Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Niby wszystko jest w sieci ale jak przyjdzie co do czego to...... Bardziej podchodzę do tego jak zabawa niż na poważnie.
Mam 400d i 80 d. Niby 400 by się lepiej nadawało bo starszy ale z tego czytałem to i tak za młody. Nie wchodzą w grę żadne przeróbki typu wydłubanie czegoś z matrycy. Wszystko poprzez filtr. Pytanie jak się na niego zapatrywać więcej NM to lepiej czy gorzej? Jak to wszystko zacząć?
nie robiłem podczerwieni 400D
ale
robiłem 350D - aparat fajny do podczerwieni ale niestety są problemy z dobraniem obiektywu - 10-22 niby działa znaczy nie ma hotspota ale ma paskudnie rozjechaną ostrość na brzegach kadru - wydaje się że z 20D ta kombinacja działała lepiej, obiektywy o innych ogniskowych działały lepiej (nawet DDRowskie wynalazki) ale ja niestety lubię szeroko - obrazek w podczerwieni z tego aparatu wygląda tak jak obrazek w podczerwieni ma wyglądać.
robiłem 500D - wydawało się że coś z tego będzie i nawet parę fajnych zdjęć zrobiłem które dało się pokazać i nawet działał z c10-22 i brzegi nie były tragicznie rozjechane ale były inne problemy - szumi jak ocean w czasie sztormu i trzeba z tym walczyć na wszystkie możliwe sposoby, a wzorcowość obrazka w podczerwieni (znaczy niebo czarne a liście białe) znacznie odleglejsza niż przy 350D. ostatecznie rozstalismy się z tym korpusem z uczuciem ulgi
nie robiłem 80D - ale stawiam że jest za nowy i ma mocny filtr
kilka faktów do ustalenia:
1.jakim obiektywem będziesz robił te zdjęcia? sprawdz w sieci czy się nadaje znaczy nie ma hotspota
2.jaki filtr? a jak chcesz focić - docelowo te obrazki bedą pseudokolorowe czy czarno białe?
3.mz kup hoye 720IR - unikałbym wynalazków, tanich produktów made in china itp
4.jak kupisz filtr 850nm czy jeszcze więcej to może się okazać że kombinacja filtra na matrycy i filtra na obiektywie obetnie wszystko i jak mawiał klasyk "nie będzie nic"
5. jak chcesz robić pseudokolor to możesz się zastanowić nad filtrem puszczającym więcej światła widzialnego
6. statyw i wężyk bo czasy będziesz miał rzędu minuty
fotografia w podczerwieni to fajna sprawa dodatkowo dobre zdjęcie można zrobić o 12 w południe tzn. wtedy kiedy niektórzy (np. ja) aparatu z torby nie wyciągają (no ewentualnie w celach dokumentacyjnych żeby sobie ustalić co będę robił rano lub wieczorem ) - chyba że akurat jest burza albo lądują kosmici
Wydaje mi się że matryce z 350 wobec 400 są porównywalne o ile nie te same.
Jakie szło? No mam ich trochę ale też raczej "widzę to szerzej" W grę zatem wchodzi kit lub sigma 17-50, na dniach kupuję 10-18. Myślałem o kicie bo średnica mniejsza więc i filtr tańszy. Myślałem też o tańszym filtrze z Alli. Po prostu chcę podejśc do tego jak do zabawy bo sam nie wiem jak to się skończy. Czytałem o wielu co im nie wychodziło i być może dołączę do tego grona. Dlatego nie chcę w to jakoś inwestować. To trochę jak kupiłem szary filtr, trochę pofociłem wodę i leży sobie.... Raz na jakiś czas do niego wracam. Pewnie z IR będzie podobnie. Ok 50 zeta mogę na tą zabawę przeznaczyć tym bardziej że 400d też leży bezużytecznie.
Wydaje mi się że matryce z 350 wobec 400 są porównywalne o ile nie te same.
Jakie szło? No mam ich trochę ale też raczej "widzę to szerzej" W grę zatem wchodzi kit lub sigma 17-50, na dniach kupuję 10-18. Myślałem o kicie bo średnica mniejsza więc i filtr tańszy. Myślałem też o tańszym filtrze z Alli. Po prostu chcę podejśc do tego jak do zabawy bo sam nie wiem jak to się skończy. Czytałem o wielu co im nie wychodziło i być może dołączę do tego grona. Dlatego nie chcę w to jakoś inwestować. To trochę jak kupiłem szary filtr, trochę pofociłem wodę i leży sobie.... Raz na jakiś czas do niego wracam. Pewnie z IR będzie podobnie. Ok 50 zeta mogę na tą zabawę przeznaczyć tym bardziej że 400d też leży bezużytecznie.
im nowszy aparat tym mocniejszy filtr - efekt slabszy i czas naświetlania dłuższy 400D ma inną matryce niż 350D ale próbować trzeba
10-18 ma opinię działającego, z sigmami i ogólnie kundelkami jest różnie najczęściej słabo - myślę że wygrywa filozofia "po co korygować szkło dla zakresu którego nie widać", hotspot to jeden problem, może się rownież pojawić rozmycie obrazu - to wszystko zależy od warunków, filtra i pewnie kilku innych czynników - dlatego jeden może twierdzić że szkło działa, a inny że nie działa dochodzą jeszcze różne oczekiwania co do jakości obrazka (dla jednego może być świetnie, a dla innego to samo może być nieakceptowalne)
z tym "wychodzeniem" jest bardzo różnie - ustaw balans bieli w piękny słoneczny dzień na jakieś ładne duże liście oczywiście na zdjęciu z filtrem i potem się tego trzymaj, unikaj fotografowania pod słońce, można (trzeba sobie potestować) podciągnąć trochę iso - czasy krótsze liście bardziej białe, unikaj prześwietlania czerwonego kanału
Co to jest ten Hotspot?
Wydawało mi się, ze główną robotę to potem w Lightroomie muszę wykonać.... Raczej chciałbym iść w stronę BW bo chyba łatwiejsza obróbka. Wciąż jednak nie mam odpowiedzi w jaki filtr celować. Myślałem o SEAGUUL niby piszą o nich Filtry wykonane ze szkła optycznego, wysokiej jakości. Filtry firmy SEAGULL są dużo lepsze od innych sprzedawanych filtrów tzw. "NO NAME"
FILTRY FIRMY SEAGULL TO JEDNE Z NIEWIELU FILTRÓW IR, które są porównywane jakościowo z filtrami IR firmy HOYA.
ale wiadomo że to takie pisanie dla pisania. Niemniej jest tani i najlepiej na Alle się sprzedaje. Opinii/testów jednak nie znalazłem.
Co to jest ten Hotspot?
Wydawało mi się, ze główną robotę to potem w Lightroomie muszę wykonać.... Raczej chciałbym iść w stronę BW bo chyba łatwiejsza obróbka. Wciąż jednak nie mam odpowiedzi w jaki filtr celować. Myślałem o SEAGUUL niby piszą o nich Filtry wykonane ze szkła optycznego, wysokiej jakości. Filtry firmy SEAGULL są dużo lepsze od innych sprzedawanych filtrów tzw. "NO NAME"
FILTRY FIRMY SEAGULL TO JEDNE Z NIEWIELU FILTRÓW IR, które są porównywane jakościowo z filtrami IR firmy HOYA.
ale wiadomo że to takie pisanie dla pisania. Niemniej jest tani i najlepiej na Alle się sprzedaje. Opinii/testów jednak nie znalazłem.
hotspot to częsta przypadłośc szkieł szczególnie kundli ale reguły nie ma
Komentarz