#27 Domowy sposób na kalibrację AF w dSLR

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Slawo10
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 22

Witam wszystkich
    tak se czytam o kalibracji AF domowym sposobem, że sam chętnie też przeprowadziłbym taką kalibrację, ale w moim 40D nie mogę dopatrzyć się żadnej śrubki do kalibracji
    może ktoś zna sposób na kalibrację 40D, może coś trzeba więcej odkręcić, jakąś osłonę i wtedy reguluje się położeniem luster

drobne rozkręcanie mam już za sobą, chciałem wyczyścić matówkę bez jej wyjmowania i ją przedmuchałem, w efekcie jakieś syfki dostały się za szkiełko z punktami pomiarowymi (znajdujące się za matówką)
    odkręcenie 2 śrubek i zebranie pędzelkiem paproszków załatwiło sprawę

w moim 40D + Tamron 17-50 mam fronfocus, przy fotografowaniu płaskich przedmiotów z niedużej odległości niestety jest niedobrze i to chciałbym skorygować

jak ktoś by miał jakąś radę to by było fajnie
    pzdr

Komentarz

• mj91

jw

witam,
      mam canona eos 450d i w zaden sposób nie moge znaleźć tej śrubki... ma ktoś moze ten aparat i powie mi gdzie ją znaleźć? swoją drogą chyba nie będę nią kręcił bo problem jest zauważalny tylko z jednym obiektywem, ale z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć, moze na przyszłość sie przyda
      a tak btw, to moze mi ktos wytlumaczyc skad bierze sie bf/ff w obiektywach? bo nijak nie moge tego pojąć. rozumiem w body, ale w obiektywie? przeciez czujniki są w body i na podstawie tego co "zobaczą" przestawia sie soczewki w obiektywie, az czujniki beda "widzialy" ostry obraz. poza tym gdy wlacze w 450d tryb LV z pomiarem ostrosci jak w kompaktach (na podstawie analizy obrazu z matrycy) to ostrosc jest ustawiana dobrze (to bylo do przewidzenia). wiec czemu sensory AF nie mogą tej ostrości dobrze ustawić? z jednym obiektywem celują w punkt a z drugim BF, wiec problem lezy w obiektywie, ale... gdzie? jak? dlaczego?

Komentarz

• PiTTer
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 48

I tu jest właśnie problem który nie też nurtuje o czym napisał mj91.
        Skąd się bierze AF/BF w obiektywach, bo jakoś nie widzę na to uzasadnienia.
        Normalne jest że obiektyw przekazuje obraz, na jego podstawie układ AF reguluje soczewką w obiektywie
        i ustala jej najlepsze położenie (najostrzejszy obraz-od tego właśnie jest) do danej odległości wyznaczonej
        punktem AF.
        Więc jaki by nie podłączyć obiektyw to układ AF zrobi to co ma za zadanie,
        chyba że jest źle ustawiony z polami na matóece co do odległości przez niego mierzonej,
        wówczas celujrsz tym powiedzmy środkowym polem w dany punkt a AF ustawia ostrość troszkę przed lub za tym punktem.
        Jeśli tak jest to weź obiektyw od kumpla który nie ma tego problemu, sprawdź czy wychodzi to samo co na twoim i wtedy kręć śrubą.
        Bo jeśli się okarze że jest dobrze, to oddaj raczej obiektyw do reklamacji, przecież to w nim mogą się ustawiać soczewki nie na tą odległość co powinny
        i wtedy co byś nie zrobił z body to nic nie pomoże. Pewnie serwisy (w tym canona) potrafią ustawić taki "rozjechany" obiektyw
        ale może nie chce im się grzebać jednocześnie w body i z tąd kiedy komplet wraca do właściciela to się okazuje że wszystkie szkła teraz mają jednakowy FF/BF
        a wcześniej miały inny. Może podpiąć obiektyw do kompa i zaktualizować soft jest dużo prościej niż dłubać kluczykiem
        przy lustrze :-)
        A jak już ktoś testuje swój obiektyw na tej planszy to niech pamięta
        (bo może uznać że coś jest nie tak kiedy jest dobrze):
        kąt 45 stopni ma DUŻE ZNACZENIE I NALEŻY GO ZACHOWAĆ w niewielkich odchyłkach.
        ODLEDŁOŚĆ ogniskowania ( min. lub max. przy zoomach) powinna być tylko parę cm większa od odległości
        obiektywu od tablicy testowej.
        Jeśli masz lichy statyw (tak jak ja) i stabilizację w obiektywie to ją WŁĄCZ, "klapnięcie" lustra skutecznie poruszy obraz i nie dopatrzysz się gdzie jest nie tak i czy w ogóle jest nie tak.
        Przetestowane kilkakrotnie na "kicie" 55-250 mm, ostrzy co do mm...
        Pozdrawiam!

Komentarz

• Krzysiek27
          Coś już napisał
          • 2008
          • 65

Ponawiam pytanie Slawo10. Czy ktoś wie gdzie jest ta śrubka w 40D?

