Cel forum T&T
W "Tips & tricks" wymieniamy sie poradami, doświadczeniami i propozycjami dotyczącymi tajników technicznych, warsztatowych, niekonwencjonalnych i mało znanych rozwiązań dobrze znanych problemów. Przedstawiamy fachowe, ścisłe i wartościowe z punktu widzenia szeroko pojętej fotografii informacje dotyczące konkretnych problemów.
Czego nie robimy
Jeżeli uważasz pomysł za bezużyteczny to zachowaj to dla siebie lub poprzyj rzeczowym kontrargumentem. Jeśli masz lepszy pomysł lub usprawnienie, podziel się nim w ramach przyjętej formuły, aby i inni skorzystali.
Zasady porządkowe i organizacyjne.
1) Publikujemy kolejne sztuczki i kruczki, w osobnych wątkach zatytułowanych ?#X /tu wpisujemy na czym polega dany trick/?. Nie ma miejsca na żadne dyskusje OT czy rozmowy pomiędzy forumowiczami. Merytoryczna dyskusja w ramach tematu oraz propozycje modyfikacji są mile widziane.
2) Szeroka dyskusja na temat funkcjonowania podforum Tips & Tricks, propozycji zmian, problemów technicznych itp. prowadzona jest w wątku Dyskusja o zasadach forum Tips & Tricks. Jest to jedyne miejsce w dziale T&T do publikacji niezwiązanych ściśle z tematami poszczególnych trickow.
3) Forumowicze sami zgłaszają swoje racjonalizatorskie pomysły zakładając nowe wątki, lub wpisujac je w już istniejących wątkach, przy czym obowiązują zasady FORUM MODEROWANEGO takie, jak w całej Bazie Wiedzy.
4) W pozostałych dziedzinach zastosowanie ma Regulamin forum, będący nadrzędnym regulatorem dla tego Regulaminu.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Co do 1 - nie bardzo jest sensu ostrzyć zdjęcia, jeśli to nie są końcowe zdjęcia. Jeśli mają służyć do oglądania na monitorze - to przeskaluj je do rozdzielczości monitora. Irfan zrobi to gorzej, bo automatycznie.
Co do monitora to zgadzam się. Zdjęcia na LCD mogę wyglądać na zbyt ostre. Rzuć okiem u jakiegoś znajomego, jak to wygląda na LCD.
1. Tak jak pisał Tomek. Nie ma sensu ostrzyć dla samego ostrzenia. Ostrzymy najczęściej "docelowo" czyli albo do druku albo do oglądania na ekranie albo na www. ZAWSZE ostrzymy pod efekt końcowy i w trakcie ostrzenia oglądamy zdjęcie tak jak je będziemy oglądać na www czy monitorze czyli 100%. Jedynie do druku jest sens oglądać w 25%. Jest taka "szkoła" ostrzenia wstępnego, bardzo delikatnego "po wszystkim" w trakcie wołania RAW żeby usunąć efekt AA ale... np. w 5D nie ma takiej potrzeby. Nie ma czegoś takiego jak przeostrzone zdjęcie gdy oglądamy je w 200 czy 300%. ZAWSZE oglądamy zdjęcie tak jak zobaczy je odbiorca i tak też je ostrzymy.
2. Nie ma ustawień "uniwersalnych". Kropka. Ostrzenie zależy od zdjęcia, ilości szczegółów i tego co chcemy żeby było ostre. W tej mojej akcji nic nie stoi na przeszkodzie w poprawianiu maski pędzlem. Sam tak czasem robię jak automat źle wyostrzy i krawędzie nie są tak jak chcę.
3. Ostrzenie w LR/ACR 4.1 jest praktycznie identyczne z moją akcją tylko tam maski nie można poprawić.
USM to akurat najgorszy pomysł na ostrzenie a mieszanie do tego LABu tylko pogarsza sprawę - jeśli już to SmartSharpen. Oczywiście nie zmuszam nikogo do korzystania z mojej akcji. Wiem, że jest byle jaka, gówniana i bezużyteczna bo darmowa Nie da się odpowiedzieć na pytanie: (cyt) ...Czy ustawienia USM 85-110; 1; 4 nie są zbyt wysokie? bo ostrzenie jest "zdjęciozależne" i to trochę jest jednak sztuka a ta niezbyt poddaje się algorytmizacji.
Obróbka zawsze była czasochłonna - mniej lub bardziej - ale bez pracy nie ma kołaczy a wszystkie automaty zwykle więcej psują niż poprawiają.
LCD i CRT to dość różne wyświetlacze. Na LCD obraz jest (chyba) zawsze sporo ostrzejszy od CRT. Ostatnio LCD jest coraz więcej...
