Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2939

Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III]

rzut oka na optyczne i wygląda na to, że ostatnie lustra Canon wypuścił w Q1 2020 - 850D i 1DxMk3
    tak z ciekawostek, miałem ostatnio w rękach 5DsR i dla mnie to był już duży i ciężki kloc
    Ostatnio edytowany przez cauchy; 19623.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Komentarz

• Shadow
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1572

Zamieszczone przez zdebik
      Obawiam się, że już to zrobili. R5 to już taka petarda...
      To szybko im to poszło. Myślałem że jeszcze z 2-3 modele wyjdą i przez następne 10 lat będą funkcjonować równolegle z bezlusterkowcami. Pytam bo ogólnie cena ostatniej piątki jest bardzo atrakcyjna i nie wiem czy nie warto ją kupić zamiast pchać się w R5 czy R6 tym bardziej że i szkła są znacznie tańsze od systemu RF.

Komentarz

• zdebik
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 4087

Zamieszczone przez Shadow
        To szybko im to poszło. Myślałem że jeszcze z 2-3 modele wyjdą i przez następne 10 lat będą funkcjonować równolegle z bezlusterkowcami. Pytam bo ogólnie cena ostatniej piątki jest bardzo atrakcyjna i nie wiem czy nie warto ją kupić zamiast pchać się w R5 czy R6 tym bardziej że i szkła są znacznie tańsze od systemu RF.
        Gdzieś tu jest zapytanie o nową puszkę dslr czy ml. I powiem tak, jak aparat ma fotografować osoby to ML.

Żonie mogę dać R5 z 85 1.2 i wiem, że chociaż nie fotografuje od 10 lat to 10/10 portretów wyjdzie trafione w oko. Gdzie z 5D3/4 bywało by róznie. Wiadomo jak ogarniesz temat jest dobrze, ale nadal punkty są zbite w środku.

Sam fotografując meble nadal używam 5D3 i nie mam problemu. Ale tam wiadomo f5.6 lub 8.
        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Shadow
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1572

Myślę że to wciąż świetny sprzęt tylko marketingowcy Canona chcą Ci wmówić że w zasadzie musisz kupić bezlusterkowca żeby zrobić udane zdjęcie. To tak jak z każdym kolejnym modelem samochodu.
          Ostatnio edytowany przez Shadow; 272.

Komentarz

• cauchy
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2939

przez następne 10 lat będą funkcjonować równolegle z bezlusterkowcami.
            10 lat? jest jeszcze jakaś puszka z 2013 ciągle produkowana?

do statycznych kadrów i martwej natury czy foto produktowej lustra ciągle się bronią, tylko już te z odchylanym ekranem
            Flickr | YT

Komentarz

• Shadow
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1572

Zamieszczone przez cauchy
              10 lat? jest jeszcze jakaś puszka z 2013 ciągle produkowana?
              Jak by wyszły jeszcze 2 lub 3 modele to na 10 lat by starczyło. Wygląda jednak na to że wizjonerzy Canona mają inne plany.

Komentarz

• zdebik
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 4087

Myślę że to wciąż świetny sprzęt tylko marketingowcy Canona chcą Ci wmówić że w zasadzie musisz kupić bezlusterkowca żeby zrobić udane zdjęcie. To tak jak z każdym kolejnym modelem samochodu.
                5D3 odstaję trochę jeśli chodzi o matryce. Nowy LR już sobie dobrze radzi z szumami ale to też zajmuje czas, a rozjaśnianie cieni w 3'ce to tragedia.
                https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

do statycznych kadrów i martwej natury czy foto produktowej lustra ciągle się bronią, tylko już te z odchylanym ekranem
                  ja ostatnio wymienilem takie lustro z gibanym ekranem na takie z wespawanym na sztywno. i w sumie lepsze jest. jakbym mial wybor to moglbym jednak miec gibany ekran, ale z drugiej strony do tego nowego mam normalny L-bracket, a do tego poprzedniego nie udalo sie nikomu tego sensownie zaprojektowac (tak, zeby z gibanego ekranika mozna bylo swobodnie korzystac). a dla mnie aparat bez L-bracketa nie ma racji bytu
                  www albo tez flickr

