30D vs. 400D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ukasz
    Uzależniony
    • 2004
    • 595

Zamieszczone przez MMM
    Piątka jest tylko minimalnie większa. Ergonomia poza wizjerem i jednym przyciskiem mniej identyczna jak w 30D.
    Jak coś może być "mniej identyczne" ?

Dobra, czepiam się, idę spać

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

jasne ze 30D - nie ma sie nawet co zastanawiac.... ale pamietaj ze obiektywy maja wiekszy wplyw na zdjecia niz puszka ktora sie zmienia co jakis czas ;-) w koncu to elektronika wiec sie szybko starzeje - lepiej inwestowac w obiektywy
      Instagram

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4250

Zamieszczone przez ukasz
        Jak coś może być "mniej identyczne" ?

Dobra, czepiam się, idę spać
        heh, powinien być przecinek między "mniej" a "identycznie".
        Digart

Komentarz

• BelYaal
          Początki nałogu
          • 2007
          • 387

A jak jest z telewizorem w 400D? Bo dla poczatkujacego to tez moze byc argument, dla mnie np telewizor w 30D to pomylka i dopiero zaczynam sie "wczowac" w to co ustrzele. Bo tak kolorow nie poznasz, ostrosci nie dogladniesz, a i problemy by byly z poznania naswietlenia, gdyby nie histeriogram i pokazywanie przepalow.
          Natomiast nie mielem w reku 400D, wiec nie wiem jak w nim jest.
          Odkurzacz z doswiadczenia wiem, ze to wlasnie bajer jedynie.

Komentarz

• mkwiek
            Uzależniony
            • 2006
            • 862

Zamieszczone przez czornyj
            Tamron nie zając, nie ucieknie. Lepiej się wstrzymać, dozbierać i później go dokupić niż przyoszczędzać kupując przymaławy korpus z przetopionych dziecięcych nocników.
            Czornyj, jeżeli kiedykolwiek zdecydujesz się wydać książkę z najfajniejszymi Twoimi tekstami to ja ją kupię od razu

a odnośnie wątku - ja wybrałem 30d mając do wyboru 350d (jeszcze wtedy nie było 400d). dzisiaj wybrał bym tak samo. 30d ma spota (korzystam), szybką serię, drugie pokrętło, dżojstick, i jeszcze kilka ciekawych opcji (m. in . więcej C.Fn. - np umożliwiające wspomaganie AF przez lampe zewnętrzną bez błysku). to są dla mnie ważne opcje.
            400d dla mnie nie istnieje. żeby nie było - fotografowałem tym trochę
            a odnośnie odkurzacza - mam bardzo potężną gruchę do mojej 30-tki - sprawdza się wyśmienicie
            I am FX

Komentarz

• dj_zibi
              Uzależniony
              • 2007
              • 541

30D napewno dużo lepszy, ale prosze zobaczyć to z innej strony w cenie 30D mam 400D + Tarmon 17-50 albo 28-75. czyli duzo lepiej jak 30D z kitem. jesli ktoś nie ma góry pieniędzy wg mnie lepiej 400D i kompletowac szklarnie. Za jakiś czas możne zmienić puszkę
              Moja strona

Komentarz

• mkwiek
                Uzależniony
                • 2006
                • 862

dj_zibi - oczywiście, niestety jak to w Polsce o wyborze zadecyduje ilość posiadanej kasy
                I am FX

Komentarz

• zjawa
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 67

Zamieszczone przez BelYaal
                  A jak jest z telewizorem w 400D? Bo dla poczatkujacego to tez moze byc argument, dla mnie np telewizor w 30D to pomylka i dopiero zaczynam sie "wczowac" w to co ustrzele. Bo tak kolorow nie poznasz, ostrosci nie dogladniesz, a i problemy by byly z poznania naswietlenia, gdyby nie histeriogram i pokazywanie przepalow.
                  Natomiast nie mielem w reku 400D, wiec nie wiem jak w nim jest.
                  Odkurzacz z doswiadczenia wiem, ze to wlasnie bajer jedynie.
                  Mam obydwa aparaty przed nosem, telewizorek jak dla mnie to jest identyczny. Nie wiem o jakiej pomylce w 30D Ty mowisz Kolory ostrosc naswietlanie, wszystko mozna rozpoznac, oczywiscie po zblizeniu.

