Dylemat C 70-200 f2.8 czy f4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MirosławH
    Dopiero zaczyna
    • 2013
    • 21

Dylemat C 70-200 f2.8 czy f4

Na początku chcę przeprosić jeśli powieliłem temat, niestety nie znalazłem odpowiedzi na trapiące mnie pytanie.

Mianowicie zastanawiam się nad kupnem L-ki 70-200 i tu przychodzi problem którym jest cena.
    Zdjęcia robię amatorsko i taki słoik to bardziej zachcianka niż konieczność, dlatego zastanawiam się którą wersję wybrać, serce podpowiada f2.8 a wąż w kieszeni szepcze f4.

Czy moglibyście podpowiedzieć co wybrać?
    Zdjęcia robię C7D jeśli taka informacja na coś się przyda.

Pozdrawiam
    Mirek
  • salas
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 3000

Odp: Dylemat C 70-200 f2.8 czy f4

co fotografujesz?
    wiadomo, że lepiej mieć 2.8 ale czy na pewno Ci potrzebny?
    SONY

Komentarz

• MirosławH
      Dopiero zaczyna
      • 2013
      • 21

Wszystko po trochu, od zabawy w portrety po rajdy (jak jakieś są w okolicy) najczęściej zwierzęta i krajobrazy. Co do zwierząt to zastanawiam się też nad telekonwerterem i też zastanawiam się czy z f4 zda to egzamin.

Komentarz

• salas
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 3000

to imo 2.8 się przyda z 7d iso mocno nie podbijesz
        SONY

Komentarz

• MirosławH
          Dopiero zaczyna
          • 2013
          • 21

takiej odpowiedzi się spodziewałem, iso w 7d do zaakceptowania (jak dla mnie ) kończy się w granicach 800 no czasami 1600 ale to sporadycznie. Kolega coś mi szepcze żebym się nie upierał przy canonie i spróbował Tamrona 2.8 tylko że brak szybkiego AF może spowodować że będę się wściekał. A używek 70-200 2.8 z USD nie ma na rynku a na nówke niestety mnie nie stać. Co sądzisz o wersji z standardowym AF bo sigma raczej odpada z tego co przeczytałem na forach.

Komentarz

• Mike7
            Początki nałogu
            • 2010
            • 445

Jeżeli do cropa i stać Cię bierz 70-200 f/2.8, na FF wystarczy f/4
            Co do Sigmy - wersja z OS jest bardzo fajna i dobra, nie to co stara wersja.
            / Canon /

Komentarz

• MirosławH
              Dopiero zaczyna
              • 2013
              • 21

A możesz uściślić dlaczego do FF starczy f4 bo to mnie zaintrygowało.
              Co do sigmy nasłuchałem się/ naczytałem się złych albo bardzo skrajnych opinii.

Podobno na forum mamy kolegę "Cichy" który sprzedaje tamrony sprawdzone i bardzo ostre. no i o Tamronach jest mniej skrajnych opinii i to byłaby nówka a c70-200 2.8 na którego byłoby mnie stać są troszkę jakby to ująć "styrane". Boże coraz większy ten dylemat.

Komentarz

• RobertON
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 2194

Używam 70-200/4 i jest to bardzo użyteczne szkło, w dobrych warunkach oświetleniowych na cropie.

Ale było kilka przypadków - np. zawody judo w hali, gdzie nie dało rady, a ISO powyżej 800 w 50D - to niestety degradacja zdjęcia.

Tak jak koledzy napisali powyżej, jeżeli stać Cię - to kupuj 2,8, zawsze się kiedyś przyda.

Również miałem dylemat - Canon czy Tamron, wybrałem to pierwsze i nie żałuję.
                Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                https://500px.com/robowert26

Komentarz

• MirosławH
                  Dopiero zaczyna
                  • 2013
                  • 21

znasz może jakieś inne źródło niż allegro? bo na chwilę obecną nic ciekawego tam nie wystawili

Komentarz

• cobalt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 1513

Zamieszczone przez MirosławH
                    ...Zdjęcia robię amatorsko i taki słoik to bardziej zachcianka niż konieczność, dlatego zastanawiam się którą wersję wybrać, serce podpowiada f2.8 a wąż w kieszeni szepcze f4....
                    Bzykać węża!
                    Mirek witaj w klubie. Miesiąc zastanawiałem się jaki obiektyw kupić - Canon 70-200/2,8 L USM, Canon f/4, Canona 200/2,8 L II USM, Sigma 70-200/2,8. Zacisnąłem poślady - tzn trafiłem na rocznego Canona 70-200/2,8 L USM. Powiem krótko jest zaje............
                    C 70-200/4 ładnie rysuje, ale f/2,8 daje lepsze odcięcie od tła i światło jest OK. Ostrzejszy może być tylko C 200/2,8. Ale nie chciałem mieć cały czas 200mm.
                    Mam go podpiętego właśnie do Canona 7D i w sporcie jest całkiem dobrze. Braku stabilizacji nie odczuwam, bo i tak robię na krótkich czasach .
                    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                    www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• MirosławH
                      Dopiero zaczyna
                      • 2013
                      • 21

@ cobalt jeśli możesz powiedzieć to za jaką cenę opłaca się kupić to szkiełko ? lub za ile ty kupiłeś. zastanawia mnie jaka jest granica rozsądku.

Komentarz

• cobalt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 1513

Zamieszczone przez RobertON
                        Używam 70-200/4 i jest to bardzo użyteczne szkło, w dobrych warunkach oświetleniowych na cropie.

Ale było kilka przypadków - np. zawody judo w hali, gdzie nie dało rady, a ISO powyżej 800 w 50D - to niestety degradacja zdjęcia.

Tak jak koledzy napisali powyżej, jeżeli stać Cię - to kupuj 2,8, zawsze się kiedyś przyda.

Również miałem dylemat - Canon czy Tamron, wybrałem to pierwsze i nie żałuję.
                        Na halę proponuję jakąś stałkę. Typu 85/1,8 USM, albo 50/1,4 USM, no może 100/2,0 USM. Wszystko zależy od tego, czy masz akredytację i jak blisko możesz podejść do maty.
                        C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                        www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• RobertON
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 2194

I widzisz, zbieraj kasę na 2,8 - bo jednak warto.
                          Jak będzie taka potrzeba, to podepniesz TC x1,4 czy x2 i nie będzie brakowało światła na jakieś szczególne przypadki.
                          Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.

Komentarz

• MirosławH
                            Dopiero zaczyna
                            • 2013
                            • 21

no i jeszcze jedno czy może podpinałeś to szkło do extendera 1,4x lub 2x może wiesz jak się ono zachowuje?

Komentarz

• RobertON
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 2194

Zamieszczone przez cobalt
                              Na halę proponuję jakąś stałkę. Typu 85/1,8 USM, albo 50/1,4 USM, no może 100/2,0 USM. Wszystko zależy od tego, czy masz akredytację i jak blisko możesz podejść do maty.
                              Muszę robić z widowni i mam obiecaną stałkę do krótkotrwałego użycia 200/2,8. Zobaczę czy da radę i na jakiej hali to będzie.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez MirosławH
                              no i jeszcze jedno czy może podpinałeś to szkło do extendera 1,4x lub 2x może wiesz jak się ono zachowuje?
                              Podpinałem x1,4 i jest nieźle, ale to nieznacznie widać. Porównaj foty bocianów - jedna fota z TC, druga bez :

http://www.canon-board.info/przyroda...2/index11.html

Komentarz

Pracuję...