Jaki statyw AD 2012-2019

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ktokolwiek
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 36

Zamieszczone przez allxages
    Dziwne, bo Lufthansa nigdy mi nie ważyła podręcznego, a na takich liniach to zawsze mam przesadzoną wagę. Nawet nie wiedziałem, że taki niski limit jest.
    Co do czepiania się to tym bardziej, ale to raczej ochrona lotniska, a nie sama Lufthansa bo ci nie grzebią Tobie w walizce przecież.
    Inna sprawa, że nie rozumiem po co wężyk wozić ze sobą, a nie w bagażu rejestrowym. No chyba, że leciałeś tylko z podręcznym. To wtedy był się kłócił, że paskiem od spodni też mogę udusić. O Zasilaczu od laptopa nie wspominając....
    Całkowity offtop się robi a Pan Moderator czuwa, ale co tam - zawsze kiedyś pierwszego bana trzeba dostać
    LOT - http://www.lot.com/pl/pl/web/newlot/...e-in-the-cabin
    Lufthansa - http://www.lufthansa.com/pl/pl/Bagaz-podreczny
    Latam dość regularnie i praktycznie za każdym razem muszę wyjąć cały sprzęt foto a nawet otworzyć lapa. Najbardziej na europejskich trzepali mnie w ....... Wiedniu (lot z przesiadką ze Szwajcarii).

Naprawdę wszyscy wozicie statywy w podręcznym ??
    KIEDYŚ: analog
    TERAZ: cyfra i analog

TALENT: Uczciwego znalazcę uprzejmie proszę o zwrot .....

Komentarz

• marfot
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4605

Niemożliwe. Nawet na stronie napisane jest inaczej.
      No oczywiście, że ostatnia piąta sekcja ma mniejszą średnicę bo ma się zmieścić do czwartej takiej samej jak w statywie z 4 sekcjami.
      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• allxages
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2549

Odebrałem 1204X dzisiaj. Wielkościowo - jest git. 6cm mniej byłoby lepiej, ale rzeczywiście bałbym sie wtedy o stabilność. Waga - no cieszę się, że nie brałem aluminium bo i tak liczyłem że to lżejsze będize z triopo rs-1...

mam natomiast kilka pytań, bo nigdy nie miałem własnego statywu i jestem ciekaw. z instrukcji wyczytalem m.in o opcji odwrócenia kolumny centralnej (wtedy haczyk jest od góry). Moje pytanie - po co to miałoby być potrzebne?

druga sprawa, w opisach na sieci widzialem ze gumki sa sciagalne i mozna mieć ostrza w nogach. w instrukcji pisali co innego dla tego modelu a i tych gumek cos sciagnac nie moge - probowal ktos?

no a teraz pozostaje pomyslec o kupieniu jakiejs jeszcze bardziej praktycznej glowicy bo ta tripo swietna - owszem, ale w podrozy

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

z instrukcji wyczytalem m.in o opcji odwrócenia kolumny centralnej (wtedy haczyk jest od góry). Moje pytanie - po co to miałoby być potrzebne?
          Do zdjęć z poziomu gleby (makro itp.), bo z kolumną w standardowej pozycji tak nisko nie zejdziesz.
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• koraf
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1748

druga sprawa, w opisach na sieci widzialem ze gumki sa sciagalne i mozna mieć ostrza w nogach. w instrukcji pisali co innego dla tego modelu a i tych gumek cos sciagnac nie moge - probowal ktos?
            U mnie gumki się kręci (NIE ZDEJMUJE) i pojawiają się ostrogi.

Komentarz

• alnico
              Coś już napisał
              • 2011
              • 54

mam natomiast kilka pytań, bo nigdy nie miałem własnego statywu i jestem ciekaw. z instrukcji wyczytalem m.in o opcji odwrócenia kolumny centralnej (wtedy haczyk jest od góry). Moje pytanie - po co to miałoby być potrzebne?
              np. po to:
              https://lh5.googleusercontent.com/-s.../P42578601.jpg (pozwoliłem sobie sięgnąć po zdjęcie z makropasja.pl)
              przyroda, podróże,

Komentarz

• marfot
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4605

W pierwszym punkcie instrukcji pisze, że kolce są w statywach serii zaczynających się od 2 i 3.
                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Gość

Odp: Jaki statyw AD 2012

Witam wszystkich,
                  wybrałem sobie do zestawu C50D i Sigma 120-400 komplet Triopo:
                  - nogi MT-228
                  - głowica B-2 albo NB-2S.
                  Proszę o pomoc w odpowiedzi na dwa pytania:
                  1. będzie stabilnie?
                  2. którą głowicę wziąć (wg opisu B-2 ma dodatkowo regulację "oporu" kuli)?

