EOS 300D - koncertowe fotki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eternus
    Uzależniony
    • 2004
    • 668

EOS 300D - koncertowe fotki

Podobno robienie zdjec na koncertach to jedno z wiekszych wyzwan. Poniewaz nie mam w tej kwestii doswiadczenia, a w najblizszym czasie przyjdzie mi ofotografowac koncert (dodam, ze chodzi o koncert rockowy - wiec sami wiecie, jakie oswietlenie). Do dyspozycji mam EOSa 300D z KITowym obiektywem (EF-S 18-55) - wiem, ze przydalby sie lepszy obiektyw, ale niestety poki co nie ma na to szans.

I dlatego prosze Was o dobre rady w kwestii technicznej jak robic zdjecia w takich warunkach? Jakiej ISO uzyc? Czy zastosowac, ktorys z programow, czy tez parametry ustawiac recznie? A jesli tak, to czym sie kierowac, jakie wartosci ustawic?
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

lampy tez nie masz? jesli tak to zapomnij i sie do tego nie zabieraj...

minimum to 50/1.8 .. bez tego chyba nie warto isc na koncert..
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Re: EOS 300D - koncertowe fotki

Zamieszczone przez eternus
      Podobno robienie zdjec na koncertach to jedno z wiekszych wyzwan. Poniewaz nie mam w tej kwestii doswiadczenia, a w najblizszym czasie przyjdzie mi ofotografowac koncert (dodam, ze chodzi o koncert rockowy - wiec sami wiecie, jakie oswietlenie). Do dyspozycji mam EOSa 300D z KITowym obiektywem (EF-S 18-55) - wiem, ze przydalby sie lepszy obiektyw, ale niestety poki co nie ma na to szans.
      I dlatego prosze Was o dobre rady w kwestii technicznej jak robic zdjecia w takich warunkach? Jakiej ISO uzyc? Czy zastosowac, ktorys z programow, czy tez parametry ustawiac recznie? A jesli tak, to czym sie kierowac, jakie wartosci ustawic?
      Przed niedawną (i jak do tej pory jedyną) zabawą na koncertach poczytałem na szybkiego trochę FAQ i wygląda na to, że w największym skrócie są dwie szkoły: z lampą i bez. Ja jestem zwolennikiem tej drugiej Czyli sprowadza się to do:

- jasność, jasność, jasność
      - ISO800-1600
      - jak najjaśniejszy obiektyw - może byś wyskrobał na używane 50/1.8?
      - Tryb AV i maksymalnie otwarta przysłona (i tak zawsze będzie za ciemno, a czas jaki wyjdzie taki wyjdzie).
      - po kilka zdjęć w serii - większa szansa, że coś wyjdzie nie poruszone

Moje efekty tu: http://www.ais.pl/gallery/album32 - jest tam parę "rockowych"
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• eternus
        Uzależniony
        • 2004
        • 668

Zamieszczone przez Czacha
        Z tego co wiem, to na wiekszosci koncertow nie mozna uzywac lampy, bo denerwuje to artystow i przeszkadza widowni.

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Hihi... a nie mówiłem ;-)

Komentarz

• Czacha
            fotograf
            • 2004
            • 4868

eternus: to juz kwestia indywidualna.. czy ci pozwola czy nie.. na rajdach niby tez nie wolno uzywac fleshy.. a uzywaja ..

muflon, co do lampy napisalem z perspektywy obiektywu - czyli kita.. jesli to jest jedyne szklo jakie sie ma to wtedy pozostaja tylko foty z fleshem.. inaczej mozna zapomniec.. o czym sam napisales vide jasne szklo

Komentarz

• eternus
              Uzależniony
              • 2004
              • 668

jak najjaśniejszy obiektyw - może byś wyskrobał na używane 50/1.8?
              Hmmm. A co byscie mi polecali z tanich szkiel, dobrych na takie okolicznosci?

Komentarz

• Czacha
                fotograf
                • 2004
                • 4868

50/1.8

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

muflon, co do lampy napisalem z perspektywy obiektywu - czyli kita.. jesli to jest jedyne szklo jakie sie ma to wtedy pozostaja tylko foty z fleshem.. inaczej mozna zapomniec.. o czym sam napisales vide jasne szklo
                  Eee, bez przesady, sporo z tych "ciemnych" zdjęć z linka powyżej była robiona 28-135 IS (3.5-5.6). f/1.8 jest zalecane ale nie wymagane

Zamieszczone przez muflon
                  jak najjaśniejszy obiektyw - może byś wyskrobał na używane 50/1.8?
                  Hmmm. A co byscie mi polecali z tanich szkiel, dobrych na takie okolicznosci?
                  Jak wyżej

Komentarz

• eternus
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 668

50/1.8
                    to wiem, ale myslalem, ze ktos mi poda konkretny - z producentem i cena. Ale to nie istotne, bo w tej chwili to bylby problem z kazdym groszem, bo sie na body KIT wykosztowalem. A pozniej to jak dozbieram, to moze cus lepszego kupie.

Ale tak, czy inaczej - dzieki za wskazowki.

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

50/1.8
                      to wiem, ale myslalem, ze ktos mi poda konkretny - z producentem i cena. Ale to nie istotne, bo w tej chwili to bylby problem z kazdym groszem, bo sie na body KIT wykosztowalem. A pozniej to jak dozbieram, to moze cus lepszego kupie.
                      Canona 50/1.8 - na Allegro z reguły poniżej 500PLN.

Komentarz

• Czacha
                        fotograf
                        • 2004
                        • 4868

muflon, tylko ze 28-135 ma to czego kit nie ma - IS ;-)

Komentarz

• eternus
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 668

Kiedys jako tani obiektyw na takie okolicznosci proponowaliscie mi to jasna 50-tke. Ale jak juz bede kupowal, to pewnie nie minimum, tylko cos nieco lepszego. Jaki obiektyw tak do 800 zlotych radzilibyscie mi kupic? Co poza dobra jasnoscia (jaka?)? Do czego poza koncertami taki obiektyw bylby szczegolnie uzyteczny?

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Kiedys jako tani obiektyw na takie okolicznosci proponowaliscie mi to jasna 50-tke. Ale jak juz bede kupowal, to pewnie nie minimum, tylko cos nieco lepszego. Jaki obiektyw tak do 800 zlotych radzilibyscie mi kupic? Co poza dobra jasnoscia (jaka?)? Do czego poza koncertami taki obiektyw bylby szczegolnie uzyteczny?
                            Źle kombinujesz. Jeżeli obiektyw ma się w ogóle nadawać na koncerty (bez lampy ), to musi być jasny i kropka. No, ewentualnie może być IS, to wtedy te 1-2 działki można odpuścić. Relatywnie tanie lternatywy dla 50-tki to chyba tylko właśnie ex-mój 28-135 - on Ci na pewno się sprawdzi jako główny spacerzoom (trochę opinii na ten temat masz tutaj) a i na koncertach jakoś to będzie (zobacz moje fotki) - aczkolwiek nie tak dobrze jak z 50-tką. Ewentualnie 50/1.4
                            Ale to wszystko zdecydowanie poza 800PLN. Jeśli masz zacięcie, to możesz ewentualnie kombinować z obiektywami M42.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3548

Dwie przykladowe fotki z koncertu zrobione aparatem 300D z Kitowym obiektywem bez lampy

Foto1
                              Foto2

jak widac zdjecia bez lampy mozna zrobic. (jest tylko jeden warunek - dzien wczesniej nie mozna ostro popic )

Komentarz

Pracuję...