Dylemat C 70-200 f2.8 czy f4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • a13
    Bywalec
    • 2005
    • 107

Odp: Dylemat C 70-200 f2.8 czy f4

",,
    Fakt,jeśli niemowlę musi targać sprzęt fotograficzny .............. "
    "

"yyyyyyyyyyyyyyy

ddałbym, że każdy gram jest wart wart "dłuższego noszenia" mnie tam waga nie przeszkadza [/QUOTE]"

Zależy gdzie i jak długo ma się to nosić,
    (góry,trekking, nie Himalaje), po kilku godzinach każdy gram się liczy .

Komentarz

• zysk
      Pełne uzależnienie
      • 2013
      • 1120

Zamieszczone przez a13
      Zależy gdzie i jak długo ma się to nosić,
      (góry,trekking, nie Himalaje), po kilku godzinach każdy gram się liczy
      Nie jestem jakiś Terminator,ale współczuję wszystkim ,walczącym o każdy gram bagażu,
      w dziczy takiej jak Karkonosze albo Bieszczady,bez wody i cywilizacji.Cały dzień chodzenia z aparatem !
      Weźcie małpkę ,będzie zdecydowanie lżej .
      "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
      7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• xxkomarxx
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1456

Zamieszczone przez zysk
        Nie jestem jakiś Terminator,ale współczuję wszystkim ,walczącym o każdy gram bagażu,
        w dziczy takiej jak Karkonosze albo Bieszczady,bez wody i cywilizacji.Cały dzień chodzenia z aparatem !
        Eee Bieszczady to moje rodzinne strony a nie żadna dzicz. Jest prąd i nawet woda bieżąca. Ludzie juz nie poluja na przejezdnych. Mamy sklepy

Komentarz

• zysk
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 1120

Zamieszczone przez xxkomarxx
          Bieszczady to moje rodzinne strony a nie żadna dzicz. Jest prąd i nawet woda bieżąca. Ludzie juz nie poluja na przejezdnych. Mamy sklepy
          Miło,że nie odebrałeś tego za złośliwość,nie było to moją intencją.Chciałem zwrócić uwagę ,że fotografowanie lustrzanką wraz z targaniem kilku obiektywów w plecaku to przymus targania np 10 kg.
          Te kilka lub kilkadziesiąt dekagramów( w tę lub inną stronę) w budżecie ciężaru nie ma znaczenia. I podnoszenie wagi sprzętu jest po prostu:"miałkie"
          "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
          7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• a13
            Bywalec
            • 2005
            • 107

Zamieszczone przez zysk
            Ale jakość zdjęć też ma znaczenie a Bieszczady i Pieniny też są wspaniałe .
            Nie wszędzie wjedzie się samochodem lub motorem lub rowerem. Spokojnie
            Małpkę też "bierzemy" ale gdy się "wspinamy".
            EOT

Komentarz

• xxkomarxx
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1456

Zamieszczone przez zysk
              Miło,że nie odebrałeś tego za złośliwość,nie było to moją intencją.Chciałem zwrócić uwagę ,że fotografowanie lustrzanką wraz z targaniem kilku obiektywów w plecaku to przymus targania np 10 kg.
              Te kilka lub kilkadziesiąt dekagramów( w tę lub inną stronę) w budżecie ciężaru nie ma znaczenia. I podnoszenie wagi sprzętu jest po prostu:"miałkie"
              Co do lazenia po gorach ze sprzetem. Plan byl. Wyjde w nocy do chatki puchatka wstane na wschod i zrobie kicza z mglami ze statywu. Plecak kilka szkiel statyw. Nie bylo to ciezkie. Po 3 godzinach marszu zaczalem pluc sobie w brode ze nie zabralem tylko aparatu bez gripa z jednym sloikiem:-)

Ale wracajac do tematu ciezaru tele. Fakt czasem moze przeszkadzac jak sie ma aparat caly dzien w rece :-)

Komentarz

• Boogie
                Coś już napisał
                • 2013
                • 59

Ale o wywaleniu piwa z plecaka nie pomyślałeś

Komentarz

• xxkomarxx
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1456

Zamieszczone przez Boogie
                  Ale o wywaleniu piwa z plecaka nie pomyślałeś
                  Przeciez na gorze umarlbym z pragnienia :-)

Komentarz

• bober5264
                    Coś już napisał
                    • 2013
                    • 93

wymienilem 4 na 2.8 bez is i byla to jedna z lepszych foto decyzji
                    x-pro2 + x-t10 | 23 2.0 + 50 2.0

Portfolio
                    Ślubnie

Komentarz

• jan pawlak
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 4335

Zamieszczone przez MirosławH
                      Na początku chcę przeprosić jeśli powieliłem temat, niestety nie znalazłem odpowiedzi na trapiące mnie pytanie.

Mianowicie zastanawiam się nad kupnem L-ki 70-200 i tu przychodzi problem którym jest cena.
                      Zdjęcia robię amatorsko i taki słoik to bardziej zachcianka niż konieczność, dlatego zastanawiam się którą wersję wybrać, serce podpowiada f2.8 a wąż w kieszeni szepcze f4.

Czy moglibyście podpowiedzieć co wybrać?
                      Zdjęcia robię C7D jeśli taka informacja na coś się przyda.