Komentarz

• koraf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1748

Zamieszczone przez Olka i Jacek
                    Witam wszystkich,
                    wybrałem sobie do zestawu C50D i Sigma 120-400 komplet Triopo:
                    - nogi MT-228
                    - głowica B-2 albo NB-2S.
                    Proszę o pomoc w odpowiedzi na dwa pytania:
                    1. będzie stabilnie?
                    2. którą głowicę wziąć (wg opisu B-2 ma dodatkowo regulację "oporu" kuli)?
                    Nogi OK a głowicę zmień na B-3 i będzie OK.

Komentarz

• Gimli
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 172

Tak ... głowica B-3 będzie lepszym rozwiązaniem.

Natomiast odnośnie statywu, zastanów się nad następca MT-228 ----> MT-3228.
                      Pozdrawiam....Gimli
                      http://lotnictwo.net.pl/gallery/foto...z_walczyk.html
                      http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• Gość

koraf & Gimli --> z głowicą racja. Dzięki!

Zamieszczone przez Gimli
                        ...odnośnie statywu, zastanów się nad następca MT-228 ----> MT-3228.
                        Powiedz proszę, dlaczego? Za ok. 100 zł różnicy w cenie nie widzę podstaw, ponieważ tzw. funkcja monopodu mnie nie interesuje, 70g różnicy w wadze też nie, a innych różnic z opisów nie widzę - co jest więc powodem Twojej propozycji?

Komentarz

• Merde
                          Grzeczny i układny podpis
                          • 2008
                          • 7756

Zamieszczone przez Olka i Jacek
                          Powiedz proszę, dlaczego? Za ok. 100 zł różnicy w cenie nie widzę podstaw, ponieważ tzw. funkcja monopodu mnie nie interesuje, 70g różnicy w wadze też nie, a innych różnic z opisów nie widzę - co jest więc powodem Twojej propozycji?
                          Jeśli będziesz miał możliwość porównania organoleptycznego, to sprawdź sztywność z maksymalnie wysuniętą kolumną centralną. Chodzą słuchy, że starsza wersja ma z tym problemy, choć ja tego potwierdzić nie mogę (a mam też MT-228).
                          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Gimli
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 172

Właśnie, że "chodzą słuchy" ... kupiłem nowy model. Jestem zadowolony

Tak, żeby poczytać o nowościach TRIOPO :

Pozdrawiam....Gimli
                            http://lotnictwo.net.pl/gallery/foto...z_walczyk.html
                            http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• Gość

Zamieszczone przez Merde
                              Jeśli będziesz miał możliwość porównania organoleptycznego, to sprawdź sztywność z maksymalnie wysuniętą kolumną centralną. Chodzą słuchy, że starsza wersja ma z tym problemy, choć ja tego potwierdzić nie mogę (a mam też MT-228).
                              Zamieszczone przez Gimli
                              Właśnie, że "chodzą słuchy" ... kupiłem nowy model. Jestem zadowolony
                              Pomacam 228 i 3228 wg wskazówek Merde i wtedy wybiorę. Głowica na pewno B-3.
                              Dzięki za pomoc!

Komentarz

• allxages
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2549

Pytanie o głowicę Triopo RS-1, bo akustyk się wakacjuje i nie ma jak mi sprawdzić

Jeżeli ktoś posiada tą głowicę to pytanie czy po dokręceniu głowicy do stopki statywu można kręcić głowicą (z dużym oporem, w rękach nie do wykonania raczej) w nieskończoność (chyba). Tylko ostatni element - styczny do stopki statywu - jest nieruchomy. Reszta się kręci. Też tak macie? Oczywiście tak jak mówię - to idzie z mocnym oporem więc można tego nie zauważyć za pierwszym razem, ale można spróbować

Na rysunku pokazuję o co chodzi

Komentarz

Pracuję...