40d vs 500d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krisnrj
    Początki nałogu
    • 2010
    • 365

dorzucę coś od siebie bo miałem trochę styczności z 40D.
    ISO chyba wypada lepiej niż w 50D, mniej szumi, poza tym super matryca w 50tce i opcja strzelania w sRAW1 - 7,1MPx. Trochę to dziwne, pewnie marketing.
    Ergonomia jest super, wykonanie też, jak nie przeszkadza Ci to że używane to bym brał, pomysł z gripem fajny ale może jednak warto pójść w xxD.
    Przy 500D spięcie mniejszego modelu z dłuższym szkłem i jeszcze jak bez stabilizacji szybko pokaże efekty huśtania zestawem w łapach. a tele pewnie się tak czy inaczej pojawi, chociaż nie musi wcale być to 70-200L a np 55-250 które zdjęcia robi fajne a kolosem nie jest.
    reasumując ameryki nie odkryję jak Ci powiem żebyś znalazł gdzieś 40/50D i pomacał je porównując do 500/550D ostatecznie w sklepie 550/600D kontra 60D chociaż to nie będzie już to samo.
    powodzenia!
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Zamieszczone przez rysz
      Faktycznie, ja na swojego polowałem ponad miesiąc
      Pewnie jest duże zapotrzebowanie na czterdziestki, bo skończyły się "kultowe" 50D ;-)
      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Zamieszczone przez Merde
        Pewnie jest duże zapotrzebowanie na czterdziestki, bo skończyły się "kultowe" 50D ;-)
        Może przyszła moda na kultowe czterdziestki :wink:.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• Viracocha
          Uzależniony
          • 2004
          • 853

Zamieszczone przez Kolekcjoner
          Może przyszła moda na kultowe czterdziestki :wink:.
          "Czterdziestek" nie ma co kupować, bo są ryczące .

Komentarz

• Bart3k
            Początki nałogu
            • 2008
            • 316

ja się wypowiem może jako aktualny właściciel obydwóch puszek... Różnica pomiedzy tymi aparatami minimalna. W jakości zdjeć właściwie niezauważalna... ale jeżeli mam porównywać to chyba lekko 500D prowadzi - jednak procek robi swoje i przy wyższym iso zaryzykuje że 500 lepiej sobie radzi. Co do obsługi wiadomo 40stka lepsza wygodniejsza i magiczne kółko robi swoje... jak również dodatkowy wyświetlacz. Zakłądając jednak że kiedyś będę wymieniał jedną z puszek i tylko jedna zostanie jako backup... chyba zostawię 500D bo jest praktyczniejsza... i zawsze można jakiś filmik dziabnąć... zdarzyło mi się kilka razy i jakość była bardzo dobra więc skoro jest taka opcja to dlaczego nie korzystać. Więc podsumowując w ergonomii wygrywa 40D ale w praktyczności zastosowania 500D... tyle że musze koniecznie gripa dokupić bo co raz częściej używam właśnie 500tki i brakuje mi tego drobiazgu.
            Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Komentarz

• rysz
              Początki nałogu
              • 2010
              • 271

Zamieszczone przez Merde
              Możliwe, ale ja mam też takie podejście, że nic nie kupię, dopóki nie sprawdzę dokładnie czego chcę i nie zapoznam się z rynkiem i możliwościami: wszystko po to, żeby potem nie mieć do nikogo pretensji, że źle polecili.

Właśnie dlatego mając taki dylemat nie kupiłbym nic, przed obejrzeniem obu sprzętów osobiście.

Komentarz

• Bolek02
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 3225

Zamieszczone przez rysz
                Możliwe, ale ja mam też takie podejście, że nic nie kupię, dopóki nie sprawdzę dokładnie czego chcę i nie zapoznam się z rynkiem i możliwościami: wszystko po to, żeby potem nie mieć do nikogo pretensji, że źle polecili.

