EF 50mm/f1.8 MkII vs MkI

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pyciu
    Bywalec
    • 2005
    • 119

EF 50mm/f1.8 MkII vs MkI

Jeśli się powtarzam, to sorry, odeślijcie ...
    Mam w planach zakup stałki i niepokoi mnie pewna tabelka ocen
    różnych lensów na www.photozone.de (ktoś tu podawał link).

Wynika z niej, że taki MkI oprócz lepszej dystorcji, i braku winietowania (w porównaniu cały czas do analogicznego następcy MkII) ma szybszy AF
    i solidniejszą budowę. Dziwne wydaje mi się, że następca może być
    gorszy, choć w sumie i takie rzeczy się zdarzają.

Zatem jak to jest? Widziałem też podobne porównanie kiedyś tam, dawno i z tego co pamiętam recenzje były podobne. Wasze opinie jakie są ??
    Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4
    album-foto.pl | plfoto
  • gawryl
    Uzależniony
    • 2004
    • 810

Zamieszczone przez pyciu
    Dziwne wydaje mi się, że następca może być
    gorszy, choć w sumie i takie rzeczy się zdarzają.
    w dzisiejszych czasach to normalka: ze nowe wersje sa gorsze od swoich porzednikow. nie powinno to juz nikogo dziwic.
    Zamieszczone przez pyciu
    Zatem jak to jest? Widziałem też podobne porównanie kiedyś tam, dawno i z tego co pamiętam recenzje były podobne. Wasze opinie jakie są ??
    mam II-ke, i gdybym recznie ostrzyl - to bym sie zalamal. pierscien ostrosci jest taki, ze brakl pytan (znaczy do kitu)...ale ja stale mam AF i nie dotyka mnie ten problem. poza tym puszka jest plastikowa - dla wielu to przeszkadza, dla mnie wrecz odwrotnie - ciesze sie, ze jest lekka tyle moich uwag (nie moge porownac z I-ka, bo nie mam)
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

Dla mnie takie porównania są bez sensu. Szkła są podobne i nad czym tu się rozwodzić...
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• pyciu
        Bywalec
        • 2005
        • 119

Chce wiedzieć co wybrać i jeśli faktycznie MkII ma więcej wad to wybiore MkI.
        Proste.
        Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4
        album-foto.pl | plfoto

Komentarz

• Jac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4813

MK I ma metalowy bagnet i skale ostrosci na obiektywie Af i jakosci zdjec nie porownywalem ale z MKI jestem zadowolony choc lapie flary :-(
          a i w obiegu tyllko uzywane ;-)
          Instagram

Komentarz

• gonzo44
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1304

Cena uzywanego MKI potrafi przebic dwokrotnie cene nowego MKII i to chyba podstawowa roznica. Reszta to szczegoly, ktore w zaden istotny sposob nie wplynal na zdjecie.
            Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• adamek
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2265

No, lepsza dystorsja i brak winietowania (notabene - nie stwierdziłem go mocnego w MKII, a robię na negatywach i często kopiuje całą klatkę) jednak ma wpływ na zdjęcia.
              Miłego dnia
              adam jastrzębowski
              cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
              tu tu

Komentarz

• Jac
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4813

i jeszcze 2 sek googlowania [50mm mkI vs mkII] 3. a wlasciwie 2. link

EDIT: jeszcze to znalazłem
                Ostatnio edytowany przez Jac; 857.
                Instagram

Komentarz

• krecio
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 470

Mam I i jest ona bez prownania solidniej wykonana. Nie potrafie ocenic jakosci zdjec - nie uzywalem II lecz sposob w jaki pierwowzor zostal zrobiony jest nie do pobicia. Argumenty typu "II jest tania" moim zdaniem za niczym nie przemawiaja. Jest tylko problem - oslona przeciwsloneczna. Jej takze juz nie produkuja. Oczywiscie jesli komus zalezy na oryginalnej. Ale jeden sklepik w Teksasie ma chyba niezly zapas i sprzedaje. Niestety, nie do Polski. Moja leciala do nas via Kalifornia. Koszt pocztowy tej przesylki wyniosl trzykrotnie wiecej niz kosztowala sama oslona ($12,99). Z innych cech tego szkielka - ma bardzo specyficzny dzwiek silniczka AF. No, po prostu powala
                  pozdr.
                  krecio

5D + 5D Mk III

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Pyciu, jeśli przypadkiem masz możliwość kupić używany MkI to się nawet nie zastanawiaj. Za niewiele więcej dostaniesz zupełnie inne (w obsłudze i "feelingu", bo jakość optyczna jest podobna) szkło.
                    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Jac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4813

i jeszcze http://www.bobatkins.com/photography/reviews/50.html
                      Instagram

Komentarz

• gonzo44
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1304

Zamieszczone przez krecio
                        Mam I i jest ona bez prownania solidniej wykonana
                        Zamieszczone przez krecio
                        nie uzywalem II

Nie przesadzajcie, 50 jest z zalozenia malym, lekkim, tanim obiektywem do robienia zdjec, a nie wbijania gwozdzi ;-)
                        Jakby zrobili wersje III jeszcze lzejsza i mniejsza w tej samej cenie i jakosci optycznej to bym pewnie zmienil.
                        Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• gawryl
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 810

Zamieszczone przez gonzo44
                          Jakby zrobili wersje III jeszcze lzejsza i mniejsza w tej samej cenie i jakosci optycznej to bym pewnie zmienil.
                          zgadzam sie - ale sa ludzie, ktorzy uwazaja, ze body musi byc czarne a obiektywy ciezkie ja do tych ludzi nie naleze - i widze, ze nie jestem osoamotniony
                          350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

Zamieszczone przez gawryl
                            sa ludzie, ktorzy uwazaja, ze body musi byc czarne a obiektywy ciezkie
                            nie martw sie, jeszcze ci sie zmieni... ciezkie to: solidne, wytrzymale lekkie to slebej jakosci delikatne... jakosc optyczna porownywalna
                            Instagram

Komentarz

• jadeit
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 466

ja słyszalem ze silnik AF w obu wersjach jest taki sam a ogniskująca grupa soczewek jest cięższa(nie wiem dokładnie co konkretnie) i ponoć wersja I gorzej(wolniej) ostrzy w AF ze względu na wage tego czym porusza
                              macie co do tego jakies wiadomości ?

pozdrawiam
                              un point c'est toi
                              fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

Pracuję...