W instrukcji do EOSa 5 piszą, że wyświetlacz ciekłokrystaliczny wytrzymuje tylko 5 lat. Czy to prawda?. Aparat ten wyciąga 5 klatek na sekundę. Ale jaka jest prędkość maksymalna przy ciągłym trybie AF - czy są to 3 kl./s.?
Eos 5
Zwiń
X
-
Eos 5
EOS: 6D mk II M5 M10 5 30, EF: 2,8/15 2,8/20 USM 2,8/24 1,8/28 USM 2/35 2,8/40 STM 1,4/50 USM 2,5/50 Macro 1,8/85 USM 2/100 USM 2,8/100 IS USM L Macro 2/135 USM L 2,8/200 USM II L 4/17-40 USM L 3,5-4,5/20-35 USM 3,5-4,5/24-85 USM 4/24-105 IS USM L 3,5-5,6/28-135 IS USM 3,5-4,5/28-105 USM II 4/70-200 USM L, T, S, EF-M: 22 28 Macro 32 11-22 15-45 18-55 18-150Tagi: Brak -
Co do wyświetlacza, to 5 lat eksploatacji to bzdura. Moja piątkę miałem od 1996 do 2004 roku i nawet u schyłku naszej współpracy nie było żadnych problemów z wyświetlaczem. Ani nie czerniał podczas upału, ani nie gasł na mrozie (a tym straszy nawet instrukcja "5"). Chociaż to może kwestia egzemplarza. Jeśli chodzi o nadążanie AF to rzadko pracowałem na 5 kl/s i sorki, ale nie pamiętam.Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
-
Potwierdzam to co napisał jac+, np.: w eosie 650 wyświetlacz funkcjonuje nadal bez zarzutu. Piszą to w instrukcji pewnie na wyrost
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Moj byl z 1994 roku i w 2005 wyswietlacz byl ok. Nie focilem z szybkoscia 5kl/sek. W EOS 630 z 1999 r do 2005 takze wyswietlacz byl ok.
Czesc.Ch.Analog ma "dusze".Komentarz
-
na ciaglym afie pracowal 5 kl, jak cel byl bardzo ruchliwy to spadala szybkosc, mialem starego wyeksploatowanego eos 5 , zoom w lampie wysiadl , mgawka rzezila, ale slajdziki do dzis dzien robi bezblednie
(ma go moj dobry kolega i ciagle uzywa)
Komentarz
-
Raczej padalo kolko wyboru trybu pracy. Moje padlo. Gdzies po 8- 9 latach.
W EOSach 50 zamek klapy komory filmu.
Czesc.CH.Analog ma "dusze".Komentarz
-
Kółko wyboru trybu mi też padło, dlatego, że dałem aparat osobie, która sie nie potrafiła nim posłużyć, naprawa na Żytniej kosztowała "jedyne" 250zł. Jednak warto było, bo mój eos 5 kupiony był w 2000r i do dziś zrobił może ok 30 rolek. Jest w stanie idealnym, jak nówka i na pewno lepszym niż 350-tka. Poza tym eos 5 to supermaszynka. 5kl/s, ergonomia, jasna matówka, szybki i pewny af wszystko czego mi brak w tandetnym 350D. Ale cóż... Nadejdzie ta chwila kiedy będę miał 5 i 5D :-)5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58Komentarz
-
Jak wiadomo EOS 5 był jednym z najdłuzej produkowanych korpusów EOS.
Ciekawe, czy 5D podzieli długowieczność swojego analogowego "imiennika" :-) Bo wtedy coponiektórzy czekający na następcę to by się chyba pochlastali ...
Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Moja piątka właśnie kończy pięć lat, jest jak nowa a przebieg ma, nic nie rzęzi, wyświetlacz czytelny... Z gripem w rękach leży znakomicie, dla porównania grip do 20d to porażka i pomyłka! A poza tym wizjer w 5tce... marzenie! Też bez porównania do ww cyfry... Ale żeby nie było tak słodko - 5tka żre energie jak głupia, zwłaszcza na mrozie.A 2CR5 nie jest takie tanie...Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CBKomentarz
-
Prawda, z tym że i bez gripa jest ok.
Tu już bym polemizował, ale nie to jest tematem wątku ;-)dla porównania grip do 20d to porażka i pomyłka!
Potwierdzam.A poza tym wizjer w 5tce... marzenie! Też bez porównania do ww cyfry...
Rozwiązaniem jest jednorazowy wydatek na ładowarkę i akumulatorek, trzeba jedynie sprawdzić czy akumulatorek jest przystosowany do współpracy z wbudowaną lampą błyskową (te nieprzystosowane rozładowują się całkowicie od jednego błysku)Ale żeby nie było tak słodko - 5tka żre energie jak głupia, zwłaszcza na mrozie.A 2CR5 nie jest takie tanie...Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
Mojemu juz leci 7my roczek i wyswietlacz jest ok. Generalnie wszystko jest ok poki nie ma siarczystego mrozu.Komentarz
-
Wizjer w piatce wcale nie jest marzeniem, no chyba w porownaniu do cyfraka.
Jest stosunkowo ciemnawy i ma zienkawo- butelkowy posmaczek- zafarb.
Canon mial wiele lepszych wizjerow. Szczegolnie w manualnych konstrukcjach. Ale wtedy AFnie zabieral swiatla i tak, cos za cos. Niby lepiej a gorzej.
Czesc.Ch.
P.s. piatka to naprawde udany model!Analog ma "dusze".Komentarz
-
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Komentarz