Pentacon 6x6, czy da się to połączyć Canonem 6D MK2?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bechamot
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 2512

Odp: Pentacon 6x6, czy da się to połączyć Canonem 6D MK2?

Trudno postawic diagnoze dlaczego sie zakleszczyl , ale to moze wynikac ze zlego pasowania gwintow.

w przypadku filtrow metoda jest trywialna . wystarczy pare razy pstryknac palcem w obudowe filtra i puszcza.
    moze tutaj tez ta metoda pomoze ? Moze lekko postukac w obudowe jakims przedmiotem np lyzeczka ?
    Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Tom77
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2875

Zamieszczone przez Mohinder
      Dotarł do mnie wreszcie adapter. Jest on wyposażony w chip do którego wprowadza się dane obiektywu. Jednak są z nim jakieś dziwne problemy. Przede wszystkim co najgorsze to nie zawsze działa pomiar światła. Jak zadziała pomiar światła to nie działa potwierdzenie ostrości. Nie wiem jak sobie z tym cudem poradzić. Na razie zakleiłem wszystkie styki i teraz za każdym razem działa pomiar światła przynajmniej. Mam jeszcze inny problem ale to już mechaniczny. Posiadam dwa obiektywy z którymi miał być owy adapter używany. Po założeniu go do Sonnara i chwili zabawy przełożyłem go do Pentacona i potem znowu do Sonnara. Teraz za skarby nie mogę go odłączyć od Sonnara, ani drgnie Chyba dokupię drugi do Penatcona.
      Jakość obrazu po trafieniu z ostrością jest bardzo dobra. Waga zestawu również
      Myślałem, że będzie działać potwierdzenie ostrości bez problemu, ułatwiłoby to sprawę. Jeszcze będę się bawił z tym chipem może do czegoś dojdę.
      Jednak ze względu a wagę nie jest to zestaw do wędrówek.
      Trzeba uważać z dokręcaniem pierścienia, nieraz mocowałem się na mieście ale zawsze dawałem radę odkręcić

Komentarz

• Mohinder
        Uzależniony
        • 2019
        • 580

Nie dokręcałem na siłe. Nie było problemów ze złym pasowaniem właśnie. Elegancko wchodziło wszystko. Co do pstrykania to pstrykałem, pukałem, nawet w imadło wkładałem między dwa drewienka. Nic z tego. Obiektyw jest dosyć pancerny co wiem po rozbiórce i naprawie dlatego nie boję się, że coś mu zrobię. Już nie będę walczył z tym. Poczekam na drugi adapter po prostu.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Leon007
        W aparatach FF (w Twoim też) jest wizjer z pryzmatem pentagonalnym, czyli jakość obrazu jest dobra. W tańszych, zwłaszcza trzycyfrowych jest układ oparty na lustrach i dlatego tam wizjery są kiepskie. Ja zamieniłem matówkę na tzw. precyzyjną (w 5D) - wg mnie ułatwia ręczne ogniskowanie. Sprawdź czy w Twojej szóstce jest taka opcja.
        Czy mowa o takiej na przykład?
        https://www.photographer-limerick.com/
        Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Komentarz

• swallow77
          Początki nałogu
          • 2010
          • 322

(...)
          Czy mowa o takiej na przykład?
          https://www.cyfrowe.pl/aparaty/matow...on-eg-aii.html
          Do 5d matówka do ostrzenia ręcznego ma oznaczenie Ee-S. Należy pamiętać w aparacie przestawić typ "focusing screen" na taki jaki jest używany - są różnice w pomiarze światła.

Pozdrawiam!
          wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• Leon007
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2875

Tak jak na pisał Swallow, matówki do ostrzenia ręcznego (ogólnie do pracy z jasnymi obiektywami) mają oznaczenie S. A to raczej matówka podstawowa i taka jest wkładana fabrycznie. Przynajmniej tak miałem we wszystkich aparatach, ale nie miałem i nie mam 6D.
            Piszą, że S jest do jasnych obiektywów, ale według mnie jest lepsza do wszystkich - ale to moje subiektywne odczucia.

Chyba to ta

ale sprawdź dokładnie, bo w opisie jest tylko 5DII, mimo że oznaczenie Eg-S wskazuje też na 6D.

