może chodzi ( nie znam się na RSE ) że ten program wczytuje swoje ustawienia lub ustawienia z aparatu np ADOBE RGB ( DPP pomija profile aparatu i stosuje te które ustawi się bezpośrednio w programie )
RSE- problem
Zwiń
X
-
-
to znaczy, że DPP automatycznie podbija kontrast i nasycenie. to dlaczego przez moment wszytko jest oki a za kilka sekund płowieje?? nie ma tego w RSE 2005. a zauważyłem,że po zbyt agresywnej ingerencji w kontrast i inne parametry obraz traci na jakości (artefakty)Zamieszczone przez Tomasz GolinskiFota robi się mleczna bo tak ma być
Kolory potem możesz sobie poprawić sam.
BTW. Było.
tzn?Zamieszczone przez Janusz BodyOczywiście, że nie chodzi o profilie. Profile nie mają tu zupełnie nic a nic do rzeczy. Chodzi o przeczytanie instrukcji obsługi programu czyli RTFM :-)
Janusz
przypuszczam, że tak właśnie się dzieje, ale jak to wyłączyć?Zamieszczone przez Tomasz1972może chodzi ( nie znam się na RSE ) że ten program wczytuje swoje ustawienia lub ustawienia z aparatu np ADOBE RGB ( DPP pomija profile aparatu i stosuje te które ustawi się bezpośrednio w programie )Komentarz
-
Możę pomoc programu RSe pomoże , ja używam tylko DPP .Zamieszczone przez marekbprzypuszczam, że tak właśnie się dzieje, ale jak to wyłączyć?Komentarz
-
Read The Fucken Manual (RTFM) - książeczka taka w pdf 79 stron :-) Tam jest wszystko napisane co, jak i dlaczego. Te gdybanie o profilach to bajdy jakoweś bzdurami zwane.Zamieszczone przez marekbtzn?
Janusz
EDIT: Książeczka jest w Helpie :-)
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Bo najpierw jest podgląd z jpga.Zamieszczone przez marekbto znaczy, że DPP automatycznie podbija kontrast i nasycenie. to dlaczego przez moment wszytko jest oki a za kilka sekund płowieje??
RSE'05 w ogole nie wyswietla podgladu.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
W przypadku RAW ustawienia profilu koloru w aparacie nie ma żadnego znaczenia. Plik generowany przez RSE(P) ma profil zgodny z ustawionym w zakładce Batch convert. Domyślne wartości wywoływanych fot w RSE(P) i DPP są na pewno inne. RSE(P) pozostawia duże pole do popisu dla operatora programu. Domyślne wartości są takie, że obrazy nie są tak nasycone, kontrastowe itd. jak w DPP.Komentarz
-
Dokładnie tak. A za rady o wyrzucaniu profilu monitora to trzeba by niektórych rozstrzelać :-) albo może wystarczy wyrzucić monitor przez okno ;-)Zamieszczone przez mark_soloW przypadku RAW ustawienia profilu koloru w aparacie nie ma żadnego znaczenia....
Janusz
Janusz,
-
fajnie, ale ja ćwok jeden się nie uczyłem angielskiego ani w szkole ani na uczelniZamieszczone przez Janusz BodyRead The Fucken Manual (RTFM) - książeczka taka w pdf 79 stron :-) Tam jest wszystko napisane co, jak i dlaczego. Te gdybanie o profilach to bajdy jakoweś bzdurami zwane.
Janusz
EDIT: Książeczka jest w Helpie :-)Komentarz
-
No to masz problem :-) Nawet spory... niestety 99% wszystkiego o foto jest po angliczansku :-(Zamieszczone przez marekbfajnie, ale ja ćwok jeden się nie uczyłem angielskiego ani w szkole ani na uczelni
Janusz
Janusz,
-
nie wiem czy dobrze rozumiem?? tzn że ta mleczna fota jest najbardziej naturalna?? A co z kolorami: np. żywa zieleń w realu robi się zgniła,Zamieszczone przez Tomasz GolinskiFota robi się mleczna bo tak ma być
Kolory potem możesz sobie poprawić sam.
BTW. Było.Komentarz
-
"Wyprana" fotka to "źródło" RAW, zwykle bez poprawek. To sobie trzeba poustawiać samemu. Masz saturacje i vibrance, hue, krzywe, levele. Dużo tego. RAW to surowy plik luminancji - tylko luminancji. Po ustawieniu jednej fotki z serii jest łatwo bo można jednym kliknięciem zastosowac te same poprawki do całej serii (zaznaczonej crtl'ami albo ctrl+a)Zamieszczone przez marekbnie wiem czy dobrze rozumiem?? tzn że ta mleczna fota jest najbardziej naturalna?? A co z kolorami: np. żywa zieleń w realu robi się zgniła,
Janusz
Chyba jednak przesadzasz. RTFM i "Szukaj" to dość powszechne rady, zwłaszcza jeśli widać, że pytający nie zadał sobie zbyt wiele trudu i nie zajrzał do manualu. Na dodatek z wątku wynika, że parę osób wypowiadających się na temat nie ma zielonego pojęcia o czym pisze. Natomiast Twoja wypowiedz niewiele wnosi - bez urazy proszę. Tak to naprawdę wygląda.Zamieszczone przez gregor40Uwielbiam twórcze odpowiedzi w rodzaju RTFM... Chyba szkoda klikać "odpowiedz" jeśli odpowiedź ma być taka nijaka...
Marku - niestety nie potrafię Ci pomóc...
Janusz
Janusz,
-
RSE nie proponuje zmian. To soft canona proponuje zmiany. Podobają Ci się? Nie rób rawów.Zamieszczone przez pstholender - widze ze bede miec problem zwywolywaniem raw'ow
nie podoba mi sie jakie rse proponuje zmiany po zamianie na jpg...
czy istnieje możliwosc oddania do labu pliku crw?
Po co oddawać rawy do labu? To przecież absurd.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
Komentarz