy jest sens kupować tak drogiej lampy?

Komentarz

• Usjwo
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1055

To jako amator sie tu wypowiem. Mam C580EX, YN560(manualna) , YN468 (ttl) i YN565. Jezeli potrzebuje lampy na aparacie to zawsze biore C580, bo jest to lampa pewna i sprawdzona. Chociaz podpinalem i YN468, i YN565 dla sprawdzenia jak dziala z ttl, powiem ze nie ma zadnych zastrzezen, pracuja stabilnie i bez zadnych klopotow. Do strobingu, (takiego amatorskiego bez ttl'a) C580Ex ma jedna wade, brak fotoceli. Ja wyzwalam C580 radiowo, a reszta (YN) dziala na fotoceli. Od czasu YN565, lampy takie jak YN468 (z ttl'em) staly sie raczej malo atrakcyjne, sam zamierzam dokupic jeszcze YN565 i YN ST-E2. Jak masz kase to pierwsza lampe kupilbym C580, a nastepne dopiero YN. Z drugiej strony za C580 masz trzy YN565, ale brak HSS w pewnym momecie zaboli.
            Zrob rachunek sumienia co bardziej boli: brak HSS, czy brak 1000PLN

Komentarz

• MC_
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3444

Jako amator mam tylko 430EX2 i mi wystarcza. Kupiłbym nawet tego jonknuła, ale potrzebuję HSS.

Komentarz

• Gemini
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 20

Sam już nie wiem a czy HSS jest taki istotny bo np jakbym kupił taniego chińczyka to zawsze sobie mogę dopić nap obiektyw stałke 28mm bo o niej myślę a tak to oszczędności przeznaczone na sprzęt foto zamkną się na jednej lampię a chciałem jeszcze kupić statyw i parasol i coś z czego będę wyzwalał na odległość kabel czy może coś lepszego. W takich chwilach żałuje że nie pasjonuje się rysunkiem wystarczyły by mi kredki z empika i po problemie.

Komentarz

• MC_
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 3444

Zależy czy lampy chcesz używać do oświetlania czy tylko doświetlania cieni.

Ja głównie stosuję w tym drugim przypadku, więc HSS jest warunkiem sine qua non.

Komentarz

• Gemini
                    Dopiero zaczyna
                    • 2011
                    • 20

To będzie moją pierwsza lampa i jak na razie jedyna będzie mi służyć głównie to pogłębiania wiedzy na temat pracy z lampą jakieś sesje plenerowe ewentualnie coś w pomieszczeniach. jak pisałem chce zrobić sobie taki zestaw z parasolem żeby sobie ustawić światło z prawej/lewej strony modela/modelki po prostu dalej rozwijać swoje hobby i tyle.

Komentarz

• forestowy
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 74

Zamieszczone przez Gemini
                      jak pisałem chce zrobić sobie taki zestaw z parasolem żeby sobie ustawić światło z prawej/lewej strony modela/modelki po prostu dalej rozwijać swoje hobby i tyle.
                      to jeszcze zdecyduj jak chcesz tą lampę odpalać. Jak tanimi popularnymi wyzwalaczami to HSS w lampie Ci zbędny.
                      50D + 17-40/4 L + 70-200/4 L + 85/1.8 + 100/2.8 macro

forest łapie chwile ulotne

Komentarz

• Gemini
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 20

Ok to chyba się skusze na tą lampę zobaczymy czy będę zadowolony. Dzięki wszystkim za wypowiedzi!!

Komentarz

• dsp
                          Dopiero zaczyna
                          • 2011
                          • 17

hej lampę kupiłem dwa tyg temu za 680zł z przesylka. bawiłem się też canonem 580ex i muszę przyznać że niczym nie odbiega od jakości a nawet lepiej Ostrzy od oryginału. polecam przyszłym niezdecydowanym
                          Canon 5d mark II + C28 1.8 + Sigma 50 1.4 + C85 1.8 + Lampy i dodatki.

Komentarz

• Gemini
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 20

Myślałem że już ma problem z głowy kiedy zobaczyłem w ofercie sklepu w którym chce kupić yn-565 Metz 50 AF jest tylko 35zł droższy a ma HSS. Dla porównania podaje linki
                            http://multifoto.pl/yongnuo-yn-565ex-canon.html http://multifoto.pl/metz-50-af-1-canon.html Czy waszym zdaniem lepiej pozostać przy YN i olać HSS czy może jednak warto kupić tego metza??

Komentarz

• sw.wilq
                              • 2011
                              • 5

Na wstępnie - witam wszystkich Trochę czytam już forum, ale dopiero teraz odzywam się po raz pierwszy.

Też mam podobny dylemat jak przedmówca.

Trafiłem dokładnie na tą samą ofertę i tą samą zagwózdkę. Wziąłem sobie jednak do serca uwagę Usjwo z tego wątku (rachunek sumienia + HSS), poczytałem jeszcze trochę to i inne fora i z w obliczu wyboru pomiędzy YN565 EX a METZ 50 AF-1 skłaniam się bardziej ku .... METZ 58 AF-2

Wydaje mi się że w stosunku do systemówki 580EX II ma te same możliwości, cenowo jest 25% tańszy a w stosunku do pozostałych dwóch o których pisałem wyżej ma znacznie lepsze możliwości... co wy na to?
                              Ostatnio edytowany przez sw.wilq; 40679.

Komentarz

• janmar
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 3468

Może napiszesz do jakiego body?Do jakich zdjęć? Wszak to ważne przeciez..

Komentarz

Pracuję...