#27 Domowy sposób na kalibrację AF w dSLR

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mavtm
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 48

Witam.

Bardzo przydatny wątek.

Mam pytanie dotyczące właśnie tych dwóch mimośrodów. Czy jeżeli regulujemy np. prawym w górę to lewym powinniśmy regulować w dół czy oba w ten sam sposób? Chodzi o to by lustro przestawiać całą płaszczyzną bez skosowania.
    Więc jak kręcić obie śrubki - w tę samą stronę czy w przeciwne?

Pozdrawiam
    canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw

Komentarz

• mavtm
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 48

Witam
      Czy ktoś wie jak to jest z kręceniem obiema śrubkami. Skoro są dwa mimośrody to logicznym wydaje się regulowanie lustra za pomocą lewej i prawej śrubki tak by płaszczyzna lustra przemieszczała się całościowo. Nie wiem czy dobrze myślę. Może ktoś już przerabiał ten temat.
      Jeśli jednak należy regulować obie śrubki to czy przy regulacji prawej powiedzmy w górę - lewą powinno się kręcić również w górę czy wręcz przeciwnie?
      Zastanawia mnie to, a nie chcę ruszać ustawienia w swoim body bo po wstępnych próbach wychodzi, że nie ma potrzeby póki co.

Pozdrawiam
      canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw

Komentarz

• zonk
        Bywalec
        • 2007
        • 203

Zamieszczone przez Slawo10
        Witam wszystkich
        tak se czytam o kalibracji AF domowym sposobem, że sam chętnie też przeprowadziłbym taką kalibrację, ale w moim 40D nie mogę dopatrzyć się żadnej śrubki do kalibracji
        może ktoś zna sposób na kalibrację 40D, może coś trzeba więcej odkręcić, jakąś osłonę i wtedy reguluje się położeniem luster
        ...
        jak ktoś by miał jakąś radę to by było fajnie
        pzdr
        Zamieszczone przez Swid
        jak mam to zrobić w 40d?
        Przyłączam się do pytania. Jak można wyregulować AF domowymi sposobami w 40D. Próbował ktoś?
        >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• zonk
          Bywalec
          • 2007
          • 203

Przyłączam się do kolegów wyżej. Jak można wyregulować AF w 40D?
          >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• Aruan
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 21

Dzięki za ten temat i porady - mam podobne objawy w aparacie, przymierzam się do regulacji. Czy ma ktoś w Warszawie pożyczyć taki śrubokręcik na dzień - dwa? Będę sie starał zrobić swój, ale to może sporo dłużej potrwać.
            Pozdrawiam,
            Aruan

Sprzęt: Palec wskazujący, prawa półkula, trzy puchy, trochę szkła, sztuczne słońca.
            WWW: aruan.pl; blog.aruan.pl

Komentarz

• Aruan
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 21

Przymierzam się żeby też zrobić regulację, mam dwa pytania:

- Czy ma ktoś pożyczyć taki śrubokręcik na 2-3 dni w Warszawie?
              - Czy regulacja może spowodować utratę gwarancji?
              Pozdrawiam,
              Aruan

Sprzęt: Palec wskazujący, prawa półkula, trzy puchy, trochę szkła, sztuczne słońca.
              WWW: aruan.pl; blog.aruan.pl

Komentarz

• wheneverwherever

Pytanie moje - czy moge bezkarnie palcem podnieść lutra? Kiedyś znajomy palcem podnosił i chciał zerknąć co jest za lustrami i niestety - serwis przykasował chyba z 250 ponad zeta. Wiem że lustra są sprzężone ze sobą i małe porusza się w sposób zgrany z dużym - jest tam pewnie jakaś przekkładnia. Czy można podnosic palcami i nie bać się?