Komentarz

• polaro
            Coś już napisał
            • 2009
            • 63

Witam,
            Odświeżę troszkę temat...
            Sprawa wygląda tak, że mój Canon 50 1.8 wyraźnie strzela około 10mm przed punktem na który ustawiam ostrość (w przypadku tablicy testowej). Byłem już skłonny wystrugać kluczyk i zgodnie z poradami w tym wątku pokręcić śrubeczką, ale... Poszedłem dzisiaj z aparatem do Fotojoker'a, żeby upewnić się, czy problem na pewno leży po stronie mojego aparatu. Przetestowałem 3 obiektywy z czego dwa zachowywały się podobnie do posiadanego przeze mnie, a jeden trafiał prawie idealnie. Poprosiłem o czwarty egzemplarz, ale chyba mieli mnie dość i powiedzieli, że więcej nie mają :P (albo faktycznie nie mieli ). Teraz mam problem, bo nie wiem czy warto próbować regulować konkretnie pod mój egzemplarz czy zanieść wszystko do serwisu i niech oni się martwią. Jakby nie patrzeć 3 z 4 testowanych przeze mnie egzemplarzy wykazywały wyraźny FF, a jeden był dobry. Może ten, który ostrość ustawiał dobrze miał BF? Myślicie, że jest to możliwe? Pewnie najlepiej byłoby podpiąć mój obiektyw pod inną puszkę, ale niestety nie mam takiej możliwości. Chyba, że ktoś z Krakowa jest w stanie poświęcić mi chwilkę czasu pewnego popołudnia i pomóc sprawdzić, doradzić, pocieszyć :P
            Liczę na pomoc Drodzy Forumowicze
            Pozdrawiam!

Komentarz

• polaro
              Coś już napisał
              • 2009
              • 63

Nie ma chętnych z odpowiedzią. W takim razie zadam inne pytanie...

Załóżmy, że ostrzę ręcznie i kropka potwierdzająca ostrość działa prawidłowo (zdjęcia są ostre tam gdzie powinny). W przypadku użycia AF obserwuję stały i powtarzalny FF. Oznacza to, że problem leży po stronie obiektywu?

Bardzo proszę o pomoc...

Komentarz

• KORD/EPKK
                Bywalec
                • 2005
                • 137

Rozumiem ze masz obiektyw i on nie trafia jak powinien. Coz , ja bym sie pokusil o regulacje. Jak sprzezysz zespol ze soba to satysfakcja z fotek jest wieksza...Chyba ze masz wiecej obiektywow i na zmiane nimi cykasz , a one trafiaja perfekt... To jest dylemat wtedy...
                Ja na szczescie uzywam mojej L-ki w 90% , ona trafia dobrze wiec puki co nie zamierzam nic regulowac.
                Pozdrawiam
                airliners.net
                50D + BG-E2 + 70D
                + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Komentarz

• Miedziak
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 19

Witam!
                  Jestem po kilku dobrych godzinach prób wyregulowania FF w moim 350D i D... Dorobiłem kluczyk, kręcę, kręcę i nadal ostrzy ok 1cm przed punktem AF... Najlepsze jest to, że kręciłem w drugą stronę i tysz nic. O co kaman? A-ha, przy regulacji ok 30 stopni przeskakuje stopień po stopniu, natomiast później czuję jedynie stały opór, ale nic się nie dzieje Ratunku

Komentarz

• amateurphoto

Skuteczna regulacja w 30d

Po zastosowaniu się do wymienionych porad, samodzielnie ustawiłem AF. Mój 30D z tamronem 17-50/2.8 miał wyraźny FF. Klucz wykonałem suwmiarką elektroniczną, polecam zaoszczędzi dużo czasu. Najpierw mierzyłem na tablicy, później z kluczem i laptokiem latałem po lesie, aby dostroić idealnie i udało się.
                    Jestem pewien tego że teraz focus działa duuuużo szybciej. Po wielu próbach mogę śmiało stwierdzić że AF ma teraz 100% celność - po prostu tam gdzie miga punkt focusa jest ostro ZAWSZE.
                    Dziekuję za fachową poradę !!!

pozdrawiam

Komentarz

• polaro
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 63

Zrób zdjęcie przy żarówkach to się niemiło rozczarujesz :P Mam tak samo

@Miedziak:
                      Zapewne kluczyk nie jest dokładnie spiłowany i prześlizguje się. Miałem podobnie, ogarnęła mnie lekka panika, ale na szczęście znalazłem jeszcze odrobinkę zimnej krwi i dopiłowałem kluczyk od nowa. Teraz ładnie przeskakuje przy delikatnych ruchach.

Komentarz

• Swid
                        • 2008
                        • 11

jak mam to zrobić w 40d?

Komentarz

• IGI
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 74

Męczyło mnie ostatnio moje body, na 50 1.8 II kartkowe testy wychodziły idealnie w punkt, albo delikatny bf, jednak na zdjęciach przy małych przesłonach bardzo często miałem mydło. Na innych obiektywach (17-85, 17-40 f4, 28-90) testy kartkowe to samo, albo w punkt, albo delikatny BF.
                          Zrobiłem test z większej odległości z trzema kartami do gry w różnych odstępach i niestety za każdym razem ostrość na ostatniej karcie, mimo że celowałem w środkową. Dodatkowo posiadam sigme która ma spory bf, co w połączeniu z bf body dawało tragiczne wyniki, i byłem ciekaw czy po wyregulowaniu body sigma nie zacznie lepiej trafiać.

Kluczyk dorobiłem z imbusa 1,5, nie robiłem kwadratu, tylko spiłowałem na imbus o rozmiarze 1.3. Ruszyłem delikatnie śrubę do góry, takie dwa kliknięcia. Założyłem 50 mm, testy kartkowe i delikatny FF . Cofnąłem o jeden klik do dołu, test kartkowy i nadal, FF ale już praktycznie niezauważalny. Sigma celuje lepiej, ale ciągle ma BF- jedzie do kalibracji. Zostawiłem body, na kilka godzin, przed chwilą siadłem , chciałem idealnie wyregulować, ale najpierw zrobiłem testy z kartami do gry i okazało się że trafia. Testy kartkowe w punkt, więc chyba się wyregulowało samo . Sigma niestety ciągle BF.

Generalnie polecam, choć to operacja dla ludzi o stalowych nerwach . Ale ja osobiście, zamiast dawać do partaczy z żytniej wolę sobie sam wyregulować, tylko te dłonie tak się trzęsą ... ;]
                          7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS

Komentarz

• IGI
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 74

Aktualizacja
                            Więc wyregulowałem af kręcąc prawym (patrząc od góry) mimośrodem i testy kartkowe wychodziły dobrze, jednak af zaczął się zbyt często mylić moim zdaniem.
                            Usiadłem do tematu jeszcze raz, biorąc pod uwagę że przecież są dwa mimośrody. Postanowiłem testy i regulacje przeprowadzać na punktach bocznych AF.
                            Już kontrolne zdjęcia pokazały istotę problemu.
                            Z jednej strony miałem minimalny BF, a z drugiej większy FF. Środkowy w takiej konfiguracji działał w miarę poprawnie, tzn czasem trafiał przed, czasem za na ogół w środek.
                            Zacząłem kręcić lewym mimośrodem i niestety zabawa okazała się bardzo trudna i męcząca, jak się później okazało z powodu pierwszej źle przeprowadzonej regulacji.

Gdybym widział sam mechanizm regulacji, jak pracuje i co daje kręcenie jednej i drugiej strony, to pewnie poszło by mi sprawniej, a tak działałem na oślep.

Teraz już wiem, że błędem było regulowanie na początku tylko prawą śrubą, co spowodowało rozjechanie się układu AF. W wyniku tego gdy później lekko podkręciłem prawą w dół, po przekątnej robił się FF. Pokręciłem lewą w dół żeby go wyeliminować to po drugiej stronie robił się BF albo FF, zależy w jakiej konfigurcji względem siebie były mimośrody i tak w kółko. Dopiero gdy po X godzinach prób przesunąłem prawy mimośród sporo w dół w stronę BF (prawdopodobnie do jego fabrycznej pozycji), a lewy sporo w stronę FF aparat zaczął trafiać punktami bocznymi i centralnym.
                            Pod koniec zamiast testu kartkowego test z trzema kartami do gry, okazało się że jeszcze jest minimalna tendencja do BF, więc podkręciłem ale już bardzo delikatnie lewy mimośród w górę, i teraz aparat trafia idealnie w punkt zarówno centralnym jak i bocznymi.

Więc osoby które mają puchy z dwoma mimośrodami, powinny moim zdaniem regulować puchę za pomocą obu, ustawiając je przy pomocy bocznych punktów AF albo ewentualnie metodą prób i błędów dojść który z nich powoduje problemy (jeśli nie oba). Nigdy nie regulujmy jednym, bo może nam się rozjechać układ AF, i mimo że centralny będzie w testach mniej więcej celował ok, to sam układ AF będzie się częściej mylił. Oczywiście możemy mieć szczęście i regulując jednym mimośrodem trafić w akurat ten dobry .
                            7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS

Komentarz

• zonk
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 203

Zamieszczone przez Swid
                              jak mam to zrobić w 40d?
                              Też jestem ciekawy! Pomoże ktoś?
                              >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• zonk
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 203

Zamieszczone przez Krzysiek27
                                Ponawiam pytanie Slawo10. Czy ktoś wie gdzie jest ta śrubka w 40D?
                                Zamieszczone przez Swid
                                jak mam to zrobić w 40d?
                                Też chętnie się dowiem. Pomoże ktoś?
                                >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

Pracuję...