ringflash adapter do 580EX

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • towersivy
    Uzależniony
    • 2005
    • 992

Ja "dużego" ringa zrobiłem na podstawie pomysłu serga, i daje świetnie rade, choć to nie światło błyskowe a ciągłe, na hensela ciągle ciułam mamone, tego ringa na 580ex tez kupie bo wydaje się świetne właśnie w plener, jak Royal Mail się szybko uwinie to w przyszłym tygodniu dojdzie :smile:
    btw w zomowaniu nie przeszkadza jak się foci stałkami
    Ostatnio edytowany przez towersivy; 1755.

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez iczek
      Mnie zastanawia ciezar tego ustrojstwa trzymany na samej glowicy lampy? To wazy 0,5 kg. Troche kurde ciezko...
      Zamieszczone przez TOPOL
      Też o tym myslałem - jak tu robić zdjęcia w pionie? Pasowałoby jakieś dodatkowe, drugie mocowanie.
      No ja sobie inaczej jak podtrzymywanie lewa reka i/lub statyw nie wyobrazam, tym bardziej przy kadrze pionowym.

Komentarz

• Magus
        Bywalec
        • 2007
        • 110

Zamieszczone przez adalbert
        Magus - z jakiej firmy ringiem masz doświadczenia? Zastanawiam się nad bronco i henselem - ale chyba zanim podejmę decyzje to przetestuję bronco w Wawie w Studio NM na Karolkowej...
        To co mam to samoróbka - słyszałem, że hensel jest świetny, ale nie używałem - choć nie ukrywam, że sprawiłbym sobie coś takiego do studia razem z generatorem
        Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
        Canon 24-70 f/2.8 + 85 f/1.2 mkII + Sigma 150 f/2.8

Komentarz

• kwiatas
          Bywalec
          • 2005
          • 154

Ten adapter to musi byc jakas porazka, jak ring flash moze swiecic rowno skoro zrodlo swiatla jest w jednym miejscu ??to zabija cala idee ringa, nie ulegajcie modzie na ringi, a jesli juz chcecie cos pozadnego to niestety tylko cos co ma zrodlo swiatla na calym obwodzie i odpowiednia moc
          http://pepershots.wordpress.com/

Komentarz

• Propi
            Początki nałogu
            • 2005
            • 329

Zdradzę Wam sekret - zrobiłem taki bardzo prowizoryczny adapter ringflashowy i działa jak złoto. Tzn świeci w miarę równomiernie. Jak za 130 euro, nawet bardzo równomiernie Jutro postaram się wrzucić jakieś sample.
            www.piotrwojtasiak.pl

Komentarz

• greg801
              Coś już napisał
              • 2005
              • 62

Zamieszczone przez Propi
              Miski stalowe będzie trochę trudniej pociąć A Niestety nie mam wyrzynarki na stanie.
              tez mialem ten problem ale go rozwiazalem, wystarczy ostre dluto i mlotek i punktowo ponacinac, szybciej mi poszlo niz wyzynarka

Komentarz

• Zielony
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2928

Zamieszczone przez greg801
                tez mialem ten problem ale go rozwiazalem, wystarczy ostre dluto i mlotek i punktowo ponacinac, szybciej mi poszlo niz wyzynarka
                Dłuto jest do drzewa Do metalu - przecinak
                Bój się Boga jak podwędziłeś dłuto dziadkowi z drewutni i potraktowałeś nim tą michę
                sigpic

Komentarz

• frikmen
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 158

odświeżę wątek... może ktoś z tu obecnych używa tej czeskiej nakładki z 580?
                  Some people leave the photography world a little better than they found it. Jeff Schewe left it transformed. It’s with deep sadness that we share...

Komentarz

• frikmen
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 158

jezeli dobrze zrozumiałem to ta zabawka zabiera lampie 3EV...
                    zatem lampa ma zmniejszona moc o 3 działki przesłony, ile tego swiatła bedzie w rzeczywistości jeżeli uzyjemy HSS ...przy 1/500?

Server určený pro fotografy všech věkových a dovednostních kategorií. Součástí webu je poradna, diskuzní fórum, přehled cen aj.

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Zamieszczone przez frikmen
                      jezeli dobrze zrozumiałem to ta zabawka zabiera lampie 3EV...
                      zatem lampa ma zmniejszona moc o 3 działki przesłony, ile tego swiatła bedzie w rzeczywistości
                      myśle, że do macro i tak spokojnie wystarczy.
                      ileż to mają te pierścieniówki do macro? GN12, GN14...

Zamieszczone przez frikmen
                      jeżeli uzyjemy HSS ...przy 1/500?
                      a po kiego używać w tym przypadku HSS?
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• frikmen
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 158

do makro wystarczy.. ale Ja jestem ciekaw jak sobie to poradzi w niwelowaniu kontrastu przy dziennym swietle. Synchro przy 1/160s w 5D to koszmar..
                        Wiec albo HSS albo flash 1000Ws

Komentarz

• towersivy
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 992

Ja miałem to w planach, po rzeczowej rozmowie zrezygnowałem, w końcu kupiłem hensela 3000W z generatorem + okte + konieczny adapter...

Pzdr.

Komentarz

• bakulik
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 767

Ray Flash, czyli ringflash z każą lampą

Witam.

Firma ExpoImaging, znana z produkcji akcesoriów fotograficznych, poinformowała o rozpoczęciu sprzedaży swojego nowego produktu o nazwie Ray Flash. Jest to adapter do zewnętrznych lamp błyskowych, który symuluje działanie lamp typu ringflash zapewniających jednorodne oświetlenie w osi obiektywu. Dotychczas zakup tego typu lampy wiązał się ze sporymi wydatkami, lecz dzięki temu, że Ray Flash korzysta z błysku tradycyjnej lampy i nie zawiera elektroniki, jego cenę udało się ustalić na poziomie 299$. ...

No, może nie z każdą, bo lampy mają różne rozmiary... Cena - 299$.
                            Pozdrawiam
                            Łukasz Bakuła
                            „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• Allensteiner
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 177

z tego co pamiętam, to czesi sprzedawali dokładnie to samo tylko tańsze, było kiedys na forum

ale namotałem, to chyba przez tą pogodę, toż to ta sama firma, tylko model nowy, poprzedni pasił tylko do 580
                              Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209. Powód: połączenie podwójnego wpisu
                              lepsze jutro było wczoraj

Komentarz

• grzegorzkalisz
                                Coś już napisał
                                • 2009
                                • 91

Odświeżę wątek, bo szukam szukam i nic nie mogę znaleźć
                                Czy już ktoś w końcu przetestował już porządnie patent z ringflashem ??
                                http://allegro.pl/item935072416_of17..._580ex_ii.html
                                Chodzi o zastosowanie do portretów. Czy może ktoś sprawdził światłomierzem ile wskazuje przy max mocy 580ex w odległości 2m od obiektu co pokazuje ??
                                Jakieś przykłady ??
                                www.facebook.com/grzegorz.kalisz

Komentarz

Pracuję...