Jeszcze o odkręcaniu. Taki adapter zawsze będzie miał tendencje do zaciskania się, bo to wynika z geometrii gwintu M42x1. Nie będę wnikał w fizykę itp. ale to dotyczy każdego gwintu drobnozwojnego o dużej średnicy, również w filtrach. Trzeba próbować albo... kupić drugi
            Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
            Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
            Ja
            Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
            Konfucjusz

Komentarz

• Bechamot
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 2512

odradzialbym wydawanie pieniedzy na takie zabawki.
              to nie sa tak skuteczne pomoce optyczne jak kiedys w czasach analogu gdzie matowki byly ze szkla - dzisiaj to kawalek plastiku.
              pomaga to minimalnie w nastawieniu ostrosci , natomiast obraz jest ciemniejszy .
              ten ciemniejszy obraz niespejalnie przeszkadza dla obiektywow 2,8 lub jasniejszych ale juz przy 4 staje sie to nieprzyjmne. Bardziej przeszkadza niz pomaga.
              zmiana matowki ze zmiana obiektywu to nic sensownego.

nie wiem jaki masz aparat , ale po niewielkim treningu da sie wyczuc obraz na matowce - jak nastawic odleglosc.
              W sumie odsetek zdjec nieostrych w wyniku blednej nastawy odleglosci jest niski , a gabaryty tego obiektywu i tak w zasadzie wykluczaja jego stosowanie na codzien - to raczej jest egzot od swieta. Ale warto sprobowac , gdyz jak juz püare razy pisalem , obraz jest dosyc oryginalny i fajny - inny niz we wsepolczesnej optyce.
              Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Mohinder
                Uzależniony
                • 2019
                • 580

To sobie odpuszczę kombinowanie z matówką.
                Zamówiłem drugi adapter i do drugiego obiektywu. Oba będą faktycznie używane okazjonalnie bo chodzenie z nimi to wątpliwa przyjemnośc.
                Jeszcze taka ciekawostka. Sonnar to 180mm ogniskowa. Zrobiłem porównawcze zdjęcie Canona obiektywem ustawionym też w okolicy 180 i kadr w obu przypadkach jest niemal identyczny. A wydawało mi się, że z sonnara wyjdzie powiększony.
                https://www.photographer-limerick.com/
                Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Komentarz

• Bechamot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 2512

Zamówiłem drugi adapter i do drugiego obiektywu. Oba będą faktycznie używane okazjonalnie bo chodzenie z nimi to wątpliwa przyjemnośc.
                  Jeszcze taka ciekawostka. Sonnar to 180mm ogniskowa. Zrobiłem porównawcze zdjęcie Canona obiektywem ustawionym też w okolicy 180 i kadr w obu przypadkach jest niemal identyczny. A wydawało mi się, że z sonnara wyjdzie powiększony.
                  dlaczego mialaby byc innej wielkosci ? . o tym juz wiadomo od czasow Newtona , ze tak musi byc a nie inaczej.

w przyblieniu skala odwzorowania = f/x dla tej samej odleglosci x i tej samej ogniskowej f musi wiec byc identyczna.
                  gdyby skrocic ogniskowa , to dla tej uzyskania samej skali odwzorowania trzeba by tyle samo razy skrocic odleglosc fotografowania.

Komentarz

• swallow77
                    Początki nałogu
                    • 2010
                    • 322

Zamieszczone przez Bechamot
                    dlaczego mialaby byc innej wielkosci ? . o tym juz wiadomo od czasow Newtona , ze tak musi byc a nie inaczej.

w przyblieniu skala odwzorowania = f/x dla tej samej odleglosci x i tej samej ogniskowej f musi wiec byc identyczna.
                    gdyby skrocic ogniskowa , to dla tej uzyskania samej skali odwzorowania trzeba by tyle samo razy skrocic odleglosc fotografowania.
                    No.. ale ogniskową obiektywu producent podaje się dla nastawy ostrości na nieskończoność. A i to jest zaledwie mniej więcej wartość z oznaczenia obiektywu. Przy ostrzeniu bliżej ogniskowa się zmienia - w jednych obiektywach rośnie w innych maleje...

Pozdrawiam!
                    wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• Leon007
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 2875

Tak jest w obiektywach, które nie zmieniają długości. W większości starych i części nowych - w tym w obiektywach opisywanych w tym wątku - zmiana ostrości polega na poruszaniu całym układem optycznym i tu nie zmienia się ogniskowa.
                      Ogniskowa może być różna w różnych obiektywach bo producenci podają napis na obudowie z pewną tolerancją. Na stronie "the digital picture" autor podaje czasem rzeczywiste ogniskowe - na przykład obiektyw nominalnie 400 mm ma naprawdę około 380 mm. Przykład:
                      Is the Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM Lens right for you? Learn all you need to know in The-Digital-Picture.com's review!

Według pomiarów autora ten obiektyw ma na końcu 383 mm, a nie 400. A tyle kosztuje.

Szedł koleś przez miasto, a na płocie było napisane D U P A. Pogłaskał i wbił sobie drzazgę.
                      Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
                      Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                      Ja
                      Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                      Konfucjusz

Komentarz

• marfot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4605

W DSLR nie dawałem rady ustawić porządnie ostrości.
                        W przypadku szkieł manualnych bardzo pomagają udogodnienia stosowane w bezlustrach - focus peaking, powiększenie w wizjerze.
                        No i praktycznie możliwość podpięcia stosownego adaptera pod dowolne szkło.
                        Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.
                        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

Pracuję...