#51 Ustawiane ekspozycji i system strefowy.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • obcy21
    Początki nałogu
    • 2010
    • 467

witajcie
    poczytałem już trochę to prawidłowym ustawieniu ekspozycji i kilka rzeczy mam jeszcze nie do końca jasnych. Rozumiem że w wypadku gdy działam przy świetle naturalnym ustalam ekspozycje na najjaśniejszy obiekt w kadrze, odczyt światłomierza podnoszę o ok 1,7EV na plusie, bądź posiłkując się histogramem doświetlam do prawej, aby najjaśniejsze tony były jasne a nie szare. Dla przykładu osoba stojąca w białej koszulce w cieniu. ustalam ekspozycje na białą koszulkę podbijam EV i mogę robić zdjęcia poprawnie naświetlone. Teraz mam taki dylemat, jestem z tą samą osobą w ciemniejszym miejscu, podbijanie iso i korekta EV na białej koszuli daje mi np. wynik 1/30, uważam że jest to stanowczo za długi czas i chcę go skrócić, np. do 1/100. Zakładam lampę aby rozświetlić scenę i jak teraz ustalić ową ekspozycję? bo zmiana f, iso, bądź czasu spowoduje niedoświetlenie zdjęcia o zakładajmy ponad 2EV. Czy w wypadku jeśli lampa ma być jedynym źródłem światła to mam nie patrzyć na wynik światłomierza tylko na ślepo podnieść kompensacje błysku o ok 1.7EV na plusie? aby uzyskać białe kolory jako białe? mam nadzieję że nie namieszałem...
    Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Jacek_Z
      Moderator
      • 2005
      • 2726

Zamieszczone przez Janusz Body
      Hmmmm... wartości 12.0, 12.5, 13.0 a nawet 14.0% "krążą po sieci" - norma ANSI mówi o 12%. Dokładnie pół EV od 18%
      ..
      A to bedzie zależało jak jest "skalibrowany" aparat. Producenci nie udostępniają tych danych ale można się domyślać, że Canon i Nikon ( http://www.bythom.com/graycards.htm ) jest "Kalibrowany" według norm ANSI bo to największy rynek foto. Mogę tylko powiedzieć, że moje obadwa Canony na szarej karcie i spocie pokazują dokładnie to samo co Sekonic L-558 więc nie ma "shiftu" między światłomierzem i aparatem.
      Szczerze to wtrącenie o 12% normie ANSI robi sporo zamieszania. Różne kraje maja różne normy. To oczywiście nie znaczy, że inna norma jest nieodpowiednia, nieprawidłowa. Canon, Sekonic to wszystko nie są amerykańskie firmy, co nie jest bez znaczenia dla obowiązujących je norm.
      Piszesz, że nikon i canon nie udostępniają info. Tymczasem jest nieprawdopodobne, że przeskalowanie sprzętu o 0,5 EV pozostało niezauważone przez świat fotograficzny. Mam więc pytanie w jakim roku producenci przekalibrowali swoje światłomierze. Domyslam się, że nie musieli zrobić tego tego samego dnia czy roku. Ale kiedy to było? 5, 10, 15 lat temu?
      Mam watpliwości czy w ogóle doszło do takiej zmiany, ty też pewien chyba nie jesteś. Podajesz argument - bo USA to największy rynek, ale to, że producenci japońscy stosują amerykańskie normy jest tylko jednak twoim przypuszczeniem jak wnioskuję z powyższego twojego cytatu.
      Zamieszałeś, oj zamieszałeś
      Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Niekoniecznie ja zamieszałem. :-) Ten cytowany link dalej działa. [...http://www.bythom.com/graycards.htm...] Jest zresztą cytowany w wielu miejscach. Chris Johnson w książce "The Practical Zone System for Film and Digital Photography" też to powtarza. :-)

Ostatnimi czasy instrukcje od aparatów "na Europę" podają 18% w taki sposób: "...Zakres dynamiki jest poszerzony od standardowego poziomu 18% szarości w kierunku jasnych obszarów..."

EDIT: Oryginalny tekst był pisany 4 lata temu. Dziś napisał bym go z pewnością nieco inaczej bo wątpliwości w odniesieniu do 12% vs 18% przybyło a nie ubyło :-)

EDIT2: w/w artykuł na www.bythom.com był napisany w 2003
        Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• maki1000
          Bywalec
          • 2008
          • 148

Panowie, a jak się ma takie mierzenie spotem i +2ev gdy lampa jest na body w ettl ? U mnie na każdej focie przepały. Gdy wciskam pomiar światła to lampa ma przebłysk, więc wszystko powinno być już mierzone z błyskiem.

Jak używać tego sposobu pomiaru światła z lampą błyskową w ettl ?

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Zamieszczone przez maki1000
            ...
            ETTL to pomiar automatyczny. Ustawienie na +2 powoduje prześwietlenie wszystkiego o... 2 EV w stosunku do pomiaru spotem.

więcej tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2421

Janusz,

Komentarz

• Maver
              Początki nałogu
              • 2006
              • 397

Panowie, a jak się ma takie mierzenie spotem i +2ev gdy lampa jest na body w ettl ? U mnie na każdej focie przepały. Gdy wciskam pomiar światła to lampa ma przebłysk, więc wszystko powinno być już mierzone z błyskiem.

