RSE- problem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mark_solo
    Bywalec
    • 2006
    • 154

Zamieszczone przez Janusz Body
    Myślę, że trochę brak konsekwencji w tym co piszesz :-) Bez urazy proszę, staram się tylko coś wytłumaczyć. Najpierw pisałeś że: ....Usunięcie profilu monitora nie wpływa na jego kalibrację... co jest z gruntu nieprawdziwe a teraz przyznałeś rację pisząc ...Co do wyrzucania profili z właściwości zgadzam się, że jest to bez sensu.... No dobrze :-)

Znowu cytat: ..Profile Prism adds a small, non-resident program to your Windows startup sequence called "ppgamma.exe". This "ppgamma" program simply loads the RGB gains (monitor gamma) each time you boot your machine...

To właśnie jest ten "ułomny" profil. Ułomny bo ustala wzmocnienia dla poszczególnych kanałów RGB (ich proporcje właściwie) ale ustala to liniowo tj. wzmocnienie każdego kanału jest prosto-liniowe w całym zakresie. Zobacz w tym "zarządzaniu barwą" post #3 - tam są wykresy korekt dla mojego monitora (prawie liniowe) i laptopa (nieliniowe). Te dla laptopa wcale nie są takie najgorsze. W laptopie mojego znajomego linia niebieska tworzyła parabolę. Tego za pomocą programu typu Prism wyrównac się zwyczajnie nie da.

Pozdrawiam
    Janusz
    Co do usunięcia profilu, to wydaje się, że mam rację. Profil nie wpływa na kalibrację. Profil jest zawsze sRGB chyba, że dla konkretnego monitora został wygenerowany indywidualny profil, który w precyzyjny sposób oddaje przestrzeń kolorów, który potrafi wyświetlić. Nowy monitor może mieć sRGB. Po pewnym okresie eksploatacji monitor może już nie być w stanie wyświetlić tego zakresu kolorystycznego mimo kalibracji. W/g mnie kalibracja i profilowanie to oddzielne procesy. Jeżeli obrazek posiada profil Adobe RGB, to program graficzny wyświetlający go na monitor musi dokonać konwersji z Adobe RGB do profilu monitora. W moim przypadku sRGB. Prościej jest zapisywać obrazki od razu w sRGB, gdyż wtedy nie trzeba robić konwersji.
    "Ułomny" program za każdym razem kiedy ładuje się system ustawia parametry karty graficznej zgodne z ostatnią kalibracją. Nie generuje żadnego profilu oraz z niego nie korzysta. Z profili korzystają programy graficzne z włączonym color management.

Pozdrawiam,

Marek

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez mark_solo
      Co do usunięcia profilu, to wydaje się, że mam rację. Profil nie wpływa na kalibrację. Profil jest zawsze sRGB chyba...
      Mnie się nie wydaje. Profil = kalibracja. Kalibracja monitora to nic innego jak utworzenie dla niego profilu ICC. Profil monitora NIGDY nie jest sRGB - OK może 1 na 10 milionów się trafi. sRGB to przestrzeń wirtualna uśredniająca monitory CRT produkowane z 10 lat temu. Trochę się od tego czasu zmieniło a sRGB jest takie samo. Pokręcenie pokrętłami jasności czy kontrastu kalibracja trudno nazwać. Kropka. Koniec. EOT.

Kalibracja techniczna monitora, telewizora w fabryce to zupełnie coś innego.

.. Jeżeli obrazek posiada profil Adobe RGB, to program graficzny wyświetlający go na monitor musi dokonać konwersji z Adobe RGB do profilu monitora.
      Musi? Raczej powinien i niestety większość tego nie robi.

"Ułomny" program za każdym razem kiedy ładuje się system ustawia parametry karty graficznej zgodne z ostatnią kalibracją. Nie generuje żadnego profilu oraz z niego nie korzysta. Z profili korzystają programy graficzne z włączonym color management.
      Oczywiście, że nie generuje profilu dlatego nazwałem go ułomnym bo usiłuje taki profil zastąpić. Nawet nie "ustawia parametrów karty graficznej" a dokonuje korekty wzmocnienia RGB dla każdego z kanałów - piszą wyraźnie "RGB gain".