Właśnie dlatego mając taki dylemat nie kupiłbym nic, przed obejrzeniem obu sprzętów osobiście.
                Niekupując nic pozbawiasz sie ewidentnieuwieczniania tego co ulotne
                Poza tym 40d nie uswiadczysz juz na półkach sklepowych... 50D nawet już nie ma Obojętnie co autor wątku wybierze będzie w sumie zadowolony bo 40D to fajna ergonomiczna pucha a 500D nieco nowsza z dodatkowymi bajerami
                Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Polisa
                  • 2011
                  • 13

Warto pakować się w 50D za 2250zł ? Brak kartonu i nie oryginalna ładowarka reszta jest. Przebieg 25k. Ewentualnie 40D za 1800zł 20k przebiegu. Warto kupować 50D czy lepiej kasę na szkła wydać ?

Komentarz

• Viracocha
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 853

Zamieszczone przez Polisa
                    Warto pakować się w 50D za 2250zł ? Brak kartonu i nie oryginalna ładowarka reszta jest. Przebieg 25k. Ewentualnie 40D za 1800zł 20k przebiegu. Warto kupować 50D czy lepiej kasę na szkła wydać ?
                    Za 450 zł. to szkieł za dużo nie nakupisz.
                    IMHO ceny 40D nie są adekwatne do tego co ten model oferuje. Poprzednik (30D) kosztuje sporo mniej, za to następca (50D) niewiele więcej. Ja, w tym przypadku, skłaniałbym się ku 50D.

Komentarz

• N00bek
                      Zablokowany
                      • 2010
                      • 734

25 tysięcy? za 2200? Kurcze to mojego z przebiegiem 14.000 ciekawe za ile by połknęli.

Różnica jak dla mnie pomiędzy 50D, a 40D to zaledwie lepszy lcd w tym pierwszym i mikroregulacja. Tak, to na wyższych czułościach 40D wypada lepiej - obraz jest ładniejszy

Komentarz

• Bolek02
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 3225

Targuj cene na 2000zł i bierz, bo warto przebieg możesz sprawdzic programem EOSInfo.
                        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• michael_key
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2129

Wg mnie warto.
                          Choć osobiście 40D jakoś finalnie w obrazowaniu bardziej mi pasował niż 50D. Różnicę na plus dla 50D to wypisał N00bek. Musisz ocenić

Komentarz

• Polisa
                            • 2011
                            • 13

Zamieszczone przez Viracocha
                            Za 450 zł. to szkieł za dużo nie nakupisz.
                            Chodziło mi o dołożenie do szkła a nie o kupno za 450zł.
                            Chybie sensowne 50-tki się skończyły bo jak są jakieś w kasie do 2200zł to albo bez dokumentów albo ze sporymi przebiegami. Będę jeszcze trochę polował na 50D ale jak nic nie znajdę to kupię 40D i pewnie też będę zadowolony.

Komentarz

• Bolek02
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 3225

Chodziło mi o dołożenie do szkła a nie o kupno za 450zł.
                              Chybie sensowne 50-tki się skończyły bo jak są jakieś w kasie do 2200zł to albo bez dokumentów albo ze sporymi przebiegami. Będę jeszcze trochę polował na 50D ale jak nic nie znajdę to kupię 40D i pewnie też będę zadowolony.
                              Będziesz zadowolony jeśli kupisz niezajechany egzemplarz. Najlepiej kupić puchę tak z przebiegiem 10-15 tyś. a zdarzają sie i niższe. Ostatnio pasjonaci nowości poszli w 60D i się wyprzedawali trzeba być cierpliwym.

Komentarz

• Viracocha
                                Uzależniony
                                • 2004
                                • 853

Zamieszczone przez Bolek02
                                Będziesz zadowolony jeśli kupisz niezajechany egzemplarz. Najlepiej kupić puchę tak z przebiegiem 10-15 tyś. a zdarzają sie i niższe. Ostatnio pasjonaci nowości poszli w 60D i się wyprzedawali trzeba być cierpliwym.
                                50D na 60D to akurat chyba mało osób zmieniało.

Komentarz

Pracuję...