Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
mały off, i absolutnie nie chce zaczynać zadnej wojenki
ale, że tak zapytam, ile slubów za pieniadze zrobiłeś?
Nie warto ...
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez jinks
A mi się R bardziej podoba ten jest taki wyokrąglony.
Na chwilę obecną, jeśli chodzi o R5, mogę jedynie skomentować rozkład guzików
- lewa strona ciągle nie wykorzystana. Kółko nastaw MODE lepiej żeby było właśnie tam,
- powrót joya świetna sprawa. Ciekawe jak to będzie działać, bo miziając ekran można ustawić punkt AF w dowolnym miejscu a przy joysticku raczej stosuje się konkretne pozycje/pola/punkty AF,
- zrezygnowali z M-Fn bar. Chyba nikt nie będzie płakał
- wróciło kółko nastaw na tylną ściankę zamiast PADa. Mi wystaraczało pokrętło przy guziku MODE, ale pewnie wielu się ucieszy.
- brak PADa to brak możliwości przypisania guzikom różnych przydatnych ustawień - tryb AF (punktowy/śledzenie oka), one-sho/servo, szybkie powiększenie na ekranie do 100% itd.
- brak PADa a powrót kółka sprawi, że ciężko będzie używać R i R5 w jednym zestawie np. na ślubie, bo wszystko będzie inaczej. Najlepiej od razu kupić 2 sztuki R5
- ogólnie przydałoby się więcej guzików którym można przypisać jakieś funkcje wg własnych preferencji
- powrót guzika, który w DSLR odpowiadał za podgląd głębi ostrości, a który każdy ustawiał jako one-shot/servo - bardzo na plus. Mogliby dać jak w serii 1DX podwójny.
Bardziej mnie ciekawi jednak te 8 szkieł pod RF. Na pewno obstawiam RF35/f1.2. Oby dali coś ciekawego, w przystępnej cenie 2.5-3.5k zł z f1.8
Ta niedostateczna liczba guzików na R mnie męczy, a tu jeszcze wywalili strzałki z R5.. szkoda. Moze ten przedni duzy guzik ktory dodali bedzie mozna zaprogramowac jako przycisk funkcyjny, ktora wlacza alternatywne znaczenie pozostalych klawiszy? To i tak gorsze rozwiazanie, ale wole takie niz zadne.
Na bank wyjdzie jasny RF35, na bank wyjdzie 85'tka i 50'tka w wersji budżetowej. Pomimo ze mam RF50L to i tak kupie druga tylko ze wzgledu na wielkosc i wage, nie zawsze potrzebuje f1.2
dla nas nic - ale rzut oka na fotografa na ślubie pozwoli oddzielić profesjonalistę od amatora - może dla niektórych ma to ogromne znaczenie - ogólnie to jednak wątpię nie bywam często na ślubach ale na tych co bylem w ostatnich latach Fotograf miał słabszy sprzęt niż niektórzy fotografujący goście i to się nie zmieni - pasja nie podlega rachunkowi ekonomicznemu, a robota jak najbardziej (jestem amatorem na weselu raczej piję niż robię zdjęcia)
Dobry fotograf ślubny różni się od fotografujących gości nie sprzętem ale tym, że robi zdjęcia w całkowicie innych momentach
tiaaaa,jesneeee, "a świstak siedzi i zawija je w te sreberka...."
a co liczysz ?
mnie by sie nie chcialo zreszta nie ma potrzeby.
zdazylo mi sie ze kogos spotykam i on mowi mi, ze robilem zdjecia na jego slubie , czego w ogole ja nie kojarze.
Nie bylo to dla mnie przezycie - ot jak przewoz pasazera dla taksowkarza.
reportaz slubny jest jedna z latwiejszych form reportazu. po kilku spektaklach jest to opanowane.
sprobuj wyjsc na ulice z aparatem i przyniesc dobry material zdjeciowy , ktorym mozna kogos zainteresowac. Raczej rzadkosc.
Sprobuj to sprzedac - Zero zainteresowania, chyba ze byles na wojnie w syrii.
wychodzisz na slub , temat przygotowany , impreza w toku , wszystko zorganizowane , robisz zdjecia i po sprawie. Odbiorcow masz , zainteresowanych i to bardzo gdyz o nich to chodzi. Placa z zadowoleniem. 90% to rzemiocha , ktorej moze nauczyc sie kazdy.
