#51 Ustawiane ekspozycji i system strefowy.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Jest w manualu od Color Checker Passport. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• m_o_b_y
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1095

Zamieszczone przez slavek_g
      Najs.

Panie Januszu, ja z Pana artykułów to bym książkę złożył i rozprowadzał wśród użytkowników CB

Coraz bardziej zastanawiam się nad minipodręcznikiem w formie PDFa do własnego użytku

Wiem, ze offtop, ale artykuł o ekspozycji naprawdę świetny.

Ja też uważam, że kompendium wiedzy Janusza zebrane w formie praktycznego podręcznika sprzedawałoby się, jak ciepłe bułeczki.
      Brak na rynku takiej pozycji.
      Sam kupiłbym od ręki, za dobrą cenę !
      Janusz, przemyśl sprawę !
      Pozdrówka
      m_o_b_y
      --------------------------------------------------------

Komentarz

• Baart1980
        • 2010
        • 9

Pytanie

To ja mam jeszcze pytanko odnośnie samej już korekty. 1 pełna działka to 1 stopień przysłony lub czasu migawki (1/250 - 1/500 itp. ) jak zatem ma się to do ustawienia ekspozycji o np. 1/2 EV ? Mówi się np. "zmieniłem wartość ekspozycji o 1 i 1/3 dzialki ekspozycji.

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

"Pełne" przysłony to:

1.0, 1.4, 2.0, 2.8. 4.0, 5.6, 8.0, 11.0, 16.0, 22.0, 32.0, 45.0, 64.0

"Pełne" czasy to

60s, 30s, 15s, 8s, 4s, 2s, 1s, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000, 1/4000, 1/8000s

"Pełne" zmieniają EV o 1. Pozostałe są "pośrednie" bo zmieniają warunki ekspozycji o ułamek EV np. czasy 1/40 i 1/50 są o 1/3 EV od 1/30 i 1/60s.

To samo jest z ISO 50, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 są "odległe od siebie" o 1 EV.

To czy jest 1/2 czy 1/3 to się ustawia w menu aparatu. Można więc zmienić ekspozycję o 1 i 1/3 np. zmieniając o jedną pełną przysłonę i 1/3 przysłony albo o 1 przysłonę i 1/3 czas itp..... - kombinacji z iso jest multum

Janusz,

Komentarz

• Baart1980
            • 2010
            • 9

Dzieki za odpowiedz, szczerze, nawet nie zauwazylem, ze moj aparat ma mozliwosc ustalania wartosci posrednich

A jeszcze jedno pytanie, dotyczy "przesuwania" histogramu do prawej. Rozumiem, ze dziala to tylko wtedy, kiedy chcemy rozjasnic obraz ? Bedzie on wtedy poprawny ?

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Przeczytaj to: http://canon-board.info/showthread.php?t=12704.html bo to najlepiej odpowiada na Twoje pytanie.

Janusz,

Komentarz

• Baart1980
                • 2010
                • 9

I jeszcze ostatnie chyba pytanie zwiazane z punktem
                -wyłączyć dziada.

mam co prawda aparat kompaktowy (nie lustrzanke) ale jest mozliwosc pomiaru trybem punktowym. Mierze wiec szara karte i wychodzi mi pomiar np 1/30s
                Przelaczam w tryb M, ale tu i tak sam musze zmieniac warunki oswietlenia przyslona lub migawka, wiec tak czy tak sam ustalam ekspozycje , tak? Czy chodzi tu o balans bieli, gdzie faktycznie aparat zapamietuje ton.
                P.s.
                prosze wybaczyc byc moze naiwnosc pytan, ale chce sie wszystkiego co mozliwe dowiedziec

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez Baart1980
                  ...
                  mam co prawda aparat kompaktowy (nie lustrzanke) ale jest mozliwosc pomiaru trybem punktowym. Mierze wiec szara karte i wychodzi mi pomiar np 1/30s
                  Przelaczam w tryb M, ale tu i tak sam musze zmieniac warunki oswietlenia przyslona lub migawka, wiec tak czy tak sam ustalam ekspozycje , tak? Czy chodzi tu o balans bieli, gdzie faktycznie aparat zapamietuje ton....
                  1. Pomiar warunków ekspozycji nie ma nic wspólnego z balansem bieli.

2. Mierząc na szarą kartę, wnętrze dłoni czy cokolwiek innego otrzymujemy w wyniku EV (exposure value) na które składają się trzy zmienne: czas, przysłona, czułość ISO. Pomiar 1/30 jest dla określonej przysłony i określonego ISO w Twoim aparacie. To nie jest liczba oderwana od pozostałych dwóch składających się na EV. Każda kombinacja trzech wartości dająca w wyniku te same EV będzie dawała taką samą ekspozycję. Tabeli z EV idzie wygooglać - standardowo są robione dla ISO 100,

Pytasz o okropne podstawy. Proponuję nabyć jakąś książkę np. John Hedgecoe "Nowy podręcznik fotografii" albo coś innego traktującego o tych absolutnych podstawach.

Janusz,

Komentarz

• Jago
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1503

Zamieszczone przez Janusz Body
                    .............. Proponuję nabyć jakąś książkę np. John Hedgecoe "Nowy podręcznik fotografii" albo coś innego traktującego o tych absolutnych podstawach.
                    Bardzo dobra pozvcja lecz praktycznie nieosiągalna. Tutaj można ją licytować: http://allegro.pl/nowy-podrecznik-fo...494066865.html
                    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• michalab
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1580

Zamieszczone przez Janusz Body
                      Pomiar 1/30 jest dla określonej przysłony i określonego ISO w Twoim aparacie.
                      Zupełną podstawą jest, że EV jest niezależne od ISO - to miara ilości światła jaka pada na materiał światłoczuły/matrycę, a to nie zależy od ISO.

Zapraszam

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Zamieszczone przez michalab
                        Zupełną podstawą jest, że EV jest niezależne od ISO - to miara ilości światła jaka pada na materiał światłoczuły/matrycę, a to nie zależy od ISO. .....
                        NIE!!!! Zupełną podstawą jest, że EV ZALEŻY od ISO. W większości tabelek jest podawane dla ISO 100 - tak się przyjęło. Świętej Trójcy w fotografii nic nie ruszy :-)

Miarą światła padającego na dany obiekt są luxy.

PS. Tabelki z linków są dla ISO 100.
                        Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• airhead
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2495

lux to jednostka natężenia światła, EV - ekspozycji, a iso - światłoczułości
                          z pewnością są to rzeczy ze sobą związane, ale przecież to nie to samo
                          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• michalab
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1580

Ekspozycja z definicji nie zależy od czułości. Tak samo jak natężenie światła (które mierzy się w luksach) zupełnie nie zależy od czasu naświetlania. Przecież o tym piszą w każdej klasycznej książce o fotografii.

A w tabelkach dla ISO 100 podaje się jaka wartość EV dla prawidłowe naświetlenie przy danych warunkach oświetleniowych (bo dla innego ISO inne EV dałoby prawidłowe naświetlenie) - tak jest np. w podanym przeze mnie linku z angielskiej wikipedii. W tabelkach dotyczących samego EV nic nie ma o ISO!. Może podasz jakiś link do takiej tabelki?

A jeszcze tutaj:
                            http://en.wikipedia.org/wiki/Exposure_%28photography%29 jest definicja ekspozycji, mierzona w luksosekunda. Można to oczywiście zanegować, ale proszę o jakieś źródło, które podaje, że ekspozycja zależy od czułości (to tak jakby powiedzieć, że szybkość mierzy się różnie z zależności od tego do czego się biegnie).
                            Zapraszam

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

Zamieszczone przez michalab
                              Ekspozycja z definicji nie zależy od czułości. .....,ale proszę o jakieś źródło, które podaje, że ekspozycja zależy od czułości ....
                              Mój aparat. Twój zapewne też. Każdy aparat fotograficzny. Ekspozycja składa się z trzech parametrów: przysłony, czasu i czułości. Zmiana czułości powoduje konieczność zmiany któregoś z pozostałych elementów.

Oczywiście można zdefiniować ekspozycję jako kombinację dwóch wartości przysłony i czasu dla danego ISO. To właśnie jest w wikipedii. Tabelka jest dla ISO 100. EV "zero" oznacza ekspozycję z f=1.0 i czasem=1s na materiale światłoczułym o czułości ISO 100. Na ISO 1600 EV będzie inne. Ta sama wikipedia podaje wartości EV w tabelce #2 z zaznaczeniem (dla iso 100) w nagłówku.

np.

Janusz,

Komentarz

• Baart1980
                                • 2010
                                • 9

ok, postanowiłem wypróbować (w skromnych warunkach) naświetlanie na histogram, i sądzę, że jego przydatność jest wykazywana w niektórych sceneriach. ja byłem ciekaw, jak sprawdzi sie na zwykłej cyfrze kompaktowej.

Mój wniosek jest następujący jeśli nie chcemy szumów w ciemnych partiach obrazu, nie stosujmy tego systemu. Właściwie nie wiem, gdzie mozna go wykorzystać.
                                Zamieszczam również przykłady. Obrazek nr 1
                                http://www.flickr.com/photos/baart1980/5599096326/ - to zdjęcie bez korekcji

Obrazek 2

http://www.flickr.com/photos/baart1980/5598515823/ - korekta na histogram

Obrazek 3

http://www.flickr.com/photos/baart1980/5599096428/ - korekta ujemna

Komentarz

Pracuję...