Przywitaj się na forum!

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • publisher
    • 2023
    • 6

Odp: Przywitaj się na forum!

Zamieszczone przez candar
    Generalnie to system wybiera się pod obiektywy których potrzebujemy (ja tak robię od początku zabawy z fotografią Ale tu jak widać promka na R6 zadziałała.

Uprzedzając kolejne pytanie autora poniżej budżetowe szkła do R6
    xD

[...]

--- Kolejny post ---

To chyba nie ten system wybrałeś ^^
    Po pierwsze primo Canon i Nikon od zawsze były dla mnie wyznacznikiem branży, zwłaszcza Canon. Jako że promka była konkretna to i decyzja jakaś musiała zapaść. Nie był to nieprzemyślany szybki strzał, gdyż promka obowiązywała kilka dni więc czasu do myślenia trochę miałem.
    Jako że najpierw się przywitałem a dopiero później ogarnąłem stopkę profilową to nie wybrzmiało, że do R6 kupiłem (także w promce) stałki RF 50 mm F1.8 i 35 mm F1.8 macro. Obiektywy co prawda niskobudżetowe, ale dla mnie w każdym aspekcie w porządku. Nie to co plastikowe bagnety w obiektywach Nikona podstawowej serii Z.
    Jak na razie jedyną niedogodnością jest dla mnie brak przyzwoitego zooma entry level, gdyż te z obrazka powyżej to ciemnica straszna, a o winietowaniu też już chyba swoje na tym forum napisano
    Na razie dam sobie trochę czasu, nauczę się korzystać z tego co mam, a zoomem będę się martwił później. Nie, żebym zaklinał rzeczywistość ale widzę co mam w ręce, a co bardzo mi się podoba.
    R6, RF 50 F 1.8 STM, RF 35 F1.8 IS STM MACRO

Komentarz

• blasbike
      • 2023
      • 5

Cześć wszystkim. Dziwnym trafem mimo 10 lat focenia stocków nie miałem konta na CB. Stoków już nie focę, więc chociaż konto tutaj założę
      Canon 5D mk3, Canon R8, EF 17-40/f4, EF 35/f1.4, EF 135/f2, EF 24-105/f4 II, EF 50/f1.8, EF 40/f2.8, RF 50/f1.8

Komentarz

• wiktortk
        • 2023
        • 3

Cześć,
        Mam na imię Wiktor i właśnie zaczynam przygodę z Canon EOS 80D. Pozdrawiam.

Komentarz

• pablito2002
          • 2023
          • 2

Cześć,
          Właśnie po 20 latach (amatorskich) porzucam Nikona i zaczynam przygodę w świecie Canona. Na początek będzie to R8 z kitem.
          Pozdrawiam,
          Paweł

Komentarz

• mystek
            Pełne uzależnienie
            • 2011
            • 1015

Witamy. Czemu już nie Nikon?
            https://www.facebook.com/mystekfoto
            https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• pablito2002
              • 2023
              • 2

Cześć,
              D7000 i 18-200 VR urywały mi szyję na wakacjach, potrzebowałem czegoś mniejszego. Naturalnie zacząłem badać stajnię Nikona pod tym względem i byłem zdecydowany na Z50. Potem pomyślałem, że może jednak FF, bo ilość szkieł do APS-C taka marniutka jest, ale jakoś Z5 do mnie nie przemawiał. Ponieważ nie mam plecaka pełnego szkieł Nikona, to zacząłem się rozglądać szerzej. Spodobał mi się R8 :-) Na razie będzie z kitem, ale potem myślę o jakimś naleśniku. Zobaczymy.
              Pozdrawiam,
              Paweł

Komentarz

• olllllllo
                • 2024
                • 5

Cześć wszystkim forumowiczom Przybyłem tu po kęs dobrej rady, wiedzy i doświadczenia innych pasjonatów. Na dzień dzisiejszy moje doświadczenie ma 5 dni i ok 400 zdjęć. Na chwilę obecną traktuję fotografię jako budowanie prywatnych wspomnień, budowanie doświadczenia i radości z nabierania kolejnych umiejętności. Zakładam, że komercja długo będzie tematem obcym- chociaż nigdy nie mów nigdy.
                Pozdrawiam!

Komentarz

• lamerok
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 186

Fajnie, że forum wciąż funkcjonuje

Komentarz

• cauchy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2939

Funkcjonuje, i nawet w nieokreślonej przyszłości ma dostać upgrade, ale w dobie smartfotografii i socialmediów to już od lat wymierający format. Zostali sami starzy wyjadacze zarejestrowani w latach 2000s, z młodzieży nie ma nikogo. Dyskusje toczą się z tymi samymi +- 20 osobami, to już nie jest ta burza kilkuset postów dziennie jak przy premierze 5D mkII
                    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                    Flickr | YT

Komentarz

• synonim111
                      • 2026
                      • 1

Kłaniam lata temu zajechałem kilka smien i zhenitów, w ciemni wykończyłem kilka żarówek w powiększalnikach i wypaprałem wannę kwasów. Potem nie było okazji, był telefon, zawsze pod łapą, skończył się czas zdjęć, nastała era klikania. Z nostalgią jednak wracałem myślami do starych czasów i jakoś tak się poskładało, że bez większych strat finansowych wszedłem w posiadanie Eos'a 250D, mam do niego jakąś stałkę 50 mm, mam canonowski 18 -80 mm i również canonowski 70 - 210mm. I telekonwenter kenko x2. Tak, żeby sprawdzić, czy bez ciemni, koreksów i powiększalników poczuję w pstrykaniu taką magię jak kiedyś. Może po latach nie tylko pstryknę, ale nawet zrobię zdjęcie, kto wie

Komentarz

Pracuję...