#02 Sprowadzanie sprzetu z USA

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • andres
    Początki nałogu
    • 2006
    • 257

koszta wychodzą następująco:
    do ceny zakupu doliczane są koszty transportu co daje nam cenę wyjściową do naliczania opłat celno podatkowych.
    od ceny wyjściowej (cena zakupu plus transport) jest liczone cło (5-7%).
    Vat (22%) jest liczony od łącznej sumy ceny wyjściowej(zakup i transport) i cła.
    Dopiero po uiszczeniu opłat celno skarbowych w Izbie celnej towar jest zwalniany.
    W praktyce wygląda to tak że jeżeli przesyłka idzie kurierem (DHL, UPS FedEx, TNT, EMS POCZTEX) to firma kurierska dokonuje odprawy i wnosi opłaty, które płaci się przy odbiorze.
    kompakcik i stara smiena
    www.sport.3ct-phototeam.pl
    http://whitedreamsphoto.blogspot.com/

Komentarz

• michalab
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1580

Cło od transportu? Chyba jednak nie, VAT jak najbardziej.
      Zapraszam

Komentarz

• Piasek1989
        Bywalec
        • 2007
        • 153

czy ja dobrze rozumiem kupuje jakieś tam lansy przychodzą do domu kuzynki w stanach ona je ładnie pakuje wysyła do mnie podpisuje ze to gift zaniża wartość do jakiś śmiesznych pieniędzy np 100$ i to omija cło i VAT??
        50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

Zamieszczone przez Piasek1989
          czy ja dobrze rozumiem kupuje jakieś tam lansy przychodzą do domu kuzynki w stanach ona je ładnie pakuje wysyła do mnie podpisuje ze to gift zaniża wartość do jakiś śmiesznych pieniędzy np 100$ i to omija cło i VAT??
          Oczywiście. Tylko jak paczkę ukradną albo zniszczą w transporcie, to oddadzą to co zadeklarowano. Poza tym jeśli celnik jednak otworzy paczkę i znajdzie fabrycznie zapakowane pudełko z naklejką z ceną, to raczej ocli i przyłoży VAT. Ryzyko podwójne, ale czasami się opłaca jak ktoś lubi ryzyko.

BTW, cła nie nalicza się bodajże do 20EUR.
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Canion
            Uzależniony
            • 2008
            • 551

Zamieszczone przez rypson

.... uwierzcie badz nie... clo zdaza sie raz na kilkatysiecy paczek.... a to dlatego ze paczki ida jako jeden kontener....
            być może tak było. ale wraz ze spadkiem kursu $$ i ilości trafiajacego do PL towaru sytuacja sie zmieniła. Jak powiedziano mi w Warszawskim biurze firmy Polonez obecnie na cle jest sprawdzana znakomita wiekszość paczek. te z elektroniką zawsze. Skoro tak, to wynika jednak z tego że paczki są przęświetlane indywidualnie a kontrola znacznie dokładniejsza niz jeszcze kilka tyg temu.

Oczywiście. zdarza sie że coś przejdzie na luzie. ale obecnie to wyjątek niestety.

Komentarz

• Biperek
              Uzależniony
              • 2007
              • 593

No do mnie 4 dni temu przyszedł 70-200 f/4L. Trzeci obiektyw w ciągu pół roku - zero problemów. Może jestem szczęściarz ?
              Pozdrawiam
              Marek/Biperek

Komentarz

• jacula
                Początki nałogu
                • 2007
                • 319

Zamieszczone przez Kubaman
                stawki celne - dla cywilizowanego świata sprzęt foto ma 6,7 procenta (ale mogę źle pamiętać)
                Uściślę. Stawka celna na obiektywy to 6,7%. Aparaty są zwolnione z cła.

