http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8692 - czekam na uwagi
Lekcja 7 - dyskusja
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Zamieszczone przez muflonhttp://www.canon-board.info/showthread.php?t=8692 - czekam na uwagi
Zupelnie nie mialem czasu na przebrniecie przez tekst, wiec lekko tu spamujac napisze ze fotki przyjemne, ale "McDonnell Douglas F/A-18C Hornet, Axalp (Szwajcaria), 2005 (400mm, f/5.6, 1/1600s)" = zrobila na mnie kolosalne wrazenie.
Swietny efekt.
Pozdrawiam,
Parteq -
najs. bardzo pozytywnie zaskoczony. jak sie ten temat oglada na koncowych zdjeciach, to czlowiek z innej bajki zupelnie nie docenia warsztatu stojacego za wykonaniem foty. a jak sie poczyta... hmmm...
jesli taki czlowiek z zupelnie innej bajki jak ja dobrnal do konca i z przyjemnoscia przeczytal, to chyba znaczy, ze dobry wyklad. zreszta, nie pierwszy i (miejmy nadzieje) nie ostatni tutaj!Komentarz
-
Kolejny dobry wykład, podobają mi się także uwagi "okołofotograficzne" (kremy do opalania, zatyczki itp.) Chciałbym zapytać, czy poza kadrowaniem stosujesz PS lub coś podobnego do podrasowania zdjęć?Pozdrawiam
PrzemoCKomentarz
-
Tak, dość sporo bawię się Gimpem. Często zdarza mi się, nie będąc pewnym ekspozycji, lekko niedoświetlać zdjęcia i potem nadrabiać levelami. Albo lekko ściągnąć w dół curves w okolicach białego, żeby zmniejszyć wrażenie przepalenia. Albo (często) wyprostować horyzont. Albo... albo... właśnie dlatego z reguły od dużej imprezy do wystawienia zdjęć mija mi miesiącZamieszczone przez PrzemocChciałbym zapytać, czy poza kadrowaniem stosujesz PS lub coś podobnego do podrasowania zdjęć?
Komentarz
-
-
Ekekt na zdjeciu Fiat G222TCM, Zeltweg (Austria), 2005 (400mm, f/5.6, 1/180s) jest bardzo ciekawy. Co to wlasciwie jest? spaliny czy cos innego?
PS. Jaki czas nalezy ustawic aby smigla helikoptera/samolotu smiglowego byly zatrzymane w miejscu i dosc wyrazne?Komentarz
-
Jest to wytłumaczone w tekścieZamieszczone przez BachmanEkekt na zdjeciu Fiat G222TCM, Zeltweg (Austria), 2005 (400mm, f/5.6, 1/180s) jest bardzo ciekawy. Co to wlasciwie jest? spaliny czy cos innego?
Po jednej stronie śmigła zawsze jest pewiem obszar, w którym wytwarza się podciśnienie (i to spore - zwłaszcza na końcówkach, bo tam bezwzględna prędkość ruchu jest największa). Jeśli powietrze jest wilgotne, to powoduje to skraplanie się pary wodnej w nim zawartej. A jeśli jest bardzo wilgotne to tej pary jest na tyle dużo, że utrzymuje się 2-3 sekundy.
Te ślady na zdjęciu to dokładny opis trajektorii końcówek śmigieł przy starcie, tak jakby przyczepić im właśnie jakiś mały generator dymu i kazać rysować.
Pierwsza odpowieź "A po co"? Pierwszym wrażeniem przy oglądaniu takiego zdjęcia będzie "przecież on stoi w miejscu, zaraz spadnie" :-)Zamieszczone przez BachmanJaki czas nalezy ustawic aby smigla helikoptera/samolotu smiglowego byly zatrzymane w miejscu i dosc wyrazne?
Druga odpowiedź: hmm, zależy.. powiedzmy że przy 1/500 już może być dość ostro, a 1/1000 powinno być OK.Komentarz
-
bardzo podoba mi sie Twoj wyklad, z checia go przeczytalem i poogladalem.
Tak jak ktos napisal wczesniej, bardzo cenne sa uwagi okolo fotograficzne czyli, znajomosci, miejsca itp. no i ze trzeba sie wysiurać przed foceniem
Komentarz
-
Oczywiscie, ze przebrmalem przez caly tekst. Nie mam problemow z czytaniem i rozumieniem. Bardzo fajny wyklad, jest wszystko co trzeba a nawet wiecej.
Mysle, ze da sie to odniesc w sporym procencie do fotografowania rajdow samochodowych, czy motocyklowych.
Czesc.Ch.Analog ma "dusze".Komentarz
-
Zgadza się - to, co jest opisane przy startach/lądowaniach można by dokładnie powtórzyć przy opisie pstrykania na rajdach. Przynajmniej tyle mogę powiedzieć po moich doświadczeniach z wyścigami BMX. Tyle że tam jest trudniej - "obiekty" są dużo bliżej i ruszają się w trochę mniej przewidywalny sposób.Zamieszczone przez chomskyMysle, ze da sie to odniesc w sporym procencie do fotografowania rajdow samochodowych, czy motocyklowych.Komentarz
-
Świetny wykład Muflon.
Przy okazji nabrałem ochoty aby wrócić do fotografowania na pokazach.
Jak sobie wspomnę pierwsze Airshow w Polsce w Poznaniu na Ławicy, kupowanie każdego numeru "Lotnictwa" a jeszcze wcześniej "Skrzydlatej Polski"... W każdym razie ze swojej strony wielkie dzięki. Sorry za offtopa, ale rozmarzyłem się trochę
Ostatnio edytowany przez Marcoone; 3135.EOS 33 / EOS 300 / Tamron 28-75 2.8 XR Di / kit 28-90 / Sigma 70-300 APO Macro Super II / polar HOYA HMC i trzy dekiKomentarz
-
No cóż mam powiedzieć. Długo szukałem szczeny, która opadła z wielkim trzaskiem!!
Gratuluję! jestem pod ogromnym wrażeniem!
Pozdrawiam
januszKomentarz
-
No Muflon! Pełna klasa! Może po powrocie jakos zaczne kluc brata w bok (ostatnio dolaczyl do grona zawodowych w podjednostce 25 BKPow Glinnik/Tomaszow Maz) zeby mi tam gdzie wejscie zalatwil.
Tyle, ze musze na sprzet zebrac kase bo ze swoj Sigma... to daleko nie zajade. Ale zacheciles przynajmniej do sprobowania!Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
Komentarz
-
Odwaga w cięciu kadru zawsze się opłaca!
Dzięki za cenne rady umieszczone w lekcji, wykorzystam je przy fotografowania samochodów.300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EXKomentarz
Komentarz