Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
No prawie . Z tego co widzę to jednak chce z tym podstawowym kitem (bo mały), ma być srebrny i z adapterem do szkieł które posiadamy . Skoro tak ma być to nie dyskutuję 8).
Body M z każdym natywnym obiektywem M jest urokliwe. Cokolwiek EF podpięte poprzez ten rzeczony adapter nie jest sexy.
Obecnie mam cały czas podpięte C35/2IS do M50 bo przywykam do ogniskowej 50mm przed zakupem(?) M32/1.4. No nie ma to uroku.
w NL w tej chwili M5-tka jest za 540 EUR i na to jest cashback (90 EUR zwrotu albo 120 EUR na kolejny zakup). goly adapter Canona to 110 EUR. za to zestaw M5 + adapter to 690 EUR (i taki sam cashback).
M6 jest drozsze (550 EUR body, 65 cashbacku), z drugiej strony w kicie (z 15-45) to juz tylko 625 EUR. po prawdzie to klawiszowo M6 mi sie ciutke bardziej widzi od M5, ale za to celownik elektroniczny to dla mnie wielki atut M5 i jednak przewaza to galkologie...
generalnie to cenowo to ja nie do konca ogarniam ta kuwete
Szczerze? Ja bym nie kupił ani M6 ani M5. Tylko M50, a jeśli komuś zależy na rozmiarach czy innych oszczędnościach to M100.
To moja subiektywna opinia i nie zamierzam jej dyskutować I przypominam, że pewnie w lutym mniej więcej M5 i M6 odejdą do lamusa, więc obecna cena może jeszcze jest wysoka
Szczerze? Ja bym nie kupił ani M6 ani M5. Tylko M50, a jeśli komuś zależy na rozmiarach czy innych oszczędnościach to M100.
nie ma bata bez dwoch kolek kontrolnych, zawsze pracuje w manualu.
juz w 750D to jest uciazliwe dla mnie, a przy guziczatkach M50-tki to jest awykonalne.
Zamieszczone przez jotes25
To moja subiektywna opinia i nie zamierzam jej dyskutować I przypominam, że pewnie w lutym mniej więcej M5 i M6 odejdą do lamusa, więc obecna cena może jeszcze jest wysoka
to ja do lutego sobie zdjecia tym porobie, bez obaw.
Ja też A wszystko zmieniam w mojej M10 na ekranie, bo nigdzie mi się nie spieszy (zresztą wcale nie jest znacznie wolniej). Przy czym jeden palec zawsze mam na kółku, a drugim pacnę ekspozycję, przysłonę czy co tam jeszcze potrzebuję (nie zmieniam wartości palcem, bo to trochę mozolne, ale właśnie kółkiem).
nie ma bata bez dwoch kolek kontrolnych, zawsze pracuje w manualu.
juz w 750D to jest uciazliwe dla mnie, a przy guziczatkach M50-tki to jest awykonalne.
No chyba nie kręcisz na raz dwoma kółkami. W M50 jednym klawiszem przełączasz funkcję głównego kółka - w wizjerze widzisz czy czas czy przysłona jest aktywna.
Ja pewnie też ale chyba nie zamierzasz polemizować z kobietą ....
Srebrny jej się bardzo podoba i z tym nie pogadasz, mimo że droższy ....
Ehhhh... Canon to jednak wie co robi że wypuszczają takie gadżety.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
No domyślam się Ale zdaje się M100 też ma wersje specjalne podbajerowane pod tę płeć.
Ciekawe ile razy by im wzrosła sprzedaż jak by wypuścili wersję złotą
No chyba nie kręcisz na raz dwoma kółkami. W M50 jednym klawiszem przełączasz funkcję głównego kółka - w wizjerze widzisz czy czas czy przysłona jest aktywna.
No wlasnie to przelaczanie mam na mysli. Dla mnie jest dramqtycznie niewygodne
Powiem tak, jakby był niebieski to by mógł mieć matrycę z D30 i tak by wzięła ...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
No domyślam się Ale zdaje się M100 też ma wersje specjalne podbajerowane pod tę płeć.
A jeszcze tak z ciekawości czemu polecasz M100 zamiast M6?
Jest nowszy (poprawiony AF), lżejszy (plastik), tańszy i używa łatwiej dostępnych, nie stwarzających problemów z zamiennikami, baterii.
AF poprawiony? Gdzie? Bo na papierze wygląda tak samo. To że lżejszy to żadna zaleta biorąc pod uwagę że dużo gorszy chwyt. Z bateriami to coś mnie tu próbujesz zmartwić... Nie polemizuję ale po prostu znam priorytety małżonki.
Najważniejsze jednak to to że do M6 da się dokupić wizjer a do 100 nie....
Komentarz