5d + t28-75 vs 40d + c17-55

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • heniek
    Uzależniony
    • 2004
    • 614

Canona 17-55 nie miałem ale tamron 28-75 bdb. współpracuje z 5D,mnie nigdy nie zawiódł jeśli chodzi o "celność strzałów":-)
    pewnie też zdjęcia będą ostrzejsze z tego zestawu, może słabsze jeśli chodzi o kontrast i kolorki ale to można zawsze poprawić.
    Myśle że tymi dwoma zestawami można zrobić podobnej jakości zdjęcia, wszystko zależy od sytuacji i kto będzie miał je w ręku..
    jesli szukasz oszczędności to propozycja Tomka z 24-85 jest godna uwagi lub też EF 28-105 f/3.5-4.5 który osobiście podpinałem kiedyś pod 5D, również AF działał bez zarzutu.
    Heniek

Komentarz

• trampek
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1546

Zamieszczone przez heniek
      kiedyś pod 5D, również AF działał bez zarzutu.
      Jak bedziecie tak dalej pisac o tym AF to Canon sie rozmsli i nigdy nie wypusci nastepcy Z mojego doswiadczenia wynika jasno ze na jasnych stalkach Canon 5d ma przynajmniej niezadowalajacy AF. 40d jest Duzo lepiej. mowie tu o szybkosci i precyzji/powtarzalnosci.
      R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Viqy
        Początki nałogu
        • 2007
        • 407

Zamieszczone przez trampek
        Z mojego doswiadczenia wynika jasno ze na jasnych stalkach Canon 5d ma przynajmniej niezadowalajacy AF
        No bez przesady ...
        Robiłem zdjęcia na mistrzostwach quadów 5D + 50/1.8 i żadnego problemu z AF nie zauważyłem. Może w 40D jest lepiej (nie wiem, nie sprawdzałem), ale nie widziałem większych braków z tym temacie w droższym modelu.
        rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• Semtex
          Początki nałogu
          • 2005
          • 347

U mnie też af w 5 nie jest taki zły - może nie super ale ja jestem zadowolony
          5d + plecak

Komentarz

• hofi66
            Początki nałogu
            • 2005
            • 290

Jesli wg Ciebie 35L ma szybki AF to ja chyba musze zweryfikowac swoje wymagania. Choc uzywalem 135L 85USM 17-40 i wydaje mi sie ze wiem co to jest szybki AF.. - no ale moze sie myle i nie wiem.
            Co do AF w 5d: Jest do **** i nie ma sie co oszukiwac...
            Nikt się nie "oszukuje" Mam 85 i 17-40 i wiem, jak pracuję tam AF. 35L używam zazwyczaj w dynamicznych scenach, w świetle zastanym i nie zauważyłem problemów. Może jestem "farciarzem"
            Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Komentarz

• mor_feusz
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1370

Pozatym cenowo 5D dobrze teraz stoi w Camera Wold 1199 funciakow - 150funciakow cashback (http://www.cameraworld.co.uk/ViewPro...e=PON05H000044) wychodzi Ł1049.99. Nowka z EU dystrybucji - gwarancja Canon - nie Tip. Po kursie funt/PLN masz cene 4462.6PLN

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

(....)
                Co do AF w 5d: Jest do **** i nie ma sie co oszukiwac...
                Wiesz, a może z tą d... to jest jak w tym przysłowiu: "na nic sprzętu kupa jak fotograf d..." .
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Waldek24
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 191

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                  Wiesz, a może z tą d... to jest jak w tym przysłowiu: "na nic sprzętu kupa jak fotograf d..." .
                  Trafiony - Zatopiony
                  Pozdrawiam.

