#37 Ostrzenie czyli odwieczny problem.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Co do 1 - nie bardzo jest sensu ostrzyć zdjęcia, jeśli to nie są końcowe zdjęcia. Jeśli mają służyć do oglądania na monitorze - to przeskaluj je do rozdzielczości monitora. Irfan zrobi to gorzej, bo automatycznie.

Co do monitora to zgadzam się. Zdjęcia na LCD mogę wyglądać na zbyt ostre. Rzuć okiem u jakiegoś znajomego, jak to wygląda na LCD.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

@jinks: ale wypracowanie napisałeś :0

1. Tak jak pisał Tomek. Nie ma sensu ostrzyć dla samego ostrzenia. Ostrzymy najczęściej "docelowo" czyli albo do druku albo do oglądania na ekranie albo na www. ZAWSZE ostrzymy pod efekt końcowy i w trakcie ostrzenia oglądamy zdjęcie tak jak je będziemy oglądać na www czy monitorze czyli 100%. Jedynie do druku jest sens oglądać w 25%. Jest taka "szkoła" ostrzenia wstępnego, bardzo delikatnego "po wszystkim" w trakcie wołania RAW żeby usunąć efekt AA ale... np. w 5D nie ma takiej potrzeby. Nie ma czegoś takiego jak przeostrzone zdjęcie gdy oglądamy je w 200 czy 300%. ZAWSZE oglądamy zdjęcie tak jak zobaczy je odbiorca i tak też je ostrzymy.

2. Nie ma ustawień "uniwersalnych". Kropka. Ostrzenie zależy od zdjęcia, ilości szczegółów i tego co chcemy żeby było ostre. W tej mojej akcji nic nie stoi na przeszkodzie w poprawianiu maski pędzlem. Sam tak czasem robię jak automat źle wyostrzy i krawędzie nie są tak jak chcę.

3. Ostrzenie w LR/ACR 4.1 jest praktycznie identyczne z moją akcją tylko tam maski nie można poprawić.

USM to akurat najgorszy pomysł na ostrzenie a mieszanie do tego LABu tylko pogarsza sprawę - jeśli już to SmartSharpen. Oczywiście nie zmuszam nikogo do korzystania z mojej akcji. Wiem, że jest byle jaka, gówniana i bezużyteczna bo darmowa Nie da się odpowiedzieć na pytanie: (cyt) ...Czy ustawienia USM 85-110; 1; 4 nie są zbyt wysokie? bo ostrzenie jest "zdjęciozależne" i to trochę jest jednak sztuka a ta niezbyt poddaje się algorytmizacji.

Obróbka zawsze była czasochłonna - mniej lub bardziej - ale bez pracy nie ma kołaczy a wszystkie automaty zwykle więcej psują niż poprawiają.

LCD i CRT to dość różne wyświetlacze. Na LCD obraz jest (chyba) zawsze sporo ostrzejszy od CRT. Ostatnio LCD jest coraz więcej...
      Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• renes
        Uzależniony
        • 2007
        • 510

Zamieszczone przez renes
        > Janusz Body

"ostrzenie "docelowe" przeprowadzmy na końcu i oglądamy obraz w finalnej wielkości w powiększeniu 100%. Inaczej oglądany obraz jest poddany obróbce przez program np. PS i efekt końcowy jest nieprzewidywalny".

Janusz, wcześniej zadałem te pytania ale zdaje się długo Ciebie nie było. Ponawiam je teraz:

1). Mógłbyś wyjaśnić co powoduje, że ostrzenie przeprowadzone przed zmniejszeniem zdjęcia do finalnej wielkości daje gorszy efekt niż po?

2). Kiedy ustalić docelową wielkość zdjęcia: w Camera Raw, czy po wywołaniu w PS, czy nie ma znaczenia?

3). W przypadku robienia docelowych odbitek wielkości 30x20cm w Labie, zmiejszać wielkość pliku do tej wielkości i ustawiać rozdzielczość na 300dpi, czy niczego nie ruszać - dla lepszej ostrości?

