Dylemat C 70-200 f2.8 czy f4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cobalt
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 1513

Odp: Dylemat C 70-200 f2.8 czy f4

Zamieszczone przez MirosławH
    @ cobalt jeśli możesz powiedzieć to za jaką cenę opłaca się kupić to szkiełko ? lub za ile ty kupiłeś. zastanawia mnie jaka jest granica rozsądku.
    Granica rozsądku powiadasz.

Mnie przywiózł obiektyw znajomy z Norwegii. Od kolesia, który użył go kilka razy. Oddał szkło do serwisu na gwarancji i z takim papierem go kupiłem za 3 400zł. Norweg zmieniał sprzęt i chciał wszystko sprzedać, bo najarał się na Nikona. Dla mnie 3 400zł było ceną dość wysoką, ale jak zobaczyłem szkło, to poszedłem w debet przy "ścianie płaczu" w ułamku sekundy. Tak swoją drogą, to ciekawe ile ta kanalia (kolega) ze mnie zerwał bokiem .

Musisz być czujny, bo bywają okazje na Allegro. Mnie jedna przeszła koło nosa miesiąc wcześniej. Jakiś fotoziutek - czyli koleś, który wyszarpał kasę z Unii na działalność gospodarczą jako ślubniak sprzedawał kupę sprzętu za 1/2 ceny. Jak się dostało na rozwój firmy 2 lata temu 40 000zł, to można poszaleć. Tak czy inaczej 2-letni 70-200/2,8 został sprzedany za 3 200zł.

Osobiście nie lubię starszych obiektywów niż 3 lata. Myślę, że w granicach 3 500÷3 200zł można spokojnie kupić dobrą sztukę. Zostają jeszcze okazje w komisach, ale to ciężka sprawa i tu już sprzęty są znacznie starsze.

Zamieść ogłoszenie na wszystkich możliwych forach w kraju. Może ktoś się zgłosi. No wiesz: "Canona 70-200/2,8 zdecydowanie kupię w rozsądnej cenie (prawie za darmo)".
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• MirosławH
      Dopiero zaczyna
      • 2013
      • 21

Czyli TC daje straty na obrazie nawet mimo ze to stworzone dla siebie urządzenia. Myślałem że będzie to mniejsza różnica. no nic to też będę musiał przemyśleć.

Wiesz może gdzie jeszcze oprócz allegro mogę kupić w miarę bezpiecznie obiektyw?

Komentarz

• Yaru
        Początki nałogu
        • 2010
        • 256

Zamieszczone przez cobalt
        Bzykać węża!
        Mirek witaj w klubie. Miesiąc zastanawiałem się jaki obiektyw kupić - Canon 70-200/2,8 L USM, Canon f/4, Canona 200/2,8 L II USM, Sigma 70-200/2,8. Zacisnąłem poślady - tzn trafiłem na rocznego Canona 70-200/2,8 L USM. Powiem krótko jest zaje............
        C 70-200/4 ładnie rysuje, ale f/2,8 daje lepsze odcięcie od tła i światło jest OK. Ostrzejszy może być tylko C 200/2,8. Ale nie chciałem mieć cały czas 200mm.
        Mam go podpiętego właśnie do Canona 7D i w sporcie jest całkiem dobrze. Braku stabilizacji nie odczuwam, bo i tak robię na krótkich czasach .
        W lutym miałem ten sam dylemat, w końcu postanowiłem- kupie raz a porządnie, padło na 70-200/2.8L, miałem kiedyś Sigmę 70-200/2,8 II HSM - wydawało mi się że to jest ostre szkło.... wydawało mi się..... do tego ten AF.... bajka.

Jedyne minusy to rozmiar i waga......

