EOS 300D - koncertowe fotki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
    ]Dwie przykladowe fotki z koncertu zrobione aparatem 300D z Kitowym obiektywem bez lampy
    Ale tu niewiele widać - taki efekt to można uzyskać skalując nieostre zdjęcie i dodająć USM Wrzuć nieobrobiony oryginał, albo chociaż jakiś half-size to pogadamy
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• eternus
      Uzależniony
      • 2004
      • 668

Zamieszczone przez muflon
      Źle kombinujesz. Jeżeli obiektyw ma się w ogóle nadawać na koncerty (bez lampy ), to musi być jasny i kropka. No, ewentualnie może być IS, to wtedy te 1-2 działki można odpuścić. Relatywnie tanie lternatywy dla 50-tki to chyba tylko właśnie ex-mój 28-135 - on Ci na pewno się sprawdzi jako główny spacerzoom (trochę opinii na ten temat masz tutaj) a i na koncertach jakoś to będzie (zobacz moje fotki) - aczkolwiek nie tak dobrze jak z 50-tką. Ewentualnie 50/1.4
      Ale to wszystko zdecydowanie poza 800PLN. Jeśli masz zacięcie, to możesz ewentualnie kombinować z obiektywami M42.
      Faktycznie, Twoje zdjecia sa kapke jasniejsze. Jeszcze musze poeksperymentowac z dluzszymi czasami, bo jak muzycy nie beda skakac jak malpy, to moze 1/20 da sie cos wiecej zdzialac.

Ale z tego co widze, Twoja alternatywa to jakies 2000 PLN - poki co nieco duzo. Zatem tak jak mowiliscie, w przyzwoitej cenie, to mi poki co pozostaje jasna 50-tka. :/

[ Dodano: 07-09-2004 ]
      Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
      ]Dwie przykladowe fotki z koncertu zrobione aparatem 300D z Kitowym obiektywem bez lampy

Foto1
      Foto2

jak widac zdjecia bez lampy mozna zrobic. (jest tylko jeden warunek - dzien wczesniej nie mozna ostro popic )
      Czyzby byly tu jakies sugestie, ze JA niby cos pilem przed moja super mega extra profesjonalna praca potoreporterska ?

A tak na powaznie - to na jakich ustawieniach uzyskales te zdjecia?
      Tez przylaczam sie do prosby o zarezentowanie ich w wiekszym formacie.
      EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
      "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
      że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez eternus
        Jaki obiektyw tak do 800 zlotych radzilibyscie mi kupic?
        Nadal 50 1.8 . Znosne zoomy na takie okazje zaczynaja sie ok 1600-2000zl (28-135 IS USM, Tamron 28-75 2.8).

Komentarz

• eternus
          Uzależniony
          • 2004
          • 668

Zamieszczone przez Vitez
          Nadal 50 1.8 . Znosne zoomy na takie okazje zaczynaja sie ok 1600-2000zl (28-135 IS USM, Tamron 28-75 2.8).
          http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30738711

Z gory przepraszam za zapewne totalnie lamerskie pytanie, ale przeciez chociazby ten obiektyw (link u gory) ma identyczne wartosci przyslony, jak KITowy - 3.5-5.6. Wiec czemoz to jest jasniejszy?

Choc podejrzewam, ze tajemnica tkwi w tym IS USM. Tak przeszukiwalem google, ale widac strasznie nieudolnie, bo sie nie dowiedzialem, o co w tym chodzi?

Komentarz

• Arkan
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1401

Jaki obiektyw tak do 800 zlotych radzilibyscie mi kupic?
            W dziale Sprzedam jest Tokina 28-70/2.6-2.8 za 950 do negocjacji. Powinieneś się tym sprzętem zainteresować. Jeśli nie zamierzasz robić powiększeń 40x60 to na koncerty i jako jasny spacer zoom całkiem przyzwoity.

Arkan
            Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Zamieszczone przez eternus
              Z gory przepraszam za zapewne totalnie lamerskie pytanie, ale przeciez chociazby ten obiektyw (link u gory) ma identyczne wartosci przyslony, jak KITowy - 3.5-5.6. Wiec czemoz to jest jasniejszy?
              Choc podejrzewam, ze tajemnica tkwi w tym IS USM.
              28-135 nie jest "jaśniejszy" od kitowca. No w sumie, to trochę jest, bo przy 55mm ma coś ok. f/4.5, ale to nie o to chodzi. Dzięki IS (Image Stabilizer) tym obiektywem można robić teoretycznie nieporuszone fotki na 4x dłuższym czasie niż nakazuje teoria (1/ogniskowa). Przykładowo: zdjęcie na 50mm powinno być teoretycznie ostre przy 1/80s (crop factor)- IS pozwala ten czas wydłużyć do 1/20s.

Jednak IS to tylko oszukaństwo - niweluje on tylko drgania dłoni, a nie ruchy obiektu - i nie spowoduje, że artyści na scenie będą się wolniej ruszać ;-) Jednak typowo bardzo pomaga, również na koncertach.
              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• eternus
                Uzależniony
                • 2004
                • 668

Zamieszczone przez muflon
                Jednak IS to tylko oszukaństwo - niweluje on tylko drgania dłoni, a nie ruchy obiektu - i nie spowoduje, że artyści na scenie będą się wolniej ruszać ;-) Jednak typowo bardzo pomaga, również na koncertach.
                eeeee to ja nie chce takie obiektywu co mi nie spowolni ruchu artystow Za te cene to powinien ich calkiem zatrzymywac

A tak na powaznie, to chyba nie ma sensu przeplacac az tyle. Dzieki, za wyjasnienie o co chodzi w tej technologii.

Gdyby jeszcze ta jasna 50-tka miala zooma

Komentarz

Pracuję...