FF vs crop - sample

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bagnet007
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1344

Zamieszczone przez akustyk
    no niekoniecznie... suwakami nie da sie wszystkiego zrobic. co wynika ze starej, dobrej i bolesnie prostej zasady inzynierskiej: jak nie ma informacji to sie jej nie dorobi. w wersji potocznej w brzmieniu: z g* bata nie ukrecisz

pewne rzeczy mozna skorygowac, ale niekoniecznie odbywa sie to bez kompromisow
    Pewnie, ale swoją drogą ciężko powiedzieć które odwzorowanie jest bardziej poprawne a wiadomo co będzie uznane za lepsze, gdy widzi się podpisane obrazki. Założę się, że gdyby zamiast 5D pisało np. E3 (absolutnie nie mam zamiaru wszczynać żadnych wojen :smile: ), w komentarzach wyczytałbym o cukierkowatych kolorach wspomnianego .

A możliwości korekcji... w końcu od czegoś są.
    Może trochę nie na temat, ale przypomniał mi się jeden z wykładów Tomasza Tomaszewskiego, gdy w przypadku "poszarpanego" histogramu radził zmniejszyć dpi obrazka o 1. Histogram stawał się ładny, gładki natomiast czy da się tę operację dostrzec okiem ? Wątpię. Taka sztuka dla sztuki.
    Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

• banan82
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1165

fajne porownanie, widzialem podobno juz wczesniej i widac na tym to ewidentnie, mniejsza glebia ostrosci, do portretowych fotek jest to genialne po prostu i nic dodac nic ujac, 5D plus stalki to duet nie do podbicia. Outdoorowo sam robie 90% krajobrazy i w sumie wiekszych roznic nie zauwazam poza tym ze 17mm to jest ultra szeroki kat a nie tylko szeroki i mi to pasuje Pozatym w koncuy mozna miec 28 1.8 ktore jest i jasne i szerokie. Po prostu 5tka daje wiecej mozliwosci dla tych co lubia szeroko
      Jeszcze jedno co mi sie rzucilo na oczy, 30D +10-22 a 5D+17-40 -> na 17-40 krajobrazy sa zdecydowanie ostrzejsze, ale mam wrazenie ze to tez zalezy od ilosci detali z matrycy 12mpix.
      5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
      Crazy Apple Fanboy
      Ex Linux User

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez banan82
        fJeszcze jedno co mi sie rzucilo na oczy, 30D +10-22 a 5D+17-40 -> na 17-40 krajobrazy sa zdecydowanie ostrzejsze, ale mam wrazenie ze to tez zalezy od ilosci detali z matrycy 12mpix.
        to akurat bardzo łatwo sprawdzić - wystarczy zapiąć 10-22 do 450D :-)
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• banan82
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1165

trzeba 450 miec hehe, wlasnie, moze ktos ma taki duet i moze sie wypowiedziec na temat ostrosci fotek ?
          Crazy Apple Fanboy
          Ex Linux User

Komentarz

• krzysiek29
            Bywalec
            • 2007
            • 189

Porównanie fajnie przedstawione. Dzięki.
            Interesowałby mnie sprawa GO mianowicie : jeśli robisz FF 50mm f.4.0 to używając odpowiednika na cropie ~31mm jak musi być przysłona aby GO wwyglądała tak samo ? Czy wystarczy f/2.8.
            Czy gdzieś są może takie foty?
            pozdrawiam Krzysiek

Komentarz

• Vizzle
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 43

Zamieszczone przez krzysiek29
              ...mianowicie : jeśli robisz FF 50mm f.4.0 to używając odpowiednika na cropie ~31mm jak musi być przysłona aby GO wwyglądała tak samo ? Czy wystarczy f/2.8.
              Czy gdzieś są może takie foty?

Są kalkulatory, gdzie będziesz mógł sobie to wyliczyć, zapewne lepiej by było z wzorów, jednak tych nie mam pod ręką (pewnie tak łatwo znaleźć jak wzory). Kalkulator, 2 z google:

Komentarz

• bercow
                Bywalec
                • 2007
                • 226

Zamieszczone przez Robson01
                Jakiś dziwny kalkulator masz :-), mnie wychodzi 480mm.
                Nio powinno :d, pozno bylo, nie mam pojecia czemu tak napisalem.
                Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
                dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
                nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Komentarz

• efat
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 61

Zamieszczone przez banan82
                  Jeszcze jedno co mi sie rzucilo na oczy, 30D +10-22 a 5D+17-40 -> na 17-40 krajobrazy sa zdecydowanie ostrzejsze, ale mam wrazenie ze to tez zalezy od ilosci detali z matrycy 12mpix.
                  O właśnie, takie porównanie byłoby bardzo cenne. 40D lub jeszcze lepiej 450D +10-22 i 5D+17-40. W inecie znalazłem tylko coś takiego.

Komentarz

• banan82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1165

bardzo fajne porownanie, ale jednak szkoda ze nie ma czegos z najnowszej polki 40D, 450D wraz z 10-22 vs 5d +17-40
                    Crazy Apple Fanboy
                    Ex Linux User

Komentarz

• merger
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 619

a ja bym chcial porownanie (skoro juz porownujecie) FF+35L vs CROP+24L.
                      5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                      430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• trampek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1546

Zamieszczone przez Bagnet007
                        Wynoszenie na piedestał na podstawie barw w erze AWB i suwaków w ACR itp. jest chyba niepoważne...
                        Znasz z praktyki czy tak tylko piszesz. bo ja wyrazam swoje zdanie na podstawie zrobienia mysle ze 500 000 Rawow jedną jak i druga matryca.

I twierdze ze FF ma DUZO Lepsze kolory bez wzgleda na uzyty soft. I to, jak dla mnie jest glowna przewaga FF. Widzialem pare sampli z ds2 i ds3 i to by sie potwierdzalo

a crop z 24L i ff z 35L juz niedluga jak znajde troszke czasu
                        Ostatnio edytowany przez trampek; 6355.
                        R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Misiaque
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 392

Ale jak wyjaśnić te kolory? Inne filtry na mikrosoczewkach? Reszta powstaje w komputerze.

Komentarz

• Zaibatsu
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 242

Jeśli można z chęcią się podczepię pod ten wątek zaobserwowałem mianowicie następującą rzecz na cropie znacznie łatwiej uzyskuje się efekt panoramowania aniżeli na FF. Czy ktoś ma podobne doświadczenie?

Komentarz

• Fotos
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 406

Z wszystkich testow na internecie wychodzi, ze 5D daje lepsza ostrosc( w sensie szczegolow) i kolorystyke. Dlaczego kolorystyke to nie wiem, moze to kwestia filtrow, a moze jednak wielkosci matrycy - wieksze czujki, to sie tak nie bija o swiatlo :-)

PS. Ja mam 450D i... 10-22 na razie w pudelku.

Komentarz

• Sober
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 513

a ta lepsza kolorystyka to w jakim trybie balansu bieli? Może po prostu AWB lepiej działa. Widziałem fotki porównawcze 5D kontra 40D i kolorystyka była identyczna. Szczegółów faktycznie więcej w 5D.

Komentarz

Pracuję...