E-TTL II FAQ. Jak działa nowy system i czego wymaga...

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zamieszczone przez Maykster
    I to dlatego nie można z poziomu bodu ustawić np. wyzwalania na 2 kurtynę ,jedynie w menu lampy ?
    Oczywiście że nie, brak światłomierza nie ma tu nic do rzeczy bo żadna EX nie ma światłomierza...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• liquidsound
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1956

Cos mi sie uwidzialo, ze 580EX ma...mi tez CN lampy nie dzialaja z 420EX w 40D. Ustawic mozna, ale to w nastawach aparatu, nie nastawach lampy. Troche pochrzanione to jest
      1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
      Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Zamieszczone przez liquidsound
        Cos mi sie uwidzialo, ze 580EX ma...mi tez CN lampy nie dzialaja z 420EX w 40D. Ustawic mozna, ale to w nastawach aparatu, nie nastawach lampy. Troche pochrzanione to jest
        Dobrze Ci się uwidziało - faktycznie ma (a mam tą lampę ;-) )... Ale to chyba nie jest powód nie możności ustawiania jej z 40D...
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• tezmarek
          Uzależniony
          • 2009
          • 840

Zamieszczone przez Krzychu
          Dobrze Ci się uwidziało - faktycznie ma (a mam tą lampę ;-) )... Ale to chyba nie jest powód nie możności ustawiania jej z 40D...
          A nie potrzeba czasami do tego lamp EX II ?

Komentarz

• Maykster
            Coś już napisał
            • 2009
            • 90

Zamieszczone przez tezmarek
            A nie potrzeba czasami do tego lamp EX II ?
            Canon 40D wypuścił na rynek 07.2007,a pierwszą lampę z systemem EX II czyli 430EX II 06.2008 więc nie mógł rok wcześniej dać w puszce funkcji do obsługi lamp których jeszcze nie było,tak mi się wydaje .
            Ostatnio edytowany przez Maykster; 22853. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• tezmarek
              Uzależniony
              • 2009
              • 840

Canon 40D wypuścił na rynek 07.2007,a pierwszą lampę z systemem EX II czyli 430EX II 06.2008 więc nie mógł rok wcześniej dać w puszce funkcji do obsługi lamp których jeszcze nie było,tak mi się wydaje .
              Tu sa obrazki z menu 40D z podpiętą 430 EX II:

a tu:

napisano "Dodatkowo wszystkie funkcje lampy błyskowej mogą być ustawiane z poziomu menu aparatu (tylko ze zgodnymi lustrzankami). "
              Ostatnio edytowany przez tezmarek; 23856.

Komentarz

• Maykster
                Coś już napisał
                • 2009
                • 90

Tak tylko ,że jak napisałeś z 430EX II ,a tutaj idzie o 430 EX

Komentarz

• tezmarek
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 840

Tak tylko ,że jak napisałeś z 430EX II ,a tutaj idzie o 430 EX
                  No właśnie na 430 EX "nie idzie" , bo najprawdopodobniej pierwsza wersja lampy nie wspiera tej funkcji.

Komentarz

• matlog
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 32

Coś mi się wydaje, że 430 EX nie ma ETTL II tylko ETTL i to może być powód. 430 EX II ma ETTL II

Komentarz

• Krzychu
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3611

Dobra, jak wszystko zawiedzie to uderza się do EOS Flash FAQa ( http://photonotes.org/articles/eos-flash/ )

"Flash units with custom functions controllable by a compatible camera:
                      Speedlite 580EX II."

I to w zasadzie tyle na ten temat...
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez matlog
                      Coś mi się wydaje, że 430 EX nie ma ETTL II tylko ETTL i to może być powód. 430 EX II ma ETTL II
                      Bzdura maksymalna - lampy z E-TTL II nie mają nic wspólnego, musi to wspierać korpus.
                      Ostatnio edytowany przez Krzychu; 475. Powód: Automerged Doublepost
                      Pozdrowienia,
                      KZ
                      KZ Aviation Photography

Komentarz

• Tomsarz
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 91

Bzdura maksymalna - lampy z E-TTL II nie mają nic wspólnego, musi to wspierać korpus.
                        Dokładnie tak. E-TTL II to funkcja puszki a nie lampy. Wszystkie puszki canona od 350D w zwyż mają E-TTL II

http://canon-board.info/showthread.php?t=2421

Komentarz

• mor_feusz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1370

Sterowac lampa z poziomu body mozna tylko z lampami 580 EX II oraz 480 EX II.
                          Tutaj chodzi o "pelne" sterowanie lampa. Sync na 2 kurtyne mozes ustawic w ogolnych ustaweniach lamy a nie w sterowaniu z poziomu. Nie mam puszki przy sobie - jak bede w domu to powiem gdzie.

Komentarz

• x-mac
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 285

Mam 40D i lampę 430EX ,w body ,w nastawach lampy zewnętrznej (C.Fn)nie można ustawić parametrów E-TTL II dla tej lampy<...>
                            http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
                            http://canon-board.info/showthread.php?t=1293
                            W zasadzie wszystko tam jest (chyba) wyjaśnione:

E-TTL II wprowadza dwie nowości w stosunku do starej wersji. Nowy pomiar światła odbitego od fotografowanej sceny oraz zdolność uwzględnienia w pomiarze odległości ostrzenia podawanej przez obiektyw.
                            <...>
                            Nie... E-TTL II to funkcja body nie lampy i od body ona pochodzi. Lampa nie ma znaczenia. Jeśli body posiada tylko E-TTL to nawet jak na lampie pisze ze działa z E-TTL II to w tym body będzie wykorzystywany system pomiaru E-TTL. To body steruje mocą lampy a nie lampa body.
                            <...>
                            Na koniec należy wspomnieć, że "od strony lampy" system E-TTL oraz E-TTL II są dokładnie takie same.
                            (KuchateK)

[550EX] tak, będzie pracować poprawnie, w zasadzie wszystkie funkcje: e-ttl, m, master, slave, hss, 2nd sync, fel, fec, CFn, etc...
                            nie będzie jedynie jedynie działać sterowanie lampy z poziomu menu aparatu, ale to niczemu nie szkodzi, bo wszystko w/w można ustawić bezpośrednio na lampie.
                            (gwozdzt)

EDIT: o, już wątek przeniesiony w miejsce docelowe.
                            Ostatnio edytowany przez x-mac; 24035.

1 2 3

Komentarz

• dominikb
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 98

Witam, czy Tamron 17-50 przekazuje informację o odległości ostrzenia do body?

Komentarz

• roshuu
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1107

tak przekazuje.
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Zamieszczone przez roshuu
                                tak przekazuje
                                Osobiscie nie znam obiektywu innego niz Canon, ktory by przekazywal te informacje.
                                Ostatnio edytowany przez roshuu; 16959. Powód: Automerged Doublepost
                                6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

Pracuję...