Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

http://canon-board.info/showthread.php?t=15130
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• insomniac

http://allegro.pl/item410767801_radi...ca_stopka.html
      a coś takiego będzie dobre?

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

blado widzę radio w tym zestawieniu. Juz pisze dlaczego:

mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że przy radiowym wyzwalaczu żegnasz się z jakąkolwiek automatyką błysku; a z drugiej strony 420EX nie posiada trybu manualnego, w najlepszym wypadku będzie błyskać za każdym razem pełną mocą (być może dopiero po zabiegach izolujących styki dedykacyjne), więc regulacja ekspozycji będzie możliwa tylko za pomocą przysłony, ISO oraz biegania z lampą bliżej lub dalej od motywu.

Żeby to chociaż była 430EX posiadająca tryb manualny z regulacją mocy to by miało wiecej sensu, natomiast w przypadku 420EX praca tak skonfigurowanym sprzętem będzie conajmniej upierdliwa.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• insomniac

Dzięki, właśnie tego się bałem, że nie będę miał automatyki w tej lampie :/

Komentarz

• Marek Nowicki

Czy speedlite 430 zareaguje bezprzewodowo na lampę wbudowaną w 350D

Domyślam się, że za takie pytanie mogę zostać zlinczowany i oskarżony o skrajne lenistwo, nieuctwo i zaśmiecanie forum, ale pomimo przewertowania instrukcji obsługi zarówno lampy jak i aparatu nie potrafiłem sobie jednoznacznie odpowiedzieć. Oczywiście próbowałem różnych ustawień - niestety - bez efektu. Choć na chłopski rozum; to canon i to canon, więc dlaczego nie? A skoro już ktoś to czyta, to może mi podpowie jak podłączyć speedlite 430 do fotoceli, skoro w lampie nie ma miejsca na wężyk, a stopka jest tak zbudowana, że właściwie na Allegro nie zauważyłem gniazda, którego styki odpowiadałyby takiej stopce. Dziękuję za przeczytanie postu, może ktoś, kiedyś już "te drzwi wyważał" i podzieli się doświadczeniem. Pzdr!

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Odpowiedź jest krótka - nie. Dlatego że do sterowania lampami potrzebujesz mastera czyli np. 580EX, ST-E2 lub większego macro ring lite'a...
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• renes
                Uzależniony
                • 2007
                • 510

Zamieszczone przez Krzychu
                Odpowiedź jest krótka - nie. Dlatego że do sterowania lampami potrzebujesz mastera czyli np. 580EX, ST-E2 lub większego macro ring lite'a...
                A 430EX nie wyzwoli drugiej takiej samej ?

Komentarz

• duss
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 62

Zamieszczone przez renes
                  z tego co mnie wiadomo 430 wyzwoli 430 (ustawia sie je na master i slave) ale 1-go mastera musi cos wyzwolic np radiowo.....
                  sigpic
                  EOS 7D,S18-50f2.8,S120-400,430 EX
                  Fotohasiok.pl rulezzzz.....!!!

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

Zamieszczone przez renes
                    Nie. Poza wątkami na forum wałkowanymi milion razy zawsze polecam ultimate resource - http://photonotes.org/articles/eos-flash/
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Biperek
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 593

Ja podepnę się do wątku. Czy ktoś z kolegów ma doświadczenia z wyzwalaniem lamp canona (np 430) z sigmy EF 500 DG SUPER jako mastera ?
                      Pozdrawiam
                      Marek/Biperek

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Zamieszczone przez duss
                        z tego co mnie wiadomo 430 wyzwoli 430 (ustawia sie je na master i slave) ale 1-go mastera musi cos wyzwolic np radiowo.....
                        420EX i 430EX (I i II) mają wyłącznie tryb slave. Master jest dostępny w 550EX oraz 580 EX (I i II).
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• renes
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 510

Zamieszczone przez MacGyver
                          420EX i 430EX (I i II) mają wyłącznie tryb slave. Master jest dostępny w 550EX oraz 580 EX (I i II).
                          W takim razie czeka mnie zakup którejś z nich ... czy poza niewielką szybkością ładowania i niewielką zwyżką mocy, czymś istotnym one się jeszcze różnią ? Krótko mówiąc czy jest sens dopłacania do 580EX...

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Zamieszczone przez renes
                            Krótko mówiąc czy jest sens dopłacania do 580EX...
                            Polecam lekturę poniższego wątku :

http://canon-board.info/showthread.php?t=11928
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• s..
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 99

Zamieszczone przez Biperek
                              Ja podepnę się do wątku. Czy ktoś z kolegów ma doświadczenia z wyzwalaniem lamp canona (np 430) z sigmy EF 500 DG SUPER jako mastera ?
                              Mam 2x 580 i sigme 500 super - sigma spokojnie 580 wyzwala w trybie master ett-l, lecz niestety tylko w tym trybie - oczywiscie z mozliwoscia regulacji mocy dla danych grup, bodajze na +/- 3 Ev. 580 natomiast pomimo sterowania lampami w trybie bezprzewodowym e-ttl, pozwala jednak rowniez na ustawianie manulane mocy blysku dla danych grup.
                              2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
                              moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Komentarz

• Biperek
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 593

Zamieszczone przez s..
                                Mam 2x 580 i sigme 500 super - sigma spokojnie 580 wyzwala w trybie master ett-l, lecz niestety tylko w tym trybie - oczywiscie z mozliwoscia regulacji mocy dla danych grup, bodajze na +/- 3 Ev.
                                Dzięki za odpowiedź. Są tu jednak ludzie, którzy nie brzydzą się niefirmowego sprzętu

Zamieszczone przez s..
                                580 natomiast pomimo sterowania lampami w trybie bezprzewodowym e-ttl, pozwala jednak rowniez na ustawianie manulane mocy blysku dla danych grup.
                                Sigma w trybie slave nie ma możliwości ręcznego sterowania siłą błysku, ale dla takiego fachowca jak ja to nie wada Nie bardzo wiem na ten moment jak mógłbym to wykorzystać.
                                Pozdrawiam
                                Marek/Biperek

Komentarz

Pracuję...