Pozdrawiam
                      Mirek
                      Miałem ten dylemat. Koszt i (mniej ważna dla mnie ale jednak)waga.

Wszystkie (no jakieś 95%) zdjęć od 2002 roku mam na dysku zewnętrznym, w tej chwili zarządza tą bazą LR.
                      Łatwo było mi sprawdzić, że ponad 85% to zdjęcia z okolic 24-70mm (poprzednio 24-105 i innych) i tylko około 5% to z okolic 200mm.

Dlatego mam 70-200/4 L

Ostatnio, na 15 dniowej wycieczce do Stanów wyciągnąłem z plecaka ten obiektyw tylko 2 razy, 6 zdjęć na 2716. I ten obiektyw jest na prawdę dobry.

jp
                      Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                      Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                      http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                      public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• dziobolek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2634

Dla mnie liczy się "światłość" ponad wszystko

A że nie mam uczulenia czy awersji do "kundli", to... patrz stopka.
                        "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                        Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                        tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• jaś
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 2601

70-200/4LIS to świetny sprzęt, jeśli potrzebujesz 2.8 to nie masz wyjścia kupujesz 2.8 (po jakimś czasie będziesz wiedział czy potrzebujesz) ja na zoomie nie potrzebuję, 2.8 to i tak ciemnica jest . Doczytałem zwierzęta i krajobrazy czasem portrety, krajobrazy nie potrzebujesz, zwierzęta - ogólnie to trochę krótki będzie pewnie tez obleci bez 2.8, portrety brać 2.8, telekonwerter na wersję 4 założysz ex1.4 na wersję 2.8 założysz ex1.4 lub ex2 (chyba że masz korpus który obsłuży af z f8, większość nie obsłuży, lub będziesz kleił styki lub po prostu af będzie działał lepiej lub gorzej poza specyfikacją z jakimś kenko)
                          Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
                          Jestem szumofobem
                          S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                          Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• jan pawlak
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 4335

Zamieszczone przez dziobolek
                            Dla mnie liczy się "światłość" ponad wszystko

A że nie mam uczulenia czy awersji do "kundli", to... patrz stopka.
                            No cóż, powinieneś to wziąć "na klatę".
                            Powiedzieć temu facetowi którego widzisz przy goleniu w lustrze że jest chory, psychiczne chory.

I nie wdawać się w rozważania o danych technicznych, warunkach stosowania itd., to po prostu dyskusja zastępcza.
                            Nic nie pomoże w chorobie.

Bardzo wielu choruje, ja też

Przykładem (jednym z wielu u mnie) miałem 24-70/2.8 i Canon wypuścił 24-70/2,8 II.
                            Musiałem mieć !

Fotografuję dla siebie, gdzieś umieszczam w necie, sporo drukuję na ściany.
                            Robię to po to, aby patrząc na wydruk przypominać sobie co "tam" czułem, jak "tam" czułem.

I nie potrafię zobaczyć różnicy na wydrukach pomiędzy 24-70 a 24-70 II.
                            A nawet gdyby ktoś zobaczył to jaki to by miało wpływ na to po co drukuję ?

Ty jesteś chory na odmianę "światłość" a ja na odmianę "nowsze/lepsze (?)"

I udaję że nie wiem co zrobię gdy Canon wypuści 70-200/4 IS L II

jp

PS
                            Też "na klatę" trzeba wziąć prawdę o sprzeczkach w małżeństwie.
                            Nie tylko żona zawsze jest winna, dość tego szowinizmu męskiego.
                            Prawda jest taka, że winne są zawsze obie strony, winna jest żona i winna teściowa !
                            Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                            Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                            http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                            public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Sunders
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2746

Zamieszczone przez jan pawlak
                              Bardzo wielu choruje, ja też

Przykładem (jednym z wielu u mnie) miałem 24-70/2.8 i Canon wypuścił 24-70/2,8 II.
                              Musiałem mieć !

Fotografuję dla siebie, gdzieś umieszczam w necie, sporo drukuję na ściany.
                              Robię to po to, aby patrząc na wydruk przypominać sobie co "tam" czułem, jak "tam" czułem.

I nie potrafię zobaczyć różnicy na wydrukach pomiędzy 24-70 a 24-70 II.
                              Nawet na tych wydrukach na ścianach Nie obraź się, ale czy to aby na pewno choroba na "nowsze/lepsze", czy jednak wada wzroku
                              Upewnij mnie, że niepotrzebnie zbieram na 24-70/2,8 II. Lepiej kupić 24-70/2,8 I czy 24-70/4IS?A może jednak pozostać przy 24-105/4? Widzę, że "przerobiłeś" wszystkie te szkiełka.

Zamieszczone przez jan pawlak
                              Nie tylko żona zawsze jest winna, dość tego szowinizmu męskiego.
                              Prawda jest taka, że winne są zawsze obie strony, winna jest żona i winna teściowa !
                              Odmiennie od poprzedniego, akurat to stwierdzenie jakoś wcale mnie nie dziwi
                              http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• eska
                                Bywalec
                                • 2013
                                • 135

Światła nigdy dość. Jak nie dziś, to jutro, za miesiąc czy za rok będziesz go potrzebował. Można oczywiście z tego światła zrezygnować. Można też dorobić całą ideologię do zdjęć zaszumionych, bw, czy też z winietą z ps. Oczywiście w kontekście tego wątku.
                                A

Komentarz

Pracuję...