E-TTL II FAQ. Jak działa nowy system i czego wymaga...

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mgtan
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1084

Zamieszczone przez axk
    Akurat to źródło wcale nie jest miarodajne.

A co ma forum Nikon-a do sprzętu Canon-a? Pytałem o oficjalne źródło nie zaś o informacje zamieszczone na innych forach, które (przynajmniej dla mnie) wcale nie zawsze są zgodne z prawdą.

?

W czym nie widzisz niczego dziwnego?
    nie ma specyfikacji Canona mówiącej że jest 35.643 błyski. a przedział który podałem tyczy sie ogół lamp. Takie mam informację. Jeśli masz dokłądniejsze to z ciekawości poznam. a na forum żółtych był temat ogółem a nie o lampie Nikona. Nie mówiąc o tym że są one na 99% takie same i swoich odpowiedników.

jełsi autoryzoany serwis jest niemiarodajny dla ciebie to nic po za instrukcją nie jest dla ciebie miarodajne.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• axk
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2027

Zamieszczone przez mgtan
      ...jełsi autoryzoany serwis jest niemiarodajny dla ciebie to nic po za instrukcją nie jest dla ciebie miarodajne.
      Dla mnie miarodajne są dane podawane przez producenta a nie liczby wzięte "z sufitu".
      EOS + Speedlite

Komentarz

• kondrat
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 36

A mi Panowie (i Panie) już się wszystko pomieszało. Mam sobie 500d. Myślę nad zakupem lampy patrzę- o! 420 ex, cena zachecająca, w specyfikacji E-TTL. W tym "poradniku" czy jak to nazwać Autor pisze, że każda lampa E-TTL będzie działała w E-TTL2 i na pewno to zadziała z 420EX ?

Bo w zasadzie moge kupić tańszą lampę jeśli będzie działało to e-ttl2. Czym one się różnią? Pewnie tylko szybkością ładowania i mocą...

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

Zamieszczone przez kondrat
          W tym "poradniku" czy jak to nazwać Autor pisze, że każda lampa E-TTL będzie działała w E-TTL2 i na pewno to zadziała z 420EX ?
          tak, zadziała
          Moje wątki na forum: sport | fashion
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• kondrat
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 36

A co tracę kupując 420ex? tą jedną dziesiątą w liczbie przewodniej i czas ładowania, tak?

@edit bym zapomniał, ekranik x)

Komentarz

• sebcio80
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2655

Zamieszczone przez kondrat
              A co tracę kupując 420ex? tą jedną dziesiątą w liczbie przewodniej i czas ładowania, tak?

@edit bym zapomniał, ekranik x)

- manualne ustawienia zoomu lampy
              - manaulne ustawienie błysku
              - błysk na drugą kurtyne
              Moje wątki na forum: sport | fashion
              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• kondrat
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 36

Zamieszczone przez sebcio80
                - manualne ustawienia zoomu lampy
                - manaulne ustawienie błysku
                - błysk na drugą kurtyne
                Uj, czas zrobić głodówkę i dozbierać do 430 ex

Komentarz

• Usjwo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1055

Zamieszczone przez sebcio80
                  - błysk na drugą kurtyne
                  A dlaczego, skoro to puszka wyzwala blysk

Komentarz

• jazz1970

ettl

Jeżeli dobrze zrozumiałem to 550 ex będzie dobrze działała z 50d (pytam-stwierdzam:-D , bo słyszałem różne opinie odnośnie tej lampy i 50d) , niektórzy twierdzą ze tylko błyska, a nie współpracuje. pozdrawiam całkiem nowy i całkiem zielony

Komentarz

• jz7
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 113

Bawilem sie 430 w trybie manualnym, i mam pytanie, czy dobrze rozumiem, ze w trybie TTL lampa oprocz mocy blysku reguluje sobie takze czas blysku? Bo w trybie TTL udaje sie osiagnac duzo slabsze naswietlenie blyskiem niz w trybie manual na mocy 1/64 (aparat w M oczywiscie, te same ustawienia, ten sam kadr).

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Zamieszczone przez jazz1970
                        Jeżeli dobrze zrozumiałem to 550 ex będzie dobrze działała z 50d
                        tak, będzie pracować poprawnie, w zasadzie wszystkie funkcje: e-ttl, m, master, slave, hss, 2nd sync, fel, fec, CFn, etc...

nie będzie jedynie jedynie działać sterowanie lampy z poziomu menu aparatu, ale to niczemu nie szkodzi, bo wszystko w/w można ustawić bezpośrednio na lampie.
                        Zamieszczone przez jz7
                        Bawilem sie 430 w trybie manualnym, i mam pytanie, czy dobrze rozumiem, ze w trybie TTL lampa oprocz mocy blysku reguluje sobie takze czas blysku? Bo w trybie TTL udaje sie osiagnac duzo slabsze naswietlenie blyskiem niz w trybie manual na mocy 1/64
                        zarówno w M, jak i w TTL moc błysku jest regulowana czasem: krótszy błysk = słabszy błysk = mniej światła

a fakt mniejszego naświetlenia błyskiem tłumaczy się tym, ze w trybie TTL dostępne są krótsze czasy błysku. Inaczej mówiąc - lampie w trybie M brakuje ustawień 1/128 (wyższe modele mają), 1/256, 1/512 itp...
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• jz7
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 113

Rozumiem, dzieki.

Komentarz

• Maykster
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 90

E-ttl ii

Witam ,proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów.Mam 40D i lampę 430EX ,w body ,w nastawach lampy zewnętrznej (C.Fn)nie można ustawić parametrów E-TTL II dla tej lampy ,pokazuje ,że nie jest zgodna z systemem lub ma wyłączone zasilanie,wcześniej też tak było ,ale miałem 380EX więc to normalne ,ale teraz?? Wszędzie jest napisane ,że 430EX obsługuję E-TTL II

Komentarz

• liquidsound
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1956

Obsluguje ale nie ma swojego swiatlomierza. To roznica. Ale moge sie mylic.
                              1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                              Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• Maykster
                                Coś już napisał
                                • 2009
                                • 90

I to dlatego nie można z poziomu bodu ustawić np. wyzwalania na 2 kurtynę ,jedynie w menu lampy ?

Komentarz

Pracuję...