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez renes
          Janusz, wcześniej zadałem te pytania ale zdaje się długo Ciebie nie było. Ponawiam je teraz:
          Ano nie było mnie trochę. Na początku października znowu zniknę na jakieś 4 miesiące

Zamieszczone przez renes
          1). Mógłbyś wyjaśnić co powoduje, że ostrzenie przeprowadzone przed zmniejszeniem zdjęcia do finalnej wielkości daje gorszy efekt niż po?
          Ostrzenie to iluzja. Nie ma czegoś takiego jak ostry obraz w każdym rozmiarze. Ostrzenie czy też samą ostrość ściśle zdefiniować jest ciężko. Można w pewnym uproszczeniu powiedzieć, że ostrość to kontrast krawędzi. Zwiększenie ostrości - kontrastu krawędzi - uzyskujemy poprzez przyciemnienie tego co już jest ciemne i rozjaśnienie tego co już jest jasne. Na ekranie monitora wystarczy przyciemnić jeden rząd pikseli i rozjaśnić też jeden rząd pikseli. Tak też działają wszystkie "wyostrzałki". Jeśli przyciemnimy/rozjaśnimy jeden rządek w rozmiarze np. 4368x2904 to po zmniejszeniu do np. 1092x726 (czyli 4 razy) efekt przyciemnienia/rozjaśnienia zniknie bo "wytnie" go algorytm interpolujący obrazek. Sporo będzie zależało od rozmiaru finalnego. Podział "na dwa" (czyli np. jak wyżej) jest mniej niszczący bo algorytm typu bicubic nieźle sobie z tym poradzi (efekt ostrzenia i tak ulegnie "rozpuszczeniu"). Zmniejszenie do typowo internetowych rozmiarów np. 800x600 wymaga nieco więcej interpolacyjnych przybliżeń i zwykle całkowicie "wymazuje" ostrzenie.

To wrażenie ostrości wynika - to są moje własne domysły - z fizjologi naszego widzenia. Nasze "sensory" w oczach to słupki i czopki. Barwę widzi tylko ok 6-7mln "czujników" ale sensorów luminancji mamy ok 70-120mln. Łatwiej i precyzyjniej widzimy nawet drobne różnice w odcieniach danej barwy. choć odróżniamy tylko ok 120 do max 150 poziomów. Mamy więcej pikseli odpowiedzialnych za kontrast stąd nawet drobne różnice kontrastu odbieramy jako ostrość.

Zamieszczone przez renes
          2). Kiedy ustalić docelową wielkość zdjęcia: w Camera Raw, czy po wywołaniu w PS, czy nie ma znaczenia?
          Nie ma to wielkiego znaczenia. Zawsze wołanie RAWa jest nieco mniej destrukcyjne dla obrazu. Raw to zapis poziomów luminancji a barwa jest "nakładana" w trakcie wołania. Ale nie przywiązywał bym to tego jakiejś ogromnej wagi. Są różne "szkoły". Są i tacy co twierdzą, że lepiej jest wołać RAWa na (+) - w CameraRAW jest taka możliwość - o jedną działkę i dopiero potem zmniejszać. Ma to nieco poprawiać / zmniejszać efekt filtra AA zwłaszcza w aparatach gdzie sensory na matrycy są niekwadratowe. Teoria "za" polega na lepszej interpolacji w przypadku wołania "na plus".

Zamieszczone przez renes
          3). W przypadku robienia docelowych odbitek wielkości 30x20cm w Labie, zmiejszać wielkość pliku do tej wielkości i ustawiać rozdzielczość na 300dpi, czy niczego nie ruszać - dla lepszej ostrości?

Z 5D (4368 x 2904) wychodzi, że rozdzielczość dla formatu 20x30cm jest na poziomie 370 DPI . Tyle to nam nie potrzeba. Tak szczerze to te 300DPI tez chyba nie jest potrzebne. Mnie wygląda, że w naświetlarce najbliżej ideału wychodzi coś około 240 DPI. No to i jest odpowiedź 30cm = 11.8'' ; 11.8 x 240 = 2832 czyli zdjęcie należało by zmniejszyć do rozmiaru 2832 x 1883 i dopiero potem ostrzyć.

Uff... ale się rozpisałem

Janusz,

Komentarz

• jinks
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2178

Tomasz i Janusz dzięki za podpowiedzi. Trochę jeszcze poeksperymentuję. Największe wątpliwości mam chyba jednak do sposobu w jaki wyświetlają zdjęcia LCD i CRT. Często dziwi mnie to, że niektórzy wyostrzają zdjęcia bardzo subtelnie i są zadowoleni a u mnie takie same parametry ostrznia praktycznie nie dają efektu. W zamiarze mam zakup LCD-ka w najbliższej przyszłości, więc chyba zacznę od obejrzenia moich fot u znajomych z takim monitorem. W każdym bądź razie dzięki i pozdrawiam !!
            Miłego dnia
            moja www

Komentarz

• sebag
              Bywalec
              • 2007
              • 133

Jak zainstalować akcję Janusza poprawnie?
              Skopiowałem ją do folderu z akcjami w PS (tak jak w #39), ale niestety nie działa.
              A może jako plug-in?
              Pozdrawiam

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Zamieszczone przez sebag
                Skopiowałem ją do folderu z akcjami w PS (tak jak w #39), ale niestety nie działa.
                A może jako plug-in?
                Trzeba zrobić albo "load actions" albo przeciągnąć ikonkę akcji na panel akcji w PS.