+2EV do ekspozycji, czy +2EV do blysku lampy?
              W aparacie masz dwie mozliwe korekty, jedna to korekta ekspozycji, ktora ma tez wplyw na sile blysku lampy, a druga to korekta sily blysku lampy ktora jak sie latwo domyslic ma wplyw tylko na sile blysku lampy.

Wiec jesli na przyklad chcesz niedoswietlic tlo o -2EV, a postac na pierwszym planie miec dobrze oswietlona, to robisz -2EV do ekspozycji i +2EV do sily blysku.

Tak teoretycznie, bo bardzo rzadko uzywam tych korekt do automatu, zazwyczja operuje tylko koreekta sily blysku a to tylko po to zeby sobie lekko doswietlic scene a nie "oswietlic cala", wiec ustawiam po prostu na lampie -1 -2EV.
              --
              Pozdrawiam
              Krzysztof Zagórski

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Zamieszczone przez Maver
                ... a druga to korekta sily blysku lampy ktora jak sie latwo domyslic ma wplyw tylko na sile blysku lampy.....
                I na prześwietlenie miejsc oświetlonych o dwie przysłony (2EV) za dużo.

Inaczej to tak: ettl mierzy światło z przed-błysku i wychodzi mu "błyśnij 1/4 siły" ale polecenie jest +2EV dla lampy więc błyska sobie pełną mocą.

Janusz,

Komentarz

• Maver
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 397

Zamieszczone przez Janusz Body
                  I na prześwietlenie miejsc oświetlonych o dwie przysłony (2EV) za dużo.

Inaczej to tak: ettl mierzy światło z przed-błysku i wychodzi mu "błyśnij 1/4 siły" ale polecenie jest +2EV dla lampy więc błyska sobie pełną mocą.
                  Zgadza sie, ale jesli jednoczesnie wprowadzasz korekte -2EV do ekspozycji, to te "przeswietlone" miejsca beda niedoswietlone o -2EV czyli jak lampa blysnie +2EV wyjda na 0EV. Efektem takich ustawien bedzie niedoswietlone tlo (wszystko poza tym co oswietla lampa)
                  Zgadza sie to z tym co napisalem, ze koretka ekspozycji ma wplyw na sile blysku i jako takiego naswietlenia calej sceny, a korekta sily blysku dziala tylko na sile blysku lampy.
                  --
                  Pozdrawiam
                  Krzysztof Zagórski

Komentarz

• KacperP
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 47

Zamieszczone przez Jago
                    Bardzo dobra pozvcja lecz praktycznie nieosiągalna. Tutaj można ją licytować: http://allegro.pl/nowy-podrecznik-fo...494066865.html
                    na "empik com" nie działa?

Komentarz

• maki1000
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 148

Zamieszczone przez Maver
                      +2EV do ekspozycji, czy +2EV do blysku lampy?
                      W aparacie masz dwie mozliwe korekty, jedna to korekta ekspozycji, ktora ma tez wplyw na sile blysku lampy, a druga to korekta sily blysku lampy ktora jak sie latwo domyslic ma wplyw tylko na sile blysku lampy.

Wiec jesli na przyklad chcesz niedoswietlic tlo o -2EV, a postac na pierwszym planie miec dobrze oswietlona, to robisz -2EV do ekspozycji i +2EV do sily blysku.

Tak teoretycznie, bo bardzo rzadko uzywam tych korekt do automatu, zazwyczja operuje tylko koreekta sily blysku a to tylko po to zeby sobie lekko doswietlic scene a nie "oswietlic cala", wiec ustawiam po prostu na lampie -1 -2EV.

To co napisałeś jest jasne. Bardziej próbuję wykminić jak używać lampy kiedy mierzę światło za pomocą metody opisanej w tym wątku. W uproszczeniu bez lampy: korekta w body na +2 do tego mierzę spotem na najjaśniejszy fragment kadru i blokuje expozycję, potem przekadrowuję i robię fote. Wszystko pięknie naświetlone.

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Bardziej próbuję wykminić jak używać lampy kiedy mierzę światło za pomocą metody opisanej w tym wątku. ....
                        ETTL i ETTL II jest pomiarem w pełni automatycznym. Z wszystkimi wadami takiego automatu. Lampa jest conieco poza tematem wątku ale jeśli już to za wyjątkiem sytuacji typu reportaż gdzie ettl jest niezastąpiony lampy używa sie, tak jak w studio, w manualu. To Ty masz określić co i jak ma być naświetlone bo skąd niby ettl ma wiedzieć co Ty chcesz osiągnąć.

PS. Nie rozumiem słowa "wykminić". OK, rozumiem ale w języku polskim mamy normalne słowa oznaczające to samo. To co jest dopuszczalne w mowie dzieci i nastolatków w języku pisanym razi. Nawet bardzo. Przepraszam za OT. :-)

Janusz,

Komentarz

Pracuję...