Wymagania sprzetowe nie sa wielkie - kazdy aktualny FF wystrcza bez problemu , a jeszcze 10 lat temu robiono przeciez wiekszosc na aps - i tez wystarczaalo. Slowem - praca dla leniwych fotografoaw , z ktorej jeszcze mozna sie jako tako utrzymac lub sobie dorobic.
W sumie w kategoriach dzialalnosci artystycznej klasyfikuje sie to jako "chaltura"
a co liczysz ?
mnie by sie nie chcialo zreszta nie ma potrzeby.
zdazylo mi sie ze kogos spotykam i on mowi mi, ze robilem zdjecia na jego slubie , czego w ogole ja nie kojarze.
Nie bylo to dla mnie przezycie - ot jak przewoz pasazera dla taksowkarza.
reportaz slubny jest jedna z latwiejszych form reportazu. po kilku spektaklach jest to opanowane.
sprobuj wyjsc na ulice z aparatem i przyniesc dobry material zdjeciowy , ktorym mozna kogos zainteresowac. Raczej rzadkosc.
Sprobuj to sprzedac - Zero zainteresowania, chyba ze byles na wojnie w syrii.
wychodzisz na slub , temat przygotowany , impreza w toku , wszystko zorganizowane , robisz zdjecia i po sprawie. Odbiorcow masz , zainteresowanych i to bardzo gdyz o nich to chodzi. Placa z zadowoleniem. 90% to rzemiocha , ktorej moze nauczyc sie kazdy.
Wymagania sprzetowe nie sa wielkie - kazdy aktualny FF wystrcza bez problemu , a jeszcze 10 lat temu robiono przeciez wiekszosc na aps - i tez wystarczaalo. Slowem - praca dla leniwych fotografoaw , z ktorej jeszcze mozna sie jako tako utrzymac lub sobie dorobic.
W sumie w kategoriach dzialalnosci artystycznej klasyfikuje sie to jako "chaltura"
Te wnioski pasują do fotografii ślubnej z końcówki lat 90'/ początku 00'.
Oj widzę, że kolega nie zna zupełnie realiów pracy fotografów na ślubach i nie brnąłbym dalej w ten temat
Na rozluźnienie dyskusji:
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
5D wprowadzono w 2005, trabanta w 2003, w czasie o którym piszesz na ślubach były raczej analogi.
Dawno nie byłem na ślubie, ale teraz niby to nie jest impreza przewidywalna? W kościele/US wygląda to jakiś inaczej niż wtedy, wesele nie zaczyna się toastem, a o północy nie ma tortu i konkursów? Nie trzeba oblecieć wszystkich gości, a tych najważniejszych po kilka razy? Nie ma tańców? Oczywiście to wszystko można odbębnić albo się przyłożyć. Zrobić bardziej lub mniej oryginalnie. Nie twierdzę, że nie ma pola do popisu i w fotografii ślubnej, ale w porównaniu do innych reportaży chyba jednak łatwiej na tym zarobić.
i sluszny wniosek, choc moze nieco pozniej , ale nie w ostatniej dekadzie.
to nigdy nie bylo dla mnie interesujace , ale Jakis dodatkowy doplyw kasy byl.
kiedy z tym zaczelo byc coraz slabiej , wiec lepiej sobie nie zawracac glowy. Zreszta mialem wowczas ciekawsze rzeczy w glowie.
nie zaobserwowalem Jakis dramatycznych i intensywnych przezyc tudziez doznan natury artystycznej u siebie.
emocje jak u fliziarza , ktory powinien dobrze i rowno ulozyc flizy na scianie.
ostatnie zdjecie sprzedalem jakies 5 lat temu , pamietam ze to bylo pojedyncze za ok 2500pln , pozniej chrzest , kiedy zobaczylem w jakich warunkach zyja rodzice to im dalem zdjecia za darmo.
i finito.
nie jest sztuka zrobic dobre zdjecia slubne , sztuka jest je dobrze sprzedac.
Na zlecenie artystyczne za dobra kase z wyjazdem na florde mozna czekac latami , najpierww tzeba sie przedrzec przez ta rzemioche .