BTW Windows korzysta z profili tak samo z siebie.

Pozdrawiam,
      Janusz

PS. Dla mnie EOT - i tak Cie nie przekonam. Polecam trochę książek poczytać.
      Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• mark_solo
        Bywalec
        • 2006
        • 154

Janusz

To może polecisz mi jakieś książki do poczytania. Chętnie to zrobię. Nauki nigdy dosyć. To tak przed EOT.

Pozdrawiam
        Marek

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

To może polecisz mi jakieś książki do poczytania.
          Poszło na PW

Janusz,

Komentarz

• pst
            Uzależniony
            • 2006
            • 560

a bardzo fajna dyskusja
            sam sięgnę po dpp i zobacze co tam sie dzieje
            rse jest symaptyczny w międzymordziu ale jakoś nie idzie mi konwertowanie do jpg (tzn nie osiągam takich rezultatów jakbymn chciał...)

Komentarz

• pazurek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1294

Zamieszczone przez Janusz Body
              Naprawdę sądzisz, że całe to zarządzanie barwą to jest o kant d... ?
              Nie. Twierdze tylko, ze wywalenie profilu w moim przypadku usunelo problem. Nie mam i nie mialem skalibrowanego monitora, ale jesli juz mialbym miec to wolalbym zeby odpowienie kolory pojawialy sie wszedzie a nie tylko w oknie edycji RSE i PS. Nie lubie po prostu kiedy jeden plik wyglada inaczej w roznych programach.
              http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Ja właśnie walcze z RSE i widzę u siebie podobny problem z czerwonym jak Pirx... Fakt, że nie mam profili, ale czerwień wychodzi fioletowa. I to raczej nie wina profili tylko algorytmów i moich umiejętności kręcenia gałkami.
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• pst
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 560

jedno spostrzeżenie - irfanview z pluginem do raw

przy konwersji crw na jpg wychodzi dokładnie taki sam jpg jak crw (czasem o to właśnie mi chodzi);
                  czy jest to spowodowne tym ze irfanview czyta zaszyty w crw mniejszy plik jpg? wiec nie bedzie roznicy przy konwersji?

@janusz body
                  trudne to suwanie suwakami tak aby sie zdjecie podobalo - mi czasem sie raw podoba i moglbym od razu go miec na papierze....:rolleyes:

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Zamieszczone przez pst

przy konwersji crw na jpg wychodzi dokładnie taki sam jpg jak crw (czasem o to właśnie mi chodzi);
                    czy jest to spowodowne tym ze irfanview czyta zaszyty w crw mniejszy plik jpg? wiec nie bedzie roznicy przy konwersji?
                    Zależy co ustawisz w opcjach. Domyślnie czyta zaszytego jpga. Ale można włączyć konwersje (m.in. przez biblioteki canona albo przez plugin oparty na dcrawie)
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Zamieszczone przez pst

@janusz body
                      trudne to suwanie suwakami tak aby sie zdjecie podobalo - mi czasem sie raw podoba i moglbym od razu go miec na papierze....:rolleyes:
                      Nikt nie mówił, że będzie łatwo

Irfan, z tego co wiem, nie ma CMS-a, więc to co pokazuje to sRGB. Z przeglądarek będę uporczywie polecał FastStone - widzi RAWy, może nawet "wywoływac" je do jpeg-ów i ma CMS. Do podglądu RAW-ów jest najszybsza z mi znanych. No i jest za darmo.