"ostrzenie "docelowe" przeprowadzmy na końcu i oglądamy obraz w finalnej wielkości w powiększeniu 100%. Inaczej oglądany obraz jest poddany obróbce przez program np. PS i efekt końcowy jest nieprzewidywalny".
Janusz, wcześniej zadałem te pytania ale zdaje się długo Ciebie nie było. Ponawiam je teraz:
1). Mógłbyś wyjaśnić co powoduje, że ostrzenie przeprowadzone przed zmniejszeniem zdjęcia do finalnej wielkości daje gorszy efekt niż po?
2). Kiedy ustalić docelową wielkość zdjęcia: w Camera Raw, czy po wywołaniu w PS, czy nie ma znaczenia?
3). W przypadku robienia docelowych odbitek wielkości 30x20cm w Labie, zmiejszać wielkość pliku do tej wielkości i ustawiać rozdzielczość na 300dpi, czy niczego nie ruszać - dla lepszej ostrości?
Janusz, wcześniej zadałem te pytania ale zdaje się długo Ciebie nie było. Ponawiam je teraz:
Ano nie było mnie trochę. Na początku października znowu zniknę na jakieś 4 miesiące
Zamieszczone przez renes
1). Mógłbyś wyjaśnić co powoduje, że ostrzenie przeprowadzone przed zmniejszeniem zdjęcia do finalnej wielkości daje gorszy efekt niż po?
Ostrzenie to iluzja. Nie ma czegoś takiego jak ostry obraz w każdym rozmiarze. Ostrzenie czy też samą ostrość ściśle zdefiniować jest ciężko. Można w pewnym uproszczeniu powiedzieć, że ostrość to kontrast krawędzi. Zwiększenie ostrości - kontrastu krawędzi - uzyskujemy poprzez przyciemnienie tego co już jest ciemne i rozjaśnienie tego co już jest jasne. Na ekranie monitora wystarczy przyciemnić jeden rząd pikseli i rozjaśnić też jeden rząd pikseli. Tak też działają wszystkie "wyostrzałki". Jeśli przyciemnimy/rozjaśnimy jeden rządek w rozmiarze np. 4368x2904 to po zmniejszeniu do np. 1092x726 (czyli 4 razy) efekt przyciemnienia/rozjaśnienia zniknie bo "wytnie" go algorytm interpolujący obrazek. Sporo będzie zależało od rozmiaru finalnego. Podział "na dwa" (czyli np. jak wyżej) jest mniej niszczący bo algorytm typu bicubic nieźle sobie z tym poradzi (efekt ostrzenia i tak ulegnie "rozpuszczeniu"). Zmniejszenie do typowo internetowych rozmiarów np. 800x600 wymaga nieco więcej interpolacyjnych przybliżeń i zwykle całkowicie "wymazuje" ostrzenie.
To wrażenie ostrości wynika - to są moje własne domysły - z fizjologi naszego widzenia. Nasze "sensory" w oczach to słupki i czopki. Barwę widzi tylko ok 6-7mln "czujników" ale sensorów luminancji mamy ok 70-120mln. Łatwiej i precyzyjniej widzimy nawet drobne różnice w odcieniach danej barwy. choć odróżniamy tylko ok 120 do max 150 poziomów. Mamy więcej pikseli odpowiedzialnych za kontrast stąd nawet drobne różnice kontrastu odbieramy jako ostrość.
Zamieszczone przez renes
2). Kiedy ustalić docelową wielkość zdjęcia: w Camera Raw, czy po wywołaniu w PS, czy nie ma znaczenia?
Nie ma to wielkiego znaczenia. Zawsze wołanie RAWa jest nieco mniej destrukcyjne dla obrazu. Raw to zapis poziomów luminancji a barwa jest "nakładana" w trakcie wołania. Ale nie przywiązywał bym to tego jakiejś ogromnej wagi. Są różne "szkoły". Są i tacy co twierdzą, że lepiej jest wołać RAWa na (+) - w CameraRAW jest taka możliwość - o jedną działkę i dopiero potem zmniejszać. Ma to nieco poprawiać / zmniejszać efekt filtra AA zwłaszcza w aparatach gdzie sensory na matrycy są niekwadratowe. Teoria "za" polega na lepszej interpolacji w przypadku wołania "na plus".
Zamieszczone przez renes
3). W przypadku robienia docelowych odbitek wielkości 30x20cm w Labie, zmiejszać wielkość pliku do tej wielkości i ustawiać rozdzielczość na 300dpi, czy niczego nie ruszać - dla lepszej ostrości?
Z 5D (4368 x 2904) wychodzi, że rozdzielczość dla formatu 20x30cm jest na poziomie 370 DPI . Tyle to nam nie potrzeba. Tak szczerze to te 300DPI tez chyba nie jest potrzebne. Mnie wygląda, że w naświetlarce najbliżej ideału wychodzi coś około 240 DPI. No to i jest odpowiedź 30cm = 11.8'' ; 11.8 x 240 = 2832 czyli zdjęcie należało by zmniejszyć do rozmiaru 2832 x 1883 i dopiero potem ostrzyć.
Uff... ale się rozpisałem
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Tomasz i Janusz dzięki za podpowiedzi. Trochę jeszcze poeksperymentuję. Największe wątpliwości mam chyba jednak do sposobu w jaki wyświetlają zdjęcia LCD i CRT. Często dziwi mnie to, że niektórzy wyostrzają zdjęcia bardzo subtelnie i są zadowoleni a u mnie takie same parametry ostrznia praktycznie nie dają efektu. W zamiarze mam zakup LCD-ka w najbliższej przyszłości, więc chyba zacznę od obejrzenia moich fot u znajomych z takim monitorem. W każdym bądź razie dzięki i pozdrawiam !!
Jak zainstalować akcję Janusza poprawnie?
Skopiowałem ją do folderu z akcjami w PS (tak jak w #39), ale niestety nie działa.
A może jako plug-in?
Dla PS CS3 PL : Akcję kopiujemy do ( przykład dla domyślnej instalacji ) : Program Files->Adobe -> Adobe Photoshop CS3 -> Ustawienia -> Operacje , następnie klikamy na nią ( w tej lokalizacji , oczywiście przy wyłączonym programie ) 2x , Photoshop się uruchomi i akcja zainstalowana.
6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...
Janusz dzieki z góry, ale zainstalowałem i niby akcja śmiga ale efektów nie widzę żadnych co może być nie tak..?? mam CS pl
Hmmmmm... ze szczegółowego opisu problemu wnioskuję, że... nie wiem. Pojęcia nie mam co Ty tam masz poustawiane i czy akcja jest wogóle poprawnie zainstalowana. Pisz na PW - "rozmowa" w moderowanym wątku T&T zajmie nam wieki całe. Znacznie prościej będzie pogadać na skype czy GG.
Janusz,
Janusz a w przypasku formatu plików jak sraw tez po otworzeniu takiego rawa zastosować ostrzenie USM 300 0,3 0 ?Czy tez można wyłaczyć kompletnie ostrzenie w camera RAW i dopiero po przekonwetowaniu do TIFFA zając sie ostrzeniem takiego pliku?
Ostrzymy rozumiem na koncu po zmniejszenie zdjecia do np. 800x533 px ?
Janusz a w przypasku formatu plików jak sraw tez po otworzeniu takiego rawa zastosować ostrzenie USM 300 0,3 0 ?Czy tez można wyłaczyć kompletnie ostrzenie w camera RAW i dopiero po przekonwetowaniu do TIFFA zając sie ostrzeniem takiego pliku?
Ostrzymy rozumiem na koncu po zmniejszenie zdjecia do np. 800x533 px ?
Ostrzenie USM to najgorszy sposób ostrzenia. Jedyny sensowny moment gdzie można używać USM to redukcja wpływu filtra AA czyli na samym początku procesu obróbki. Podkreślam słowo można ale nie trzeba. W większości dSLRów Canona nie jest to zupełnie potrzebne. Można delikatnie podostrzyć obraz tuż po konwersji, można delikatnie podostrzyć w ACR (ver 4.x pozwala na to) choć ostrzenie w ACR niezbyt mi się podoba - odnoszę się do dSLRów Canona bo w innych aparatach może być nieco inaczej. Jeśli już ostrzymy w ACR to u mnie "masking" jedzie zwykle na 70-80%. To ostrzenie wstępne powinno być bardzo delikatne bo ma niwelować rozmycie wprowadzone przez matryce Bayerowską i filtr AA. I nic więcej. To nie jest ostrzenie "do oglądania"
Ostrość to trochę "złudzenie optyczne" (pisałem juz wcześniej) więc to właściwe ostrzenie robimy zdecydowanie na końcu po zmniejszeniu do rozmiaru finalnego - oglądamy obrazek w takiej wielkości w jakiej będzie go widział finalny odbiorca.
Janusz,
Dzięki za odpowiedz!
JEszcze jedno pytano odnośnie sposobu ostrzenia który opisałeś na samym początku - czy da się to zrobić także w photoshop elementsie?
Komentarz