30D jest zdecydowanie wart swojej ceny, zwlaszcza ze mocno stanial ostatnio a i cashback dają. 400D wyglada przy nim jak zabawka. Kilku istotnych szczegolow nie zauwazysz na zdjeciach, ale ułatwią Ci one zrobienie tych zdjęć (niektóre wręcz umożliwią)
                  -Bulb, nie znalazlem go w 400D, w 30D masz.
                  -Spot, o ktorym ktoś juz wspomniał,
                  -5fps,
                  -duzo latwiej zmieniac pole autofokusa, co sie przydaje gdy scena jest dynamiczna,
                  -to samo z parametrami czasu, przeslony czy korekty ekspozycji, zrobisz to duzo szybciej w 30D i zdazysz zrobic zdjecie zanim znow bedzie trzeba te parametry zmienic ;D znow przydatne przy dynamicznej scenie
                  -w studio podlaczysz lampe
                  -!BATERIA, trzyma kilkakrotnie dluzej jak w 400D.
                  (pewnie z powodu wlasnie tego telewizora 400D na ktorym ustawiasz parametry itp, i samoczyszczącego sensora ktory wibruje przy kazdym wlaczeniu i wylaczeniu...)

o trwałosci korpusu, ergonomii, wykonaniu tez warto pamietac.
                  pozdrawiam!

Komentarz

• michal.s
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 271

Bulb w 400D pojawia się po podpięciu wężyka spustowego.
                    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Komentarz

• zjawa
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 67

nic dziwnego wiec ze nie znalazlem

Komentarz

• BelYaal
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 387

Zamieszczone przez zjawa
                        Mam obydwa aparaty przed nosem, telewizorek jak dla mnie to jest identyczny. Nie wiem o jakiej pomylce w 30D Ty mowisz Kolory ostrosc naswietlanie, wszystko mozna rozpoznac, oczywiscie po zblizeniu.
                        No raczej to nie tylko objaw u mnie dotyczacy brazowawego odcienia szybki, powodujacego wlasnie falszowanie kolorow, a takze przyciemniajacego obraz.

Komentarz

• jotes25
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3609

Zamieszczone przez zjawa
                          -!BATERIA, trzyma kilkakrotnie dluzej jak w 400D.
                          (pewnie z powodu wlasnie tego telewizora 400D na ktorym ustawiasz parametry itp, i samoczyszczącego sensora ktory wibruje przy kazdym wlaczeniu i wylaczeniu...)
                          "telewizor" i wibrator można wyłączyć. Bateria w 30D trzyma dłużej głównie za sprawą 2 razy większej pojemności.
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Zamieszczone przez michal.s
                          Bulb w 400D pojawia się po podpięciu wężyka spustowego.
                          BULB w 400D uzywamy tak samo jak w 30D i nie wymaga to wężyka.
                          Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• michal.s
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 271

No tak masz racje, BULB jest dostępny bez wężyka w trybie M. W TV go nie ma, bez różnicy czy z wężykiem czy bez.
                            Sorki za zamieszanie coś mi się pomieszało ;-)
                            Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Zamieszczone przez BelYaal
                              No raczej to nie tylko objaw u mnie dotyczacy brazowawego odcienia szybki, powodujacego wlasnie falszowanie kolorow, a takze przyciemniajacego obraz.
                              Może masz po prostu zwalony egzemplarz albo jakąś trefną serię. Ja (na trzech egzemplarzach) nic takiego nie zauważyłem.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• BelYaal
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 387

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                                Może masz po prostu zwalony egzemplarz albo jakąś trefną serię. Ja (na trzech egzemplarzach) nic takiego nie zauważyłem.
                                Ale ja to sprawdzilem w dwoch roznych sklepach i byl podobny objaw

Komentarz

Pracuję...