Janusz

Janusz,

Komentarz

• pst
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 560

dobra - dzis wieczorem spróbujemy 'szybkiego kamienia' ;-)

co do irfanview to sprawdze ustawienia...

ale jak już mi tak miło odpowiadacie to kolejne pytania:
                        otwieram rse i klikam na raw (po prawej stronie sa narzedzia z różnymi suwakami) i rse od razu wyswietla pewne parametry na poszczególnych suwakach
                        czy da sie tak zrobić aby wszystkie wartosci na poszczególnych suwakach były powiedzmy wyzerowane przed kliknięciem rawa? nie wiem czy dostatecznie jasno sie wyrazam... dodatkowym utrudnieniem jest to ze nie otwiera mi sie help w rse i nie wiem czemu - moze spróbuje zainstalowac ponownie

drugie pytanie dotyczy jpg bezposrednio z aparatu - z waszych postów w tym watku (i z 'artykułu' Janusza) wynika że robiąc zdjecie w jpg to delegujemy całą obróbke zdjecia na aparat wlasnie... dobrze zrozumiałem?

pozdrawiam
                        pst
                        _______
                        EDIT
                        orto... wstyd
                        ooops i did it again...
                        Ostatnio edytowany przez pst; 4866.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Zamieszczone przez pst
                          ale jak już mi tak miło odpowiadacie to kolejne pytania:
                          otwieram rse i klikam na raw (po prawej stronie sa narzedzia z różnymi suwakami) i rse od razu wyswietla pewne parametry na poszczególnych suwakach
                          czy da sie tak zrobić aby wszystkie wartosci na poszczególnych suwakach były powiedzmy wyzerowane przed kliknięciem rawa? nie wiem czy dostatecznie jasno sie wyrazam...
                          RSE na początku ma praktycznie zerowe ustawienia. Ma poza tym przycisk do resetowania ustawień.

dodatkowym utrudnieniem jest to ze nie otwiera mi sie help w rse i nie wiem czemu - moze sprubuje zainstalowac ponownie
                          To jest osobny plik pdf w katalogu RSE, zajrzyj tam.

drugie pytanie dotyczy jpg bezposrednio z aparatu - z waszych postów w tym watku (i z 'artykułu' Janusza) wynika że robiąc zdjecie w jpg to delegujemy całą obróbke zdjecia na aparat wlasnie... dobrze zrozumiałem?
                          Tak, ale zawsze mozesz sobie potem poobrabiać sam, tyle ze tracisz dane.

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                            .... zawsze mozesz sobie potem poobrabiać ...
                            poooopsuć też ;-)

@pst

Ogólnie to można przyjąć zasadę, że JPEG-i w PS obrabiamy baaaardzo delikatnie i nie zapisujemy stanów pośrednich. Jeśli już musimy zapisać to PSD. Na dobrą sprawę to w JPEG-ach możemy trochę poprawić krzywe i levele. Jesli podostrzyć to minimalnie. Troszeczkę poprawić kolory. Wszystko bardzo ale to bardzo niewiele. I tak łatwiej jest popsuć niz poprawić ;-)

RAW-y konwertujemy do TIFF-ów 16 bit i można sobie pozwolić na zdecydowanie więcej. Obróbkę robimy na warstwach, na warstwach i jeszcze raz na warstwach (dla jpegów i dla TIFF).

Janusz

Janusz,

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Co dokładnie sugerujesz z podostrzaniem? W konwerterze rawów?

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                                Co dokładnie sugerujesz z podostrzaniem? W konwerterze rawów?
                                Oj duuuuuży temat :-)

Większość opinii w literaturze (moja też) mówi - nie ostrzyć raw wogóle. W RSP, C1 i Camera RAW można poustawiać tak, żeby mieć podgląd podostrzony ale "wywoływać" BEZ ostrzenia. Ostrzyć dopiero w PS.

RSP/E ma "dość przyzwoity" algorytm ostrzenia i chyba jest jedynym wyjatkiem gdzie można sobie pozwolic na delikatne ostrzenie RAW-u. Mocny nacisk na słowo delikatne... Adobe toto wykupił pewnie z powodu tego ostrzenia ;-)

C1 i Camera RAW maja "zwykłe" USM - czyli ostrzą również szumy.

90% masówki ostrze nik Sharpener Pro 2.0 albo akcją Mirandy - w batch'u to idzie całkiem sprawnie :-)

Janusz

Janusz,

Komentarz

Pracuję...