Canon 1N RS/ EOS 3/ 1V HS...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nevermind
    Bywalec
    • 2007
    • 135

Canon 1N RS/ EOS 3/ 1V HS...

Witam !

Przede wszystkim chciałbym się bardzo serdecznie ze wszystkimi przywitać jako nowy użytkownik forum.

A teraz do rzeczy. Ostatnimi czasy przestała mi się podobać moja 350D i, oczarowany magią slajdów, postanowiłem przerzucić się na sprzęt analogowy. Za mną dużo przeczytanych stron , i pewnie jeszcze niemało przede mną, ale lubię wiedzieć wszystko , co by później nie żałować wyboru. Otóż rozważam zakup najwyższej półki, w mojej głowie wyklarowały się trzy modele : 1v, 3 , 1n. Przede wszystkim pytam , co to jest RS jako jeden z modeli EOS'a 1N ? Wiem, że robi 10 fps, ale czy czyms jeszcze się wyróznia ? Jeśli chodzi o pozostałe dwa , to mam tutaj chyba największy dylemat. Nie wiem w zasadzie, czy róznica miedzy 1v a 3 jest na tyle znaczna , żeby dopłacać do jednego prawie 1000zł. I tutaj zwracam się do Was o poradę (zawsze łatwiej zgonić póżniej na kogoś :wink: ) CEL : FOTOGRAFIA PRZYRODNICZA , a szczególnie ptaki

Ufff... To chyba wszystko, w razie czego bede jeszcze krzyczał ;-)

Pozdrawiam
    Nevermind
    Power of lenses
  • CYNIG
    Uzależniony
    • 2005
    • 694

Dosc karkolomny wybor jak na te czasy
    Mialem kontakt z 1V i jak dla mnie rewelacja (szybki i pewny AF), ale przeanalizuj po jakim czasie intensywnego focenia ptakow zjedza cie koszty. Tak z 10 rolek slajdu (Provi) na jedno posiedzenie ze dwa trzy razy w miesiacu robi sie bolesne dla portfela
    https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

1n RS AFAIR ma nieruchome półprzepuszczalne lustro.
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• yggdrassill
        Bywalec
        • 2005
        • 240

trójka do ptaków może byc zbyt głośna

Komentarz

• Nevermind
          Bywalec
          • 2007
          • 135

Zamieszczone przez CYNIG
          Dosc karkolomny wybor jak na te czasy
          Mialem kontakt z 1V i jak dla mnie rewelacja (szybki i pewny AF), ale przeanalizuj po jakim czasie intensywnego focenia ptakow zjedza cie koszty. Tak z 10 rolek slajdu (Provi) na jedno posiedzenie ze dwa trzy razy w miesiacu robi sie bolesne dla portfela
          Hehe, może i masz racje. Ale cyfrakom jeszcze długo zajmnie dojście do poziomu aparatów analogicznych , o ile kiedykolwiek się uda (pewnie się zdziwię). Koszta ? Cóż, zamierzam oszczędzać każdą klatkę, no i musi na siebie zarobić
          350 się już chyba zwróciła jak podlicze wpływy Na Provi ? Nie, na Velvi !

Pozdrawiam !
          Nevermind
          Power of lenses

Komentarz

• Nevermind
            Bywalec
            • 2007
            • 135

Zamieszczone przez Krzychu
            1n RS AFAIR ma nieruchome półprzepuszczalne lustro.
            Mozesz wytłumaczyć ?
            Power of lenses

Komentarz

• krwisty
              Początki nałogu
              • 2004
              • 372

tak zwane lustro pelikalne (tak to sie tlumaczy?) - czyli robisz zdjecie, a lustro sie nie podnosi nie ma tak zwanego blackoutu.

co do pytania autora - zalezy ile chcesz wydac. ja za eos3 z boosterem, co daje jakies 7fps zaplacilem 1100zl mysle, ze 1N mozesz odpuscic, bo to stara i najczesciej zajechana konstrukcja. 1V z boosterem to jednak juz chyba wydatek rzedu 3000zl. Ale fotografia ptakow w dzisiejszych czasach... na slajdach to nie wiem czy ma sens
              Ostatnio edytowany przez krwisty; 471.
              Martin Gorczakowski

Komentarz

• jatzzek
                Początki nałogu
                • 2006
                • 355

Nooo RS to akronim od Rapid Shutter i rzeczywiscie jest "rapid" bo ma 10fps. W trybie seryjnym 10fps nie mamy standardowej sekwencji naswietlania, czyli podniesienie lustra -> lamelka 1 -> naswietlanie -> lamelka 2 -> opuszczenie lustra, lecz mamy tylko lamelka 1 -> naswietlanie -> lamelka 2 (lamelka = kurtyna migawki). Lustro siedzi nieruchomo i jest polprzepuszczalne. Nie wiem jaki jest stosunek odbicia do transmisji ale zdaje sie, ze 40% odbija do wizjera a 60% przechodzi na film. Oczywiscie tryb RS jest niekorzystny z dwoch powodow: 1. jest ciemno w wizjerze, 2. do filmu dociera mniej swiatla...no ale zysk jest oczywsity - 10fps Nie wiem tylko czy RS jest wlaczane jako opcja, czy jest permanentna cecha korpusu. Lepiej zeby byla to opcja.
                Ostatnio edytowany przez jatzzek; 5021.
                why waste your time looking for proof?
                what if the answer is never the truth?