Komentarz

• Amok
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 256

Zamieszczone przez wheneverwherever
                  Pytanie moje - czy moge bezkarnie palcem podnieść lutra? Kiedyś znajomy palcem podnosił i chciał zerknąć co jest za lustrami i niestety - serwis przykasował chyba z 250 ponad zeta. Wiem że lustra są sprzężone ze sobą i małe porusza się w sposób zgrany z dużym - jest tam pewnie jakaś przekkładnia. Czy można podnosic palcami i nie bać się?
                  lustro chodzi tak samo góra-dół,

A ja mam pytanie

mam 30d i zrobiłem już kluczyk... ale wydaje mi się tak jakby śrubki były "zapieczone" jest coś takiego możliwe?
                  / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
                  http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
                  http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Komentarz

• Amok
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 256

wg. mnie możesz i tak lustro chodzi góra dół

pozatym.. mam pytanie... czy śruby mogą być zapieczone?
                    zrobilem kluczyk ale jakos mi nie idzie;/
                    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Zamieszczone przez Amok
                      wg. mnie możesz i tak lustro chodzi góra dół

pozatym.. mam pytanie... czy śruby mogą być zapieczone?
                      zrobilem kluczyk ale jakos mi nie idzie;/

Absolutnie i pod żadnym pozorem nie powinno się podnosić lustra palcem. Tak można było zrobić w starych lustrzankach - tych bardzo starych. We wszystkich dSLRach pod lustrem jest drugie lusterko (pod kątem prostym) które też się składa w momencie pstrykania. Albo Mirror Lock Up albo "czyszczenie matrycy" - w obu przypadkach lustro składa się samoczynnie..

Podnoszenie palcem to... asking for troubles.

Śruby mogą być smarowane "thread lock'iem". Taki klej zapobiegający wykręcaniu się. Klej jest płynny i oleisty dopóki ma kontakt z tlenem. Po wkręceniu w gwint brak tlenu zestala klej. Używane są dwa rodzaje - jeden co można odkręcić (zwykle niebieski) i drugi "na amen" (zwykle czerwony).
                      Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
                      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Amok
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 256

sry za powyższego double posta, ale wyskoczył error i nie było widac poprzedniego newsa, wiec napisałem kolejnego...

ok, kluczyk zrobiłem, no i teraz tak... zauważyłem że moja 50tka 1.8 coś mydli, i ostrzy za obiektem(czyli BF) tak w sumie z dnia na dzień...;/

No i zacząłem kręcić w dół śrubkami, to było gorzej, potem z drugiej strony i tez było nie najlepiej, potem w góre i też lipa no i zostawiłem tak jak było wczesniej... czy takie manipulacje to są setne milimetrów?

Komentarz

• szymozor
                          • 2010
                          • 8

odswieze, dzis kalibrowalem 20d i owy aparat posiadaa 2 srubki, i ludzie pytaja jak krecic i w ktora strone, wiec trzeba krecic 2 i w ta sama strone, czyli jak krecimy w dol body, to po obu stronach tak dlla informacji jak by ktos nie byl pewny
                          http://www.thesimon.fotolog.pl

anon 20D 50mm 1.8 28-80mm 3.5-5.6
                          issin di622

Komentarz

• kucik
                            • 2010
                            • 3

zrobilem kalibracje przy moim 20D. O dziwo Sigma 70-300APO zaczela trafiac w punkt, kitowy 18-55 dalej ma rozrzut +- 10mm od punktu (ale juz nie +-10mm do FF), ale na stalce 560/6.8 jest FF na poziomie ok 15mm (przy potwierdzeniu ostrosci na punkcie)- wczesniej FF byl ok 40-50mm. Przejmowac sie tym i kalibrowac dalej czy dac sobie siana bo teoretycznie zakres bledu miesci sie w GO (wg http://www.dofmaster.com/dofjs.html zakres GO przy ogniskowych 500-600, F7.1 i 10m od celu wynosi 4-6cm)
                            kucik
                            20D, 100-300/4, TCx1.4, 18-55, Leica Telyt R 560 f/6.8, S6500

Komentarz

• Langus
                              • 2007
                              • 5

Ja kupiłem zestaw precyzyjnych imbusów na allegro. I ten wielkości 1.3mm pasuje w 400d jak ulał. Zabieram się do kręcenia.

Komentarz

• nibler
                                • 2007
                                • 6

Dziękuję za przydatną instrukcję, dziś będę próbować kalibrować swoją 350tkę, mam nadzieję, że operacja przebiegnie pomyślnie

A posta tego piszę, gdyby ktoś z okolic Rzeszowa potrzebował małego imbusa - udało mi się kupić komplet, w tym takie o średnicy niecałego mm i mniejszy. Gdyby ktoś potrzebował - http://www.i-elektronika.eu/ (komplet 5 sztuk - 14 zł). W ogóle wydaje mi się, że takie mikroskopijne kluczyki najłatwiej dorwać w elektronicznym.

Komentarz

Pracuję...