Janusz,

Komentarz

• sebag
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 133

Zamieszczone przez Janusz Body
                  Trzeba zrobić albo "load actions" albo przeciągnąć ikonkę akcji na panel akcji w PS.
                  Dziękuję bardzo.
                  Śmiga już jak należy!
                  Pozdrawiam

Komentarz

• renes
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 510

Zamieszczone przez Janusz Body
                    Uff... ale się rozpisałem
                    Dzięki za jasne i zwięzłe wyłożenie.

Komentarz

• greg7878
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 219

Zamieszczone przez sebag
                      A może jako plug-in?
                      Dla PS CS3 PL : Akcję kopiujemy do ( przykład dla domyślnej instalacji ) : Program Files->Adobe -> Adobe Photoshop CS3 -> Ustawienia -> Operacje , następnie klikamy na nią ( w tej lokalizacji , oczywiście przy wyłączonym programie ) 2x , Photoshop się uruchomi i akcja zainstalowana.
                      6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Komentarz

• marekb
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2273

Janusz dzieki z góry, ale zainstalowałem i niby akcja śmiga ale efektów nie widzę żadnych co może być nie tak..?? mam CS pl

Komentarz

• Janusz Body
                          Moderator
                          • 2004
                          • 5757

Zamieszczone przez marekb
                          Janusz dzieki z góry, ale zainstalowałem i niby akcja śmiga ale efektów nie widzę żadnych co może być nie tak..?? mam CS pl

Hmmmmm... ze szczegółowego opisu problemu wnioskuję, że... nie wiem. Pojęcia nie mam co Ty tam masz poustawiane i czy akcja jest wogóle poprawnie zainstalowana. Pisz na PW - "rozmowa" w moderowanym wątku T&T zajmie nam wieki całe. Znacznie prościej będzie pogadać na skype czy GG.

Janusz,

Komentarz

• canik
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 214

Janusz a w przypasku formatu plików jak sraw tez po otworzeniu takiego rawa zastosować ostrzenie USM 300 0,3 0 ?Czy tez można wyłaczyć kompletnie ostrzenie w camera RAW i dopiero po przekonwetowaniu do TIFFA zając sie ostrzeniem takiego pliku?

Ostrzymy rozumiem na koncu po zmniejszenie zdjecia do np. 800x533 px ?

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

Zamieszczone przez canik
                              Janusz a w przypasku formatu plików jak sraw tez po otworzeniu takiego rawa zastosować ostrzenie USM 300 0,3 0 ?Czy tez można wyłaczyć kompletnie ostrzenie w camera RAW i dopiero po przekonwetowaniu do TIFFA zając sie ostrzeniem takiego pliku?

Ostrzymy rozumiem na koncu po zmniejszenie zdjecia do np. 800x533 px ?
                              Ostrzenie USM to najgorszy sposób ostrzenia. Jedyny sensowny moment gdzie można używać USM to redukcja wpływu filtra AA czyli na samym początku procesu obróbki. Podkreślam słowo można ale nie trzeba. W większości dSLRów Canona nie jest to zupełnie potrzebne. Można delikatnie podostrzyć obraz tuż po konwersji, można delikatnie podostrzyć w ACR (ver 4.x pozwala na to) choć ostrzenie w ACR niezbyt mi się podoba - odnoszę się do dSLRów Canona bo w innych aparatach może być nieco inaczej. Jeśli już ostrzymy w ACR to u mnie "masking" jedzie zwykle na 70-80%. To ostrzenie wstępne powinno być bardzo delikatne bo ma niwelować rozmycie wprowadzone przez matryce Bayerowską i filtr AA. I nic więcej. To nie jest ostrzenie "do oglądania"

Ostrość to trochę "złudzenie optyczne" (pisałem juz wcześniej) więc to właściwe ostrzenie robimy zdecydowanie na końcu po zmniejszeniu do rozmiaru finalnego - oglądamy obrazek w takiej wielkości w jakiej będzie go widział finalny odbiorca.

Janusz,

Komentarz

• canik
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 214

Dzięki za odpowiedz!
                                JEszcze jedno pytano odnośnie sposobu ostrzenia który opisałeś na samym początku - czy da się to zrobić także w photoshop elementsie?

Komentarz

Pracuję...