Adapter EOS - EOS M

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Re: Odp: Adapter EOS - EOS M

Zamieszczone przez akustyk
    z tego co pamietam Chuck Westfall z Canona kiedys otwarcie mowil, ze nikomu nie wydaja licencji.
    Ano właśnie. Nie twierdzę, że szkła canona to siódmy cud świata ale jednak zawsze pewność AF jest lepsza. Przynajmniej jeżeli chodzi o lustrzanki bo ML nie ogarniam jeszcze całkowicie i niekoniecznie mam ochotę

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

Odp: Adapter EOS - EOS M

Zamieszczone przez luso
      To Sigma nie chce płacić czy Canon nie chce udostępnić licencji?

Moze byc w ta druga strone, zgadza sie
      www albo tez flickr

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Zamieszczone przez luso
        To Sigma nie chce płacić czy Canon nie chce udostępnić licencji?
        Raczej stawiam na to drugie.
        Tyle że z praktycznego punktu widzenia dla nas jest to kompletnie bez znaczenia ...
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• Galipette
          Coś już napisał
          • 2019
          • 95

Czy jest jakaś lista obiektywów współpracujących przez adapter? kupiłem obiektyw Sigma 105 2.8 EX i działa perfekcyjnie, AF działa idealnie bez problemów. natomiast Sigma 50-200 ma już problemy i Af trafia po kilku razach lub po zmianie minimalnie ogniskowej. Czy wynika z tego, że nowsze obiektywy będą lepiej współpracowały czy ew któreś z serii (te droższe) mają lepiej dopracowaną elektronikę AF??
          Dawniej: Fuji S7000 - Olympus E500 - Fuji S100Fs - Finepix S200 EXR - Olympus XZ-2 - Canon M5 / 40D / 6D / R / R6 / R7 - obecnie Sony A7III + Zeiss Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA + Samyang AF 85 mm f/1.4 FE + Tamron 70-180 2.8 G2 https://www.facebook.com/JacekKozlowskiFotografia

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez Galipette
            Czy jest jakaś lista obiektywów współpracujących przez adapter? kupiłem obiektyw Sigma 105 2.8 EX i działa perfekcyjnie, AF działa idealnie bez problemów. natomiast Sigma 50-200 ma już problemy i Af trafia po kilku razach lub po zmianie minimalnie ogniskowej. Czy wynika z tego, że nowsze obiektywy będą lepiej współpracowały czy ew któreś z serii (te droższe) mają lepiej dopracowaną elektronikę AF??
            Wynika z tego to o czym było wyżej - szkła niesystemowe = loteria.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Galipette
              Coś już napisał
              • 2019
              • 95

A nie jest to spowodowane min technologią Dual Pixel CMOS AF? Canon na swojej stronie gwarantuje zgodność z grupą 103 obiektywów - oczywiście Canona - reszta jak np Sigma dlatego ma problemy z AF. Cytat ze strony Canona: "Niektórych wycofanych z produkcji obiektywów oraz zestawów konwerter+obiektyw nie można używać z technologią Dual Pixel CMOS AF" - wiec pewno dlatego to loteria...
              Dawniej: Fuji S7000 - Olympus E500 - Fuji S100Fs - Finepix S200 EXR - Olympus XZ-2 - Canon M5 / 40D / 6D / R / R6 / R7 - obecnie Sony A7III + Zeiss Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA + Samyang AF 85 mm f/1.4 FE + Tamron 70-180 2.8 G2 https://www.facebook.com/JacekKozlowskiFotografia

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Zamieszczone przez Galipette
                A nie jest to spowodowane min technologią Dual Pixel CMOS AF? Canon na swojej stronie gwarantuje zgodność z grupą 103 obiektywów - oczywiście Canona - reszta jak np Sigma dlatego ma problemy z AF. Cytat ze strony Canona: "Niektórych wycofanych z produkcji obiektywów oraz zestawów konwerter+obiektyw nie można używać z technologią Dual Pixel CMOS AF" - wiec pewno dlatego to loteria...
                To jest spowodowane tym o czym była mowa. Z bezlustrami Canona działają najstarsze nawet szkła EF (czasem z pewnymi ograniczeniami). Sigma to nie dział Canona, to osobna firma więc tu nie ma reguł.
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Bobby Peru
                  Bywalec
                  • 2016
                  • 150

Coś w tym jest. U mnie wariuje stabilizacja w 70-300 tamrona.
                  M50, C22/2.0, C50/1.8, T70-300/4-5.6 VC.

Komentarz

• kmeg
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1535

Jest jakaś dobra alternatywa dla oryginalnego adaptera Canona za 500zł (i 200 cashback)?
                    Galeria na CB
                    http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

allegro
                      www albo tez flickr

Komentarz

• kmeg
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1535

Zamieszczone przez akustyk
                        allegro
                        Dobra ale używki oryginału czy chińskie produkty? Nie wiem czy jakościowo jest różnica między nimi (pixco, fotga).
                        Ostatnio edytowany przez kmeg; 27712.
                        Galeria na CB
                        http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

ma temat wielu zamiennikow slyszalem, ze generuja odblaski, wiec dla bezpieczenstwa lepiej oryginal
                          www albo tez flickr

Komentarz

• zdebik
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 4087

W orginale denerwowało mnie luźne mocowanie. Dziś zrobiłem gaff tape moda i jest znacznie lepiej.
                            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Yablon
                              Coś już napisał
                              • 2004
                              • 73

Zamieszczone przez kmeg
                              Jest jakaś dobra alternatywa dla oryginalnego adaptera Canona za 500zł (i 200 cashback)?
                              Ja kupiłem w grudniu Meike MK-C-AF4 na Aliexpress. Wyszedł mnie wtedy trochę ponad 67 zł . Normalnie jest po ok $20. Na razie nie mam zastrzeżeń, ale nie robiłem jakiś dokładnych testów pod światło. Myślę że w tej cenie jest całkiem OK.
                              Ostatnio edytowany przez Yablon; 671.

Komentarz

• jan pawlak
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 4335

Chcesz się założyć, że Canon uruchomi APS-C EOS-R7 w 2021 roku i powoli zabije system EOS-M?

There are some wild rumors about a possible EOS-R7 APS-C camera coming in 2021. Without having any knowledge yet if this is really going to happen I have near zero doubts that this will eventually happen. The reason is quite simple. In this shrinking market it makes absolute ZERO sense for Canon to continue the…

Here is a new Canon rumor, mentioning an EOS R7 with APS-C sensor. We have always been rather sceptical about the possibilities

jp
                                puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                                Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                                http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                                public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

Pracuję...