Komentarz

• axk
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2027

Zamieszczone przez jacula
                  Uściślę. Stawka celna na obiektywy to 6,7%. Aparaty są zwolnione z cła.
                  Możesz podać źródło takiej informacji, najlepiej § z rozporządzenie ministra finansów mówiący o zwolnieniu z obowiązku celnego aparatów.
                  EOS + Speedlite

Komentarz

• chase
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 41

Ostatnio przyszły do mnie 2 paczki z USA.

1 paczka: obiektyw Canon 85 1.8, wężyk Canon TC-80N3, polar B+W 58 MC, polar B+W 77 Kaesemann, osłona Canon ET-65 III, 4 filtry Cokina. Paczka ubezpieczona na $800, wysyłka US Post Express, czas oczekiwania 5 dni.

2 paczka: obiektyw Canon 17-55 2.8, osłona Canon EW-83J, Canon BG-E2N, kompakt Panasonic Lumix LZ10. Paczka ubezpieczona na $900, wysyłka US Post Express, czas oczekiwania 6 dni.

W paczkach było też trochę innych gratów (jakiś ciuch, torebka, kosmetyk itp.).

W obu przypadkach bez żadnych niespodzianek (dodatkowych opłat).

Komentarz

• rlz

Polecam przeczytać nie tyle artykuł co dyskusje jaka rozgożała pod nim

Komentarz

• jacula
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 319

Zamieszczone przez axk
                        Możesz podać źródło takiej informacji, najlepiej § z rozporządzenie ministra finansów mówiący o zwolnieniu z obowiązku celnego aparatów.
                        Pewnie, ze moge. Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1214/2007 z dnia 20 września 2007 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej.
                        Obiektywy: strona 608, pozycja "9002 xx xx" =6,7%
                        Aparaty: strona 609, pozycja "9006 99 00" =3,2%. Jednak tu nie jestem pewien czy pod to podchodza cyfrowki. Niedawno czytalem gdzies o tym, ze cyfrowki i laptopy sa zwolnione z cla. Byc moze cyfrowki zaliczaja sie do urzadzen elektronicznych, ktore sa zestawione w innej tabeli.

Komentarz

• Semtex
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 347

Ja ostanio kupowałem obiektywy z NY z fakturą i czy wybrałem dhl czy też normalną pocztę zawsze płaciłem 22% vat . Jak nie było faktury to sami szukali po aukcjach jaka cena - bo produkt był nowy i w pudełku.
                          5d + plecak

Komentarz

• Biperek
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 593

Myślę, że należy tu odróżnić sprowadzanie sprzętu na własny użytek i import w celach handlowych. Chcę zaryzykować zakup taniej, bez gwarancji europejskiej - moja wola. Rozumiem, że sprzedawcy ponoszą koszty, ale często różnice w cenach (a my przecież nie sprowadzamy w cenach hurtowych) są podejrzanie wysokie i wydają się być nieuzasadnione poniesionymi kosztami.
                            Pozdrawiam
                            Marek/Biperek

Komentarz

• stolo
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 52

Zamieszczone przez jacula
                              Pewnie, ze moge. Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1214/2007 z dnia 20 września 2007 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej.
                              Obiektywy: strona 608, pozycja "9002 xx xx" =6,7%
                              Aparaty: strona 609, pozycja "9006 99 00" =3,2%. Jednak tu nie jestem pewien czy pod to podchodza cyfrowki. Niedawno czytalem gdzies o tym, ze cyfrowki i laptopy sa zwolnione z cla. Byc moze cyfrowki zaliczaja sie do urzadzen elektronicznych, ktore sa zestawione w innej tabeli.
                              Niedawno ściągałem aparat, lampę i obiektywy. Niestety i cyfrówka podlegała ocleniu
                              40D+1xSigma+1xTamron+2xCanon+Manfrotto+inne duperele

Komentarz

• dazz

A jak wygląda sprawa gdy obywatel USA przylatuje do Polski i ma ze sobą tele dla mnie?
                                Macie takie doświadczenia?

Komentarz

Pracuję...