Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fotopstryczek
    Uzależniony
    • 2013
    • 653

Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zamieszczone przez NegroEG
    wkoncu mozna je przykrecic do aparatu mi tego brakuje w pierwszej wersji
    Pierwsza wersja RF-603 to coś co nie powinno być w sprzedaży
    Miałem, synchronizowały tak do 1/125, powyżej był czarny pasek. Z tą samą lampą RF-603 II śmigają na 1/250s.

Komentarz

• manfred1
      Uzależniony
      • 2007
      • 842

To i tak jest za długi czas.
      Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• benicjusz
        Bywalec
        • 2010
        • 185

Zamieszczone przez manfred1
        To i tak jest za długi czas.
        to kup 622 :P
        |CANON FF|

Komentarz

• manfred1
          Uzależniony
          • 2007
          • 842

Ja nie muszę tylko radzę
          ;-)

Wysłane listem poleconym
          Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• canonac
            • 2006
            • 13

Witajcie,
            chciałabym podzielić się swoimi doświadczeniami, ale także poprosić o poradę.

1. Używając Canona 5D MARK II długo szukałam satysfakcjonującego sposobu wyzwalania dwóch lamp: 580 EX i 430 EX, ale obu zdalnie. W końcu znalazłam YONGNUO ST-E3 który nie tylko pozwalał wyzwalać obie lampy zdalnie, ale przenosił ETTL, pozwalał skrócić błysk nawet do 1/8000 i sterować tymi lampami w dwóch grupach, ustawiając siłę błysku A:B w dowolnym rozkładzie. Byłam zachwycona z efektu. Niestety kupiłam Canona 5 D MARK III i dopiero doczytałam, że moje Yongnuo tego modelu nie obsługuje
            Więc mam go do sprzedania Jeśli ktoś byłby zainteresowany. Niedługo wrzucę na Allegro.

2. Prośba o poradę:
            Kupiłam lampę studyjną Quantuum Pulse, która ma bardzo sympatycznego navigatora do wyzwalania (około 100 zł), pozwalającego na nawigowanie z aparatu siłą błysku lampy. Miałam nadzieję, że wykorzystam też reporterskie: 580 EX i 430 Ex wyzwalając je na fotocelę, w układzie: podpinam do 580 EX kostkę z fotocelą, a 580 -tka odpala 430 EX ustalona na slave... A tu niestety nic nie działa. 580 tka się nie odpala(

Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jak mogę wyzwolić lampy reporterskie, nie zakładając żadnych radiowych wyzwalaczy na aparat, bo sanki są zajęte przez navigatora Quantuum? W sobotę umówiłam się an sesję, a tu takie zaskoczenie

Komentarz

• Usjwo
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1055

Tak se pane ne da.
              Pomijajac to ze kostka z fotocela nie dziala, to 588tka na tej kostce nie bedzie dzialac jako master.
              YONGNUO ST-E3 Niestety kupiłam Canona 5 D MARK III i dopiero doczytałam, że moje Yongnuo tego modelu nie obsługuje
              Mozesz podac gdzie doczytalas? St-E3 to dosc nowy produkt i na 99% powinien dzialac z mk3.
              Zadam troche glupie pytanie (bo wyglada ze juz uzywalas ST-E3 z inna puszka), czy wiesz ze ST-E3 (lub kostka z fotocela) to optyczne sterowniki i nadajnik musi "widziec" odbiornik (mniej wiecej, bo przy bialych scianach, w standardowym pomieszczeniu nie ma potrzeby zachowania "toru optycznego").

Komentarz

• Fotopstryczek
                Uzależniony
                • 2013
                • 653

YN ST-E3, jest kompatybilny tylko z 600EX-RT
                8.Flash Equipment-Speedlite Transmitter YN-E3-RT-Yongnuo Photographic Equiment Co., Ltd

Komentarz

• Usjwo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1055

Zamieszczone przez Fotopstryczek
                  YN ST-E3, jest kompatybilny tylko z 600EX-RT
                  Przy transmisji radiowej, poniewaz starsze lampy C nie maja wbudowanego odbiornika radiowego, tylko IR

T w o - w a y 2 . 4 G r a d i o c o m m u n i c a t i o n , f u l l y compatible with ST-E3-RT/600EX-RT
                  nie ma tam "only"
                  Ostatnio edytowany przez Usjwo; 24688.