Komentarz

• Army
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 84

a od siebie dodam, że byłem wczoraj na Żytniej zapytać o cene i wymiane migawki w 1V cena 800 zł wymiana 200zł więc przyjemność niemała.
                  Do jakiej fotografii głównie będziesz używał aparatu ?
                  Ostatnio edytowany przez Army; 4450.
                  WojciechArtyniew.com

Komentarz

• CYNIG
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 694

Zamieszczone przez Nevermind
                    Hehe, może i masz racje. Ale cyfrakom jeszcze długo zajmnie dojście do poziomu aparatów analogicznych , o ile kiedykolwiek się uda (pewnie się zdziwię).
                    Pozwól ze sie do tego nie ustosunkuje, przy jakiejs okazji zerknij czym robia nasi "wielcy" w fotografi przyrodniczej - ze szczegolnym zwroceniem uwagi na tych od ptakow i zwierzat. Ale to tak na marginesie coby kolejnej wojenki sprzetowej nie wywolywac

Zamieszczone przez Nevermind
                    Koszta ? Cóż, zamierzam oszczędzać każdą klatkę, no i musi na siebie zarobić
                    350 się już chyba zwróciła jak podlicze wpływy Na Provi ? Nie, na Velvi !
                    Pozdrawiam !
                    Nevermind
                    Oszczedzanie klatek przy takich tematach?? No chyba ze zmarzniete czaple bedziesz robil
                    A uzycie velvi akurat do ptakow jeszcze przemysl, latwiej sie kasuje pliki niz wywala klatki slajdu zwlaone przez kontrasty.

Komentarz

• CYNIG
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 694

Zamieszczone przez jatzzek
                      ...no ale zysk jest oczywsity - 10fps .
                      Gorzej ze przy rolce slajdu to niecale 4 sekundy wcisnietego spustu, oj trzeba miec delikatny palec

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Zamieszczone przez CYNIG
                        przy rolce slajdu to niecale 4 sekundy wcisnietego spustu,
                        A przy rolce negatywu? ;-)
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• CYNIG
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 694

Zamieszczone przez gwozdzt
                          A przy rolce negatywu? ;-)
                          do tej pory przewijala sie w rozwazaniach velvia albo provia,
                          negatywom w fotografii przyrodniczej mowimy zdecydowane NIE

Komentarz

• aps1
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 68

Dla mnie analog do ptakow ,to dzisiaj przerost formy.....a velwi to uzywa sie najczesciej do krajobrazow i to na wielki format jak juz chcesz super jakosc.
                            Mam znajomych ktorzy zarabiaja na fotach ptakow-nikt z nich nie uzywa analoga do ptakow,poprostu ekonomia i dobra jakosc np- 1d mark ll

Komentarz

• Nevermind
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 135

Zamieszczone przez aps1
                              Dla mnie analog do ptakow ,to dzisiaj przerost formy.....a velwi to uzywa sie najczesciej do krajobrazow i to na wielki format jak juz chcesz super jakosc.
                              Mam znajomych ktorzy zarabiaja na fotach ptakow-nikt z nich nie uzywa analoga do ptakow,poprostu ekonomia i dobra jakosc np- 1d mark ll
                              No cóż, ale koszt 1v, a koszt Marka to kilka dobrych tysiączków slajdów. Na Marka nie uzbieram a tu mam tak ładnie "na raty". To będzie drugi aparat, obok cyfraka mojego ojca, ale powiedzcie sami, czy taki plik cyfrowy to to samo co namacalny pozytyw ? Pytanie retoryczne, nie chcę wywoływać wojny ma dać tylko do myślenia. Prawda jest taka że cyfrówką często (a może nawet głównie) pstrykamy bez zastanowienia , i z tysiąca zdjęć wybierze się najwyżej kilka. Nie mówię tu o przewagach szybkiego podglądu czy długiego czasu oczekiwania na wywołanie. Nie zawsze trzeba natrzaskać 20 filmów żeby mieć dobre zdjęcia.

Pozdrawiam
                              Nevermind
                              Power of lenses

Komentarz

Pracuję...