Spot

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

Zamieszczone przez BooBoo
    IMHO Pomiar punktowy na zróżnicowanym tonalnie fragmencie sceny mija się z celem.
    1%-towy tak, ale 2,4% mozna juz zaryzykowac. uzywalem spota o podobnej wielkosci w Minolcie D7i i spokojnie sie sprawdza - nie jest az tak podatny na zroznicowanie.

to wiem z autopsji nie z rozmow z kims tam. kimkolwiek by nie byl.

Wtedy potrzebny jest rzeczywiście centralny w celu uśrednienia wyniku. Natomiast spota bez korekcji możemy z sensem używać, gdy zakładamy, że dany fragment jest w 18% szary,
    mozna do jakiegokolwiek fragmentu, ktorego tonalnosc mozemy oszacowac wzgledem pomiaru strefowego. czy ma 18% czy jakies 1EV wiecej niz srednia szarosc, czy tez ilekolwiek korekty by nie wypadlo - byle tylko byla gwarancja, ze pomiar "bierze" prawidlowo i nie pomyli sie
    www albo tez flickr

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

BooBoo, ja się nie wymądrzam, staram się być od tego daleki. Ale tak jak pisałem, często bywa, że co za dużo to niezdrowo. I tak jest moim skrtomnym zdaniem ