Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Przede wszystkim chciałbym się bardzo serdecznie ze wszystkimi przywitać jako nowy użytkownik forum.
A teraz do rzeczy. Ostatnimi czasy przestała mi się podobać moja 350D i, oczarowany magią slajdów, postanowiłem przerzucić się na sprzęt analogowy. Za mną dużo przeczytanych stron , i pewnie jeszcze niemało przede mną, ale lubię wiedzieć wszystko , co by później nie żałować wyboru. Otóż rozważam zakup najwyższej półki, w mojej głowie wyklarowały się trzy modele : 1v, 3 , 1n. Przede wszystkim pytam , co to jest RS jako jeden z modeli EOS'a 1N ? Wiem, że robi 10 fps, ale czy czyms jeszcze się wyróznia ? Jeśli chodzi o pozostałe dwa , to mam tutaj chyba największy dylemat. Nie wiem w zasadzie, czy róznica miedzy 1v a 3 jest na tyle znaczna , żeby dopłacać do jednego prawie 1000zł. I tutaj zwracam się do Was o poradę (zawsze łatwiej zgonić póżniej na kogoś :wink: ) CEL : FOTOGRAFIA PRZYRODNICZA , a szczególnie ptaki
Ufff... To chyba wszystko, w razie czego bede jeszcze krzyczał ;-)
Dosc karkolomny wybor jak na te czasy
Mialem kontakt z 1V i jak dla mnie rewelacja (szybki i pewny AF), ale przeanalizuj po jakim czasie intensywnego focenia ptakow zjedza cie koszty. Tak z 10 rolek slajdu (Provi) na jedno posiedzenie ze dwa trzy razy w miesiacu robi sie bolesne dla portfela
Dosc karkolomny wybor jak na te czasy
Mialem kontakt z 1V i jak dla mnie rewelacja (szybki i pewny AF), ale przeanalizuj po jakim czasie intensywnego focenia ptakow zjedza cie koszty. Tak z 10 rolek slajdu (Provi) na jedno posiedzenie ze dwa trzy razy w miesiacu robi sie bolesne dla portfela
Hehe, może i masz racje. Ale cyfrakom jeszcze długo zajmnie dojście do poziomu aparatów analogicznych , o ile kiedykolwiek się uda (pewnie się zdziwię). Koszta ? Cóż, zamierzam oszczędzać każdą klatkę, no i musi na siebie zarobić
350 się już chyba zwróciła jak podlicze wpływy Na Provi ? Nie, na Velvi !
tak zwane lustro pelikalne (tak to sie tlumaczy?) - czyli robisz zdjecie, a lustro sie nie podnosi nie ma tak zwanego blackoutu.
co do pytania autora - zalezy ile chcesz wydac. ja za eos3 z boosterem, co daje jakies 7fps zaplacilem 1100zl mysle, ze 1N mozesz odpuscic, bo to stara i najczesciej zajechana konstrukcja. 1V z boosterem to jednak juz chyba wydatek rzedu 3000zl. Ale fotografia ptakow w dzisiejszych czasach... na slajdach to nie wiem czy ma sens
Nooo RS to akronim od Rapid Shutter i rzeczywiscie jest "rapid" bo ma 10fps. W trybie seryjnym 10fps nie mamy standardowej sekwencji naswietlania, czyli podniesienie lustra -> lamelka 1 -> naswietlanie -> lamelka 2 -> opuszczenie lustra, lecz mamy tylko lamelka 1 -> naswietlanie -> lamelka 2 (lamelka = kurtyna migawki). Lustro siedzi nieruchomo i jest polprzepuszczalne. Nie wiem jaki jest stosunek odbicia do transmisji ale zdaje sie, ze 40% odbija do wizjera a 60% przechodzi na film. Oczywiscie tryb RS jest niekorzystny z dwoch powodow: 1. jest ciemno w wizjerze, 2. do filmu dociera mniej swiatla...no ale zysk jest oczywsity - 10fps Nie wiem tylko czy RS jest wlaczane jako opcja, czy jest permanentna cecha korpusu. Lepiej zeby byla to opcja.
a od siebie dodam, że byłem wczoraj na Żytniej zapytać o cene i wymiane migawki w 1V cena 800 zł wymiana 200zł więc przyjemność niemała.
Do jakiej fotografii głównie będziesz używał aparatu ?
Hehe, może i masz racje. Ale cyfrakom jeszcze długo zajmnie dojście do poziomu aparatów analogicznych , o ile kiedykolwiek się uda (pewnie się zdziwię).
Pozwól ze sie do tego nie ustosunkuje, przy jakiejs okazji zerknij czym robia nasi "wielcy" w fotografi przyrodniczej - ze szczegolnym zwroceniem uwagi na tych od ptakow i zwierzat. Ale to tak na marginesie coby kolejnej wojenki sprzetowej nie wywolywac
Zamieszczone przez Nevermind
Koszta ? Cóż, zamierzam oszczędzać każdą klatkę, no i musi na siebie zarobić
350 się już chyba zwróciła jak podlicze wpływy Na Provi ? Nie, na Velvi !
Pozdrawiam !
Nevermind
Oszczedzanie klatek przy takich tematach?? No chyba ze zmarzniete czaple bedziesz robil
A uzycie velvi akurat do ptakow jeszcze przemysl, latwiej sie kasuje pliki niz wywala klatki slajdu zwlaone przez kontrasty.
Dla mnie analog do ptakow ,to dzisiaj przerost formy.....a velwi to uzywa sie najczesciej do krajobrazow i to na wielki format jak juz chcesz super jakosc.
Mam znajomych ktorzy zarabiaja na fotach ptakow-nikt z nich nie uzywa analoga do ptakow,poprostu ekonomia i dobra jakosc np- 1d mark ll
Dla mnie analog do ptakow ,to dzisiaj przerost formy.....a velwi to uzywa sie najczesciej do krajobrazow i to na wielki format jak juz chcesz super jakosc.
Mam znajomych ktorzy zarabiaja na fotach ptakow-nikt z nich nie uzywa analoga do ptakow,poprostu ekonomia i dobra jakosc np- 1d mark ll
No cóż, ale koszt 1v, a koszt Marka to kilka dobrych tysiączków slajdów. Na Marka nie uzbieram a tu mam tak ładnie "na raty". To będzie drugi aparat, obok cyfraka mojego ojca, ale powiedzcie sami, czy taki plik cyfrowy to to samo co namacalny pozytyw ? Pytanie retoryczne, nie chcę wywoływać wojny ma dać tylko do myślenia. Prawda jest taka że cyfrówką często (a może nawet głównie) pstrykamy bez zastanowienia , i z tysiąca zdjęć wybierze się najwyżej kilka. Nie mówię tu o przewagach szybkiego podglądu czy długiego czasu oczekiwania na wywołanie. Nie zawsze trzeba natrzaskać 20 filmów żeby mieć dobre zdjęcia.
Komentarz