Komentarz

• cauchy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2939

Nie zliczę sytuacji, w których gibanik ratował mnie przed karkołomnymi pozami, a ostatni przykład z dziś, gdy chowałem się za krzakiem i tylko obracałem aparat na statywie w stronę rogasia żeby go widzieć w ekranie. A najbardziej karkołomne zadanie miałbym w kanionie Antylopy, tam bez tego niejeden kadr byłby na chybił trafił

a L-bracket spokojnie montuję, trochę on ekran ogranicza ale niewiele, zresztą pionowych kadrów prawie nie robię
                    Flickr | YT

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

Nie zliczę sytuacji, w których gibanik ratował mnie przed karkołomnymi pozami, a ostatni przykład z dziś, gdy chowałem się za krzakiem i tylko obracałem aparat na statywie w stronę rogasia żeby go widzieć w ekranie. A najbardziej karkołomne zadanie miałbym w kanionie Antylopy, tam bez tego niejeden kadr byłby na chybił trafił

a L-bracket spokojnie montuję, trochę on ekran ogranicza ale niewiele, zresztą pionowych kadrów prawie nie robię
                      akurat L-brackety do 6D2 nie pozwalaja na pelne obrocenie ekranu do poziomych kadrow (tzn. ekranik na plasko, prostopadle do ziemii). i to jest zloty przyklad g* projektowania, bo np. do 750D udalo sie zrobic L-bracket pozwalajacy na to :/
                      www albo tez flickr

Komentarz

• cauchy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2939

a no to kicha..
                        Flickr | YT

Komentarz

• mirror
                          Pełne uzależnienie
                          • 2018
                          • 1535

ciekawą opcją jest używanie półklatki (np. smallrig halfcage black mamba) zamiast l-bracketa do fragmentu półklatki przy gniazdach dokręca się małą płytkę arca
                          wady: cena, ciężar ale nie jest tak dużo cięższe od l-bracketa jak się wydaje że jest
                          zalety: gibany ekranik działa i nie blokuje się w żadnej pozycji i działa tak po prostu bez dziwnych manipulacji
                          EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Shadow
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1572

W lustrach wciąż pozostaje ta magia tego co widzisz w wzjerze a tego co za chwilę zobaczysz na ekranie. W bezlustrach magia się zatraciła. I powiedzmy sobie szczerze jeszcze żaden wizjer w bezlustrach nie jest wystarczająco dobry bez względu na to ile ma pikseli.

Komentarz

• Maro66
                              Coś już napisał
                              • 2016
                              • 77

Magia, to była w analogach, gdzie obraz pojawiał się dzięki chemicznym kąpielom. Wizjery optyczne są fajne, ale dopiero dzięki elektronicznym możemy zobaczyć co i jak zarejestruje aparat. Nie muszę już robić kilku zdjęć eksperymentując z parametrami. Ustawiam na żywo w wizjerze, tak więc mimo pewnego dyskomfortu i gorszej jakości, wizjery elektroniczne nie są takie złe. Żeby jeszcze nie żarły tyle prądu, chociaż tutaj wiąże się to nierozerwalnie z ciągłą pracą matrycy, co jeszcze bardziej drenuje ogniwo... Tak, pobór prądu jest główną niedogodnością dla mnie w tym przypadku. Reszta, podobnie jak kiedyś ergonomia nie są już dla mnie priorytetem. Jakość obrazka jest najważniejsza.
                              Fujifilm GFX, X-T5, X-T30II, Panasonic S5II, G-9

Komentarz

• cohontes
                                Początki nałogu
                                • 2011
                                • 345

W lustrach wciąż pozostaje ta magia tego co widzisz w wzjerze a tego co za chwilę zobaczysz na ekranie. W bezlustrach magia się zatraciła. I powiedzmy sobie szczerze jeszcze żaden wizjer w bezlustrach nie jest wystarczająco dobry bez względu na to ile ma pikseli.
                                czyżby? Jak ustawię w lustrze korektę ekspozycji na +3 to nie widzę tego samego w wizjerze jak i tego co będzie na ekranie więc no to nie jest magia.. po prostu dorabianie teorii
                                5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
                                X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Komentarz

Pracuję...