W lutym zapłaciłem 3400 za szkło roczne, praktycznie w stanie sklepowym.
        Ostatnio edytowany przez Yaru; 37932.
        Sprzedałem Canony poszedłem do Sony

Komentarz

• cobalt
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 1513

Zamieszczone przez RobertON
          Muszę robić z widowni i mam obiecaną stałkę do krótkotrwałego użycia 200/2,8. Zobaczę czy da radę i na jakiej hali to będzie....
          A gdzie tam. Nie musisz robić z widowni. Pamiętasz faceta, który biegał na Barcelonie na golasa podczas Ligi Mistrzów kilka lat temu ?
          Musisz zakręcić się za akredytacją! Sporty walki z poziomu parkietu, maty, czy ringu to całkiem inne zdjęcia. Rugby i piłka kopana też wychodzi lepiej jak siedzę na taborecie, a nie stoję.
          www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• MirosławH
            Dopiero zaczyna
            • 2013
            • 21

hehe ' "Canona 70-200/2,8 zdecydowanie kupię w rozsądnej cenie (prawie za darmo)" ' bardzo podoba mi się takie podejście oby mi się udało bo naprawdę się nakręciłem na to szkiełko.

szukałem po innych portalach sprzedających sprzęt ale allegro wydaje mi się jedyną opcją chyba że gdzieś dorwę szkło w komisie i sprawdzę na miejscu. tylko że takich miejsc jest mało a szkoda.

będę szukał bo co mi pozostaje

Komentarz

• RobertON
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 2194

Zamieszczone przez cobalt
              A gdzie tam. Nie musisz robić z widowni. Pamiętasz faceta, który biegał na Barcelonie na golasa podczas Ligi Mistrzów kilka lat temu ?
              Dobre... Po macie nie pobiegam, bo syn zaraz powie, że obciach mu robię - nawet jak będę ubrany.

Zresztą - jak robię foty lekko z góry (z widowni), to odpada problem tła, bo tylko mata zostaje za zawodnikami i ew. sędzia.
              Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
              https://500px.com/robowert26

Komentarz

• cobalt
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 1513

Czyli TC daje straty na obrazie nawet mimo ze to stworzone dla siebie urządzenia. Myślałem że będzie to mniejsza różnica. no nic to też będę musiał przemyśleć.

Wiesz może gdzie jeszcze oprócz allegro mogę kupić w miarę bezpiecznie obiektyw?
                Dobrze kolega kombinuje. Konwerter x1,4 kosztuje pewnie 2 000zł, a Canon 300/2,8L USM ..........
                Dokładam go do mojego 70-200/2,8 i mam 100-280/4,0 .
                Nie można tego tak prosto obejść. Coś co jest wyjustowane w układzie optycznym i dostawione jako TC to jednak nie to samo. Strata jakości zawsze jest.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez RobertON
                Dobre... Po macie nie pobiegam, bo syn zaraz powie, że obciach mu robię.

Zresztą jak robię foty lekko z góry (z widowni), to odpada problem tła, bo tylko mata zostaje za zawodnikami i ew. sędzia.
                No nie. Powiadasz syn, no to masz już układy w klubie. Dasz radę.
                A o tło się nie martw Canon 85/1,8 dobrze rozmyje wszystko co będzie kilka metrów od maty.

--- Kolejny post ---

...będę szukał bo co mi pozostaje
                Jak mieszkasz w dużym mieście to pozostaje jeszcze wypożyczalnia sprzętu foto. Nie wiem ile kosztuje wypożyczenie tego szkła na dobę, ale to wystarczy (jak go przetestujesz) żebyś nie spał po nocach przez tydzień .
                www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• RobertON
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 2194

szukałem po innych portalach sprzedających sprzęt ale allegro wydaje mi się jedyną opcją chyba że gdzieś dorwę szkło w komisie i sprawdzę na miejscu. tylko że takich miejsc jest mało a szkoda.
                  Komisy się ogłaszają na alledrogo i tak właśnie kupiłem swój obiektyw - po sprawdzeniu na miejscu.

