Chce zacząć przygodę z podczerwienią

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jamto
    Bywalec
    • 2016
    • 155

Chce zacząć przygodę z podczerwienią

Niby wszystko jest w sieci ale jak przyjdzie co do czego to...... Bardziej podchodzę do tego jak zabawa niż na poważnie.
    Mam 400d i 80 d. Niby 400 by się lepiej nadawało bo starszy ale z tego czytałem to i tak za młody. Nie wchodzą w grę żadne przeróbki typu wydłubanie czegoś z matrycy. Wszystko poprzez filtr. Pytanie jak się na niego zapatrywać więcej NM to lepiej czy gorzej? Jak to wszystko zacząć?
  • mirror
    Pełne uzależnienie
    • 2018
    • 1535

Odp: Chce zacząć przygodę z podczerwienią

nie robiłem podczerwieni 400D
    ale
    robiłem 350D - aparat fajny do podczerwieni ale niestety są problemy z dobraniem obiektywu - 10-22 niby działa znaczy nie ma hotspota ale ma paskudnie rozjechaną ostrość na brzegach kadru - wydaje się że z 20D ta kombinacja działała lepiej, obiektywy o innych ogniskowych działały lepiej (nawet DDRowskie wynalazki) ale ja niestety lubię szeroko - obrazek w podczerwieni z tego aparatu wygląda tak jak obrazek w podczerwieni ma wyglądać.
    robiłem 500D - wydawało się że coś z tego będzie i nawet parę fajnych zdjęć zrobiłem które dało się pokazać i nawet działał z c10-22 i brzegi nie były tragicznie rozjechane ale były inne problemy - szumi jak ocean w czasie sztormu i trzeba z tym walczyć na wszystkie możliwe sposoby, a wzorcowość obrazka w podczerwieni (znaczy niebo czarne a liście białe) znacznie odleglejsza niż przy 350D. ostatecznie rozstalismy się z tym korpusem z uczuciem ulgi
    nie robiłem 80D - ale stawiam że jest za nowy i ma mocny filtr
    kilka faktów do ustalenia:
    1.jakim obiektywem będziesz robił te zdjęcia? sprawdz w sieci czy się nadaje znaczy nie ma hotspota
    2.jaki filtr? a jak chcesz focić - docelowo te obrazki bedą pseudokolorowe czy czarno białe?
    3.mz kup hoye 720IR - unikałbym wynalazków, tanich produktów made in china itp
    4.jak kupisz filtr 850nm czy jeszcze więcej to może się okazać że kombinacja filtra na matrycy i filtra na obiektywie obetnie wszystko i jak mawiał klasyk "nie będzie nic"
    5. jak chcesz robić pseudokolor to możesz się zastanowić nad filtrem puszczającym więcej światła widzialnego
    6. statyw i wężyk bo czasy będziesz miał rzędu minuty
    fotografia w podczerwieni to fajna sprawa dodatkowo dobre zdjęcie można zrobić o 12 w południe tzn. wtedy kiedy niektórzy (np. ja) aparatu z torby nie wyciągają (no ewentualnie w celach dokumentacyjnych żeby sobie ustalić co będę robił rano lub wieczorem ) - chyba że akurat jest burza albo lądują kosmici
    Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
    EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• jamto
      Bywalec
      • 2016
      • 155

Wydaje mi się że matryce z 350 wobec 400 są porównywalne o ile nie te same.
      Jakie szło? No mam ich trochę ale też raczej "widzę to szerzej" W grę zatem wchodzi kit lub sigma 17-50, na dniach kupuję 10-18. Myślałem o kicie bo średnica mniejsza więc i filtr tańszy. Myślałem też o tańszym filtrze z Alli. Po prostu chcę podejśc do tego jak do zabawy bo sam nie wiem jak to się skończy. Czytałem o wielu co im nie wychodziło i być może dołączę do tego grona. Dlatego nie chcę w to jakoś inwestować. To trochę jak kupiłem szary filtr, trochę pofociłem wodę i leży sobie.... Raz na jakiś czas do niego wracam. Pewnie z IR będzie podobnie. Ok 50 zeta mogę na tą zabawę przeznaczyć tym bardziej że 400d też leży bezużytecznie.
      Ostatnio edytowany przez jamto; 56451.