Komentarz

• mk307
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 277

Pamiętajmy jednak że 5D to trochę już starszawy korpus w porównaniu do 40D, w którym jednak poprawili sporo rzeczy z 20D i 30D, na pewno pełna klatka przemawia za 5D ale trzeba później, słono sypać za słoiki, bo przecież nikt nie podepnie jakiegoś niefirmowca do porządnej maszyny, na ta chwile wiemy ze 5D będzie miał następcę, pewnie nie za wiele w nim zmienia bo cóż można więcej, większą matrycę i większy wyświetlacz, reszta to kosmetyka, na pewno w tym roku cena będzie spora ale jak emocje nowego korpusu opadną będzie można w przyszłym roku kupić go za jakieś ludzkie pieniądze no i nie wiadomo co będzie z 50D ale pewnie i tak nie dadzą pełnej klatki, bo na 2 cyferki.
                    Canon FF i słoików kilka

Komentarz

• Kubak82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2348

Zamieszczone przez mk307
                      na pewno pełna klatka przemawia za 5D ale trzeba później, słono sypać za słoiki, bo przecież nikt nie podepnie jakiegoś niefirmowca do porządnej maszyny,
                      tylko tak sie przypadkiem sklada, ze bardziej wysrubowane wymagania co do obiektywow (a konkretnie ich rozdzielczosci) maja puszki asp-c :wink:

teoretycznie wiec, to asp-c wymaga "lepszych" szkiel :-)

Komentarz

• trampek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1546

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                        40d trafialem i 1dsMKII tez.. tymi samymi sloikami
                        R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• MMM
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 4250

Zamieszczone przez Kubak82
                          tylko tak sie przypadkiem sklada, ze bardziej wysrubowane wymagania co do obiektywow (a konkretnie ich rozdzielczosci) maja puszki asp-c :wink:

teoretycznie wiec, to asp-c wymaga "lepszych" szkiel :-)
                          Prawda jest po środku. Crop wymaga lepszych optycznie szkieł w centrum klatki a FF w narożnikach
                          Digart

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

40d trafialem i 1dsMKII tez.. tymi samymi sloikami
                            To nie było do Ciebie. Taka ogólna refleksja .
                            Ja mam 30D (gorszy AF niż w 5-tce) i jakoś daje radę 8). Myślę że nie ma o co kruszyć kopii. Wiadomo że AF w 5D do najnowocześniejszych nie należy ale nie jest też tak, że jest zupełnie do niczego. Poza tym dla takiego obrazka warto go przeboleć .
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• albercikk
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 258

Cytat:
                              Napisał albercikk
                              5D lepszy obraz, gorszy AF

Zamieszczone przez Waldek24
                              Nie no, kolejna wypowiedź która wprowadza w totalny błąd czytelników.
                              Napiszę to tylko jeszcze raz po raz ostatni - drugi.
                              5D ma super AF , niesamowicie szybki, jest to puszka do dobrych szkieł i NABITEJ łapy fotografa.
                              Myślę że jednak nie wprowadza.
                              Ja nie napisałem że AF 5D jest do D... , tylko że jest gorszy od tego w 40D...wątek dotyczy porównania tych dwóch aparatów i dwóch szkieł, więc przymiotniki "lepszy" i "gorszy" których użyłem odnoszą się tylko do bezpośredniego porównania omawianego sprzętu, myślałem że to oczywiste.

Pozdrawiam
                              - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• pst
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 560

Zamieszczone przez KIMI
                                potrzebuję sprzętu na wyjazdy w miejsca jak Afryka czy Azja Pd wsch.
                                chciałbym uzyskać jak najlepszą jakość zdjęć z możliwie najbardziej uniwersalnym obiektywem.
                                ja bym wziął 5d
                                jeśli się nie mylę to w takich miejscach jak Afryka czy Azja Pd wsch światła nie brakuje ;-)
                                i jeśli jest kasa to najbardziej uniwersalnym obiektywem bedzie 24-105 f4
                                szeroki i krótkie tele - jest to właśnie dla mnie najbardziej uniwersalny obiektyw praktycznie przyspawany do puszki; z rzadka zmieniam na 17-40 gdy potrzebuje dużo szerzej niż 24mm
                                dotatkowo ma is -czasem pomaga ;-)
                                jak ktoś bedzie cie straszył makabrycznym winietowaniem na tego szkła na FF to daj znać - wystawie zdjecia do obejrzenia
                                minus => cena

tamrona 28-75 miałem na 300/30d i spisywał sie dobrze; af wyraznie wolniejszy niz w canonach - jest to alternatywa

Komentarz

Pracuję...