Komentarz

• Fotopstryczek
                    Uzależniony
                    • 2013
                    • 653

Chcesz powiedzieć, że ten nadajnik obsługuje IR starszych Canonów?

Pisałem do Yongnuo, czy przewidują dodanie wsparcia RF-603 i sterowanie mocą YN-560 III. Uzyskałem odpowiedź, że działa tylko z 600EX-RT.

Komentarz

• Usjwo
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1055

Odszczekuje: St-E3 nie obsluguje transmisji IR, tylko radio.
                      Dziala ze wszystkimi Speedliteami Canona posiadajacymi odbiornik radiowy, czyli tylko C600EX-RT.
                      Sorry za zamieszanie.

Komentarz

• canonac
                        • 2006
                        • 13

Zamieszczone przez Usjwo
                        Mozesz podac gdzie doczytalas? St-E3 to dosc nowy produkt i na 99% powinien dzialac z mk3.
                        Zadam troche glupie pytanie (bo wyglada ze juz uzywalas ST-E3 z inna puszka), czy wiesz ze ST-E3 (lub kostka z fotocela) to optyczne sterowniki i nadajnik musi "widziec" odbiornik (mniej wiecej, bo przy bialych scianach, w standardowym pomieszczeniu nie ma potrzeby zachowania "toru optycznego").

używałam ST E3 (bez RT) i to , że nie współpracuje przeczytałam na stronie sprzedawcy FRIPERS (allegro), zadzwoniłam do nich oraz wypróbowałam praktycznie
                        Tak, wiem, że musi się widzieć

Zamieszczone przez Usjwo
                        Pomijajac to ze kostka z fotocela nie dziala, to 588tka na tej kostce nie bedzie dzialac jako master....

A jeśli podepnę dwie fotocele, pod każdą systemową, to ma szansę jakkolwiek zadziałać?
                        Ostatnio edytowany przez canonac; 7271.

Komentarz

• Usjwo
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1055

Zamieszczone przez canonac
                          A jeśli podepnę dwie fotocele, pod każdą systemową, to ma szansę jakkolwiek zadziałać?
                          Tak, ale ustaw obie w tryb manualny i reczenie musisz ustawiac moc

Komentarz

• feder
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 203

A yn-622 wpięty w sanki aparatu i w niego wpięty navigator nie zadziała ? Ja przetestowałem takie wyzwalanie z jakimś tanim wyzwalaczem radiowym z afe i działało bez problemów.
                            Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Komentarz

• canonac
                              • 2006
                              • 13

Zamieszczone przez Usjwo
                              Tak, ale ustaw obie w tryb manualny i reczenie musisz ustawiac moc
                              A możesz polecić jakąś sprawdzoną fotocelę? Może ta co mam jest uszkodzona, że nawet ona nie zadziałała...

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez feder
                              A yn-622 wpięty w sanki aparatu i w niego wpięty navigator nie zadziała ? Ja przetestowałem takie wyzwalanie z jakimś tanim wyzwalaczem radiowym z afe i działało bez problemów.
                              Hm... jesteś na 100% przekonany, że to by zadziałało? Czy ktoś jeszcze próbował takiego rozwiązania? Niby są sanki na tym yn-622...

Komentarz

• feder
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 203

Niektóre wyzwalacze dają się stackować - np. Phottix ponoć działa założony na YN. Niestety nie wiem jak będzie działał Nawigator - jeżeli ma tylko jeden bolec na sankach, to powinien działać bez problemów.

Na pewno bez problemów działają w ten sposób proste wyzwalacze radiowe - sprawdziłem to podczas kilku sesji z dwoma różnymi modelami. Niestety nie pamiętam modeli - jeden był kupowany w AFE, ale nie pamiętam modelu ani producenta.
                                Ostatnio edytowany przez feder; 1694.
                                Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Komentarz

Pracuję...