Komentarz

• mirror
        Pełne uzależnienie
        • 2018
        • 1535

Zamieszczone przez jamto
        Wydaje mi się że matryce z 350 wobec 400 są porównywalne o ile nie te same.
        Jakie szło? No mam ich trochę ale też raczej "widzę to szerzej" W grę zatem wchodzi kit lub sigma 17-50, na dniach kupuję 10-18. Myślałem o kicie bo średnica mniejsza więc i filtr tańszy. Myślałem też o tańszym filtrze z Alli. Po prostu chcę podejśc do tego jak do zabawy bo sam nie wiem jak to się skończy. Czytałem o wielu co im nie wychodziło i być może dołączę do tego grona. Dlatego nie chcę w to jakoś inwestować. To trochę jak kupiłem szary filtr, trochę pofociłem wodę i leży sobie.... Raz na jakiś czas do niego wracam. Pewnie z IR będzie podobnie. Ok 50 zeta mogę na tą zabawę przeznaczyć tym bardziej że 400d też leży bezużytecznie.
        im nowszy aparat tym mocniejszy filtr - efekt slabszy i czas naświetlania dłuższy 400D ma inną matryce niż 350D ale próbować trzeba
        10-18 ma opinię działającego, z sigmami i ogólnie kundelkami jest różnie najczęściej słabo - myślę że wygrywa filozofia "po co korygować szkło dla zakresu którego nie widać", hotspot to jeden problem, może się rownież pojawić rozmycie obrazu - to wszystko zależy od warunków, filtra i pewnie kilku innych czynników - dlatego jeden może twierdzić że szkło działa, a inny że nie działa dochodzą jeszcze różne oczekiwania co do jakości obrazka (dla jednego może być świetnie, a dla innego to samo może być nieakceptowalne)
        z tym "wychodzeniem" jest bardzo różnie - ustaw balans bieli w piękny słoneczny dzień na jakieś ładne duże liście oczywiście na zdjęciu z filtrem i potem się tego trzymaj, unikaj fotografowania pod słońce, można (trzeba sobie potestować) podciągnąć trochę iso - czasy krótsze liście bardziej białe, unikaj prześwietlania czerwonego kanału
        Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
        EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• jamto
          Bywalec
          • 2016
          • 155

Co to jest ten Hotspot?
          Wydawało mi się, ze główną robotę to potem w Lightroomie muszę wykonać.... Raczej chciałbym iść w stronę BW bo chyba łatwiejsza obróbka. Wciąż jednak nie mam odpowiedzi w jaki filtr celować. Myślałem o SEAGUUL niby piszą o nich
          Filtry wykonane ze szkła optycznego, wysokiej jakości. Filtry firmy SEAGULL są dużo lepsze od innych sprzedawanych filtrów tzw. "NO NAME"

FILTRY FIRMY SEAGULL TO JEDNE Z NIEWIELU FILTRÓW IR, które są porównywane jakościowo z filtrami IR firmy HOYA.

ale wiadomo że to takie pisanie dla pisania. Niemniej jest tani i najlepiej na Alle się sprzedaje. Opinii/testów jednak nie znalazłem.

Komentarz

• mirror
            Pełne uzależnienie
            • 2018
            • 1535

Zamieszczone przez jamto
            Co to jest ten Hotspot?
            Wydawało mi się, ze główną robotę to potem w Lightroomie muszę wykonać.... Raczej chciałbym iść w stronę BW bo chyba łatwiejsza obróbka. Wciąż jednak nie mam odpowiedzi w jaki filtr celować. Myślałem o SEAGUUL niby piszą o nich
            Filtry wykonane ze szkła optycznego, wysokiej jakości. Filtry firmy SEAGULL są dużo lepsze od innych sprzedawanych filtrów tzw. "NO NAME"

FILTRY FIRMY SEAGULL TO JEDNE Z NIEWIELU FILTRÓW IR, które są porównywane jakościowo z filtrami IR firmy HOYA.

ale wiadomo że to takie pisanie dla pisania. Niemniej jest tani i najlepiej na Alle się sprzedaje. Opinii/testów jednak nie znalazłem.
            hotspot to częsta przypadłośc szkieł szczególnie kundli ale reguły nie ma
            If you've ever shot infrared photography, you've probably run into hotspots before, and they probably ruined more than a few of your shots.
            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

Pracuję...