Cel forum T&T
W "Tips & tricks" wymieniamy sie poradami, doświadczeniami i propozycjami dotyczącymi tajników technicznych, warsztatowych, niekonwencjonalnych i mało znanych rozwiązań dobrze znanych problemów. Przedstawiamy fachowe, ścisłe i wartościowe z punktu widzenia szeroko pojętej fotografii informacje dotyczące konkretnych problemów.
Czego nie robimy
Jeżeli uważasz pomysł za bezużyteczny to zachowaj to dla siebie lub poprzyj rzeczowym kontrargumentem. Jeśli masz lepszy pomysł lub usprawnienie, podziel się nim w ramach przyjętej formuły, aby i inni skorzystali.
Zasady porządkowe i organizacyjne.
1) Publikujemy kolejne sztuczki i kruczki, w osobnych wątkach zatytułowanych ?#X /tu wpisujemy na czym polega dany trick/?. Nie ma miejsca na żadne dyskusje OT czy rozmowy pomiędzy forumowiczami. Merytoryczna dyskusja w ramach tematu oraz propozycje modyfikacji są mile widziane.
2) Szeroka dyskusja na temat funkcjonowania podforum Tips & Tricks, propozycji zmian, problemów technicznych itp. prowadzona jest w wątku Dyskusja o zasadach forum Tips & Tricks. Jest to jedyne miejsce w dziale T&T do publikacji niezwiązanych ściśle z tematami poszczególnych trickow.
3) Forumowicze sami zgłaszają swoje racjonalizatorskie pomysły zakładając nowe wątki, lub wpisujac je w już istniejących wątkach, przy czym obowiązują zasady FORUM MODEROWANEGO takie, jak w całej Bazie Wiedzy.
4) W pozostałych dziedzinach zastosowanie ma Regulamin forum, będący nadrzędnym regulatorem dla tego Regulaminu.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam pytanie dotyczące właśnie tych dwóch mimośrodów. Czy jeżeli regulujemy np. prawym w górę to lewym powinniśmy regulować w dół czy oba w ten sam sposób? Chodzi o to by lustro przestawiać całą płaszczyzną bez skosowania.
Więc jak kręcić obie śrubki - w tę samą stronę czy w przeciwne?
Pozdrawiam
canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw
Witam
Czy ktoś wie jak to jest z kręceniem obiema śrubkami. Skoro są dwa mimośrody to logicznym wydaje się regulowanie lustra za pomocą lewej i prawej śrubki tak by płaszczyzna lustra przemieszczała się całościowo. Nie wiem czy dobrze myślę. Może ktoś już przerabiał ten temat.
Jeśli jednak należy regulować obie śrubki to czy przy regulacji prawej powiedzmy w górę - lewą powinno się kręcić również w górę czy wręcz przeciwnie?
Zastanawia mnie to, a nie chcę ruszać ustawienia w swoim body bo po wstępnych próbach wychodzi, że nie ma potrzeby póki co.
Pozdrawiam
canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw
Witam wszystkich
tak se czytam o kalibracji AF domowym sposobem, że sam chętnie też przeprowadziłbym taką kalibrację, ale w moim 40D nie mogę dopatrzyć się żadnej śrubki do kalibracji
może ktoś zna sposób na kalibrację 40D, może coś trzeba więcej odkręcić, jakąś osłonę i wtedy reguluje się położeniem luster
...
jak ktoś by miał jakąś radę to by było fajnie
pzdr
Zamieszczone przez Swid
jak mam to zrobić w 40d?
Przyłączam się do pytania. Jak można wyregulować AF domowymi sposobami w 40D. Próbował ktoś?
Dzięki za ten temat i porady - mam podobne objawy w aparacie, przymierzam się do regulacji. Czy ma ktoś w Warszawie pożyczyć taki śrubokręcik na dzień - dwa? Będę sie starał zrobić swój, ale to może sporo dłużej potrwać.
Pozdrawiam,
Aruan
Sprzęt: Palec wskazujący, prawa półkula, trzy puchy, trochę szkła, sztuczne słońca.
WWW: aruan.pl; blog.aruan.pl
Pytanie moje - czy moge bezkarnie palcem podnieść lutra? Kiedyś znajomy palcem podnosił i chciał zerknąć co jest za lustrami i niestety - serwis przykasował chyba z 250 ponad zeta. Wiem że lustra są sprzężone ze sobą i małe porusza się w sposób zgrany z dużym - jest tam pewnie jakaś przekkładnia. Czy można podnosic palcami i nie bać się?
Pytanie moje - czy moge bezkarnie palcem podnieść lutra? Kiedyś znajomy palcem podnosił i chciał zerknąć co jest za lustrami i niestety - serwis przykasował chyba z 250 ponad zeta. Wiem że lustra są sprzężone ze sobą i małe porusza się w sposób zgrany z dużym - jest tam pewnie jakaś przekkładnia. Czy można podnosic palcami i nie bać się?
lustro chodzi tak samo góra-dół,
A ja mam pytanie
mam 30d i zrobiłem już kluczyk... ale wydaje mi się tak jakby śrubki były "zapieczone" jest coś takiego możliwe?
pozatym.. mam pytanie... czy śruby mogą być zapieczone?
zrobilem kluczyk ale jakos mi nie idzie;/
Absolutnie i pod żadnym pozorem nie powinno się podnosić lustra palcem. Tak można było zrobić w starych lustrzankach - tych bardzo starych. We wszystkich dSLRach pod lustrem jest drugie lusterko (pod kątem prostym) które też się składa w momencie pstrykania. Albo Mirror Lock Up albo "czyszczenie matrycy" - w obu przypadkach lustro składa się samoczynnie..
Podnoszenie palcem to... asking for troubles.
Śruby mogą być smarowane "thread lock'iem". Taki klej zapobiegający wykręcaniu się. Klej jest płynny i oleisty dopóki ma kontakt z tlenem. Po wkręceniu w gwint brak tlenu zestala klej. Używane są dwa rodzaje - jeden co można odkręcić (zwykle niebieski) i drugi "na amen" (zwykle czerwony).
sry za powyższego double posta, ale wyskoczył error i nie było widac poprzedniego newsa, wiec napisałem kolejnego...
ok, kluczyk zrobiłem, no i teraz tak... zauważyłem że moja 50tka 1.8 coś mydli, i ostrzy za obiektem(czyli BF) tak w sumie z dnia na dzień...;/
No i zacząłem kręcić w dół śrubkami, to było gorzej, potem z drugiej strony i tez było nie najlepiej, potem w góre i też lipa no i zostawiłem tak jak było wczesniej... czy takie manipulacje to są setne milimetrów?
odswieze, dzis kalibrowalem 20d i owy aparat posiadaa 2 srubki, i ludzie pytaja jak krecic i w ktora strone, wiec trzeba krecic 2 i w ta sama strone, czyli jak krecimy w dol body, to po obu stronach tak dlla informacji jak by ktos nie byl pewny
zrobilem kalibracje przy moim 20D. O dziwo Sigma 70-300APO zaczela trafiac w punkt, kitowy 18-55 dalej ma rozrzut +- 10mm od punktu (ale juz nie +-10mm do FF), ale na stalce 560/6.8 jest FF na poziomie ok 15mm (przy potwierdzeniu ostrosci na punkcie)- wczesniej FF byl ok 40-50mm. Przejmowac sie tym i kalibrowac dalej czy dac sobie siana bo teoretycznie zakres bledu miesci sie w GO (wg http://www.dofmaster.com/dofjs.html zakres GO przy ogniskowych 500-600, F7.1 i 10m od celu wynosi 4-6cm)
Dziękuję za przydatną instrukcję, dziś będę próbować kalibrować swoją 350tkę, mam nadzieję, że operacja przebiegnie pomyślnie
A posta tego piszę, gdyby ktoś z okolic Rzeszowa potrzebował małego imbusa - udało mi się kupić komplet, w tym takie o średnicy niecałego mm i mniejszy. Gdyby ktoś potrzebował - http://www.i-elektronika.eu/ (komplet 5 sztuk - 14 zł). W ogóle wydaje mi się, że takie mikroskopijne kluczyki najłatwiej dorwać w elektronicznym.
Komentarz