IBIS w Sony to jest namiastka. Jeżeli będziesz miał okazję, to wypróbuj jak działa IBIS w Pansonicu S1H. Będziesz wtedy wiedział o czym mówimy. W Sony IBIS zawsze będzie namiastką, bo rozmiaru bagnetu nie zmienią. Sony nie ma w tej chwili kompletnie nic do zaoferowania, czym mogłoby konkurować z Canonem. Nikon podobnie, wystarczy porównać 1dx mk III z wczorajszą premierą Nikona D6.
Rozumiem że skuteczność stabilizacji CIPA 5,5 (A7R4) to tylko namiastka a CIPA 6,5 (SH1) to zasadnicza różnicą którą wyraźnie odczuwasz gdy fotografujesz.
Jakim aparatem ?
Na rozluźnienie dyskusji:
[ATTACH=CONFIG]3923[/ATTACH]
Genialne, kupuję . Jakiś czas temu miałem takiego klienta który chciał zwrotu pieniędzy za film który dla niego robiliśmy (nie z wesela ale to w sumie bez znaczenia)- głównym argumentem było to że już go obejrzał ....
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Aby sven zgodnie z niepisaną już tradycją premiery nowego Canona obwieścił: "Ten aparat rozjechał wszystko co jest na rynku."
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Na pierwszy rzut oka bardzo fajna puszka się szykuje - Canon w końcu poczuł powiew konkurencji - i bardzo dobrze.
Piać na temat funkcjonalności to jednak będzie można jak pokażą realne specyfikacje, bo w ogłoszeniach wszystko brzmi dobrze a potem okazuje się, że wideo jest ale bez AF-a.
Tym nie mniej jeżeli Canon dalej pójdzie tą droga, to w końcu znowu będę mógł się bawić w wymianę zabawek
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
5D wprowadzono w 2005, trabanta w 2003, w czasie o którym piszesz na ślubach były raczej analogi.
Dawno nie byłem na ślubie, ale teraz niby to nie jest impreza przewidywalna? W kościele/US wygląda to jakiś inaczej niż wtedy, wesele nie zaczyna się toastem, a o północy nie ma tortu i konkursów? Nie trzeba oblecieć wszystkich gości, a tych najważniejszych po kilka razy? Nie ma tańców? Oczywiście to wszystko można odbębnić albo się przyłożyć. Zrobić bardziej lub mniej oryginalnie. Nie twierdzę, że nie ma pola do popisu i w fotografii ślubnej, ale w porównaniu do innych reportaży chyba jednak łatwiej na tym zarobić.
Może ujmę to inaczej. Ci którzy opierają swoją narrację fotograficzną na skrupulatnej rejestracji tych wszystkich typowych momentów wg. przedstawionego przez Ciebie schematu niestety nie wyróżniają się z ogromnego dziś tłumu fotografów ślubnych i bardzo szybko odpadają, bo ciężko im wyjść poza kwotę 2500-3000zł/ślub a same ZUSy to koszt ok. 17.000zł rocznie + ciągły upgrade sprzętu (zużytego lub przestarzałego technologicznie) w tym korpusy, obiektywy, lampy, komputer, monitor, soft, auto. Temat na szerszą dyskusję
Na pewno się zgodzę, że łatwiej na tym zarobić niż na innych reportażach. Powód jest bardzo prosty. Nie ma fotografii prasowej. Takich fotografów się na całym świecie zwalnia, bo likwidują gazety. Nikt nie chce za to płacić. Przykre, ale co robić.
Wracając do R5 pewnie będzie bardzo dobry do fotografii ślubnej. Zresztą nie tylko Po raz kolejny widać też mistrzostwo Canona w dawkowaniu różnych funkcjonalności. Niby delikatnie, ale jednak tak zmieniono ergonomię, że za cholerę nie będzie się tego łatwo używało z R-ką. Ślubni kupią 2xR5. Chętnie zrobią też wymianę ze względu na 2 sloty, które można było dać od razu w R za 11.000 zł.
Aby sven zgodnie z niepisaną już tradycją premiery nowego Canona obwieścił: "Ten aparat rozjechał wszystko co jest na rynku."
Nie mogę tak napisać, bo to 1dx mk III rozjechał wszystko :-) Po pierwszej zabawie tym sprzętem mogę to tylko potwierdzić, choć z bólem stwierdzam, że będę musiał wymienić komputer. W r5 przeszkadza mi rozdzielczość. Mnie wystarczy 20-24 mpix.
Komentarz