Cierpliwości i trochę szczęścia życzę, no i kasy
                  Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                  https://500px.com/robowert26

Komentarz

• słowiczek
                    Uzależniony
                    • 2014
                    • 759

Zdecydowanie 2.8 Testowałem ten obiektyw na 400d i 7d i to klasa sama dla siebie. 70-200/4.0 jest ok,ale jak masz możliwość bierz 2.8. Jeżeli natomiast chcesz coś dłuższego to może jakąś stałkę np ef 300
                    Ostatnio edytowany przez słowiczek; 51117.

Komentarz

• a13
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 107

Luźne uwagi amatora:

używane:
                      2,8 IS - ostry , nie nadaje się do dłuższego noszenia, jakość zdjęć bardzo dobra, ostrość b.dobra - sprzedałem był za ciężki,
                      działał z konwerterem Kenko 1,4
                      4 - znacznie lżejszy waga lekka, ostrość też OK , uwzględniają brak stabilizacji - sprzedałem okazał się za "krótki"

nowy
                      50 -500 Sigma, nie ma co porównywać jakości do Canona - sprzedany

używany
                      kupiony roczny, już 2 letni
                      70-300 Canona waga, wymiary i jakość zdjęć optymalne
                      Obiektywy oceniane w parametrach: jakość zdjęć i ergonomia (turystyka piesza)

Do zdjęć w obiektach 2.8 ze stabilizacją + konwerter (wystarczy Kenko)
                      Dla chodzących 70-300 IS, z Kenko też działa.

Obiektywy używane kupowane na allegro i tam sprzedawane, patrząc na opinie innych miałem szczęście bo ich stan był OK.
                      Ostatnio edytowany przez a13; 2284.

Komentarz

• xxkomarxx
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1456

Bierz najlepszy na jaki cie stac. Jesli zakup 2.8 nie sprawi ze rodzina bedzie stala pod kosciolami z tabliczkami na piersi "zbieram na jedzenie bo tata kupil 70-200 2.8" to nie ma co sie zastanawiac :-)

Komentarz

• zysk
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 1120

Zamieszczone przez xxkomarxx
                          Bierz najlepszy na jaki cie stac
                          Dodałbym:dołóż jeszcze trochę więcej,zakup dopasowany na tę chwilę - jutro okazuje się za skromny.
                          A wymiana,zmiana,sprzedaż to straty większe niż niby"przepłacenie"

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez a13
                          2,8 IS - ostry , nie nadaje się do dłuższego noszenia, jakość zdjęć bardzo dobra, ostrość b.dobra - sprzedałem był za ciężki
                          ,,
                          Fakt,jeśli niemowlę musi targać sprzęt fotograficzny .............. .
                          "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
                          7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• candar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 3410

nie ma, że boli po prostu trzeba szukać używanego 70-200 f/2.8 IS szukałem długo i kupiłem w dobrej cenie IS-a i jasności 2.8 oraz możliwości szybkiego wykadrowania zoomem w ciaśniejszy kadr nic nie zastąpi czasem robię foty na czasie 1/25 z ręki i są ostre

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez a13
                            Luźne uwagi amatora:

używane:
                            2,8 IS - ostry , nie nadaje się do dłuższego noszenia, (...) sprzedałem był za ciężki,
                            yyyyyyyyyyyyyyy

dodałbym, że każdy gram jest wart wart "dłuższego noszenia" mnie tam waga nie przeszkadza
                            Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• xxkomarxx
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1456

Zamieszczone przez candar
                              czasem robię foty na czasie 1/25 z ręki i są ostre
                              Ale piszesz o dlugim koncu :-)

Komentarz

• candar
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 3410

tak

np: Zdjęcie z portfolio Andrzej C. (acar) Akt 3928840 - maxmodels.pl
                                Shutter Speed (Exposure Time) 1/24.68 second
                                Aperture Value (APEX) {0x9202} 196608/65536
                                Aperture ƒ/2.83
                                Focal Length {0x920A} 155/1 mm ===> 155 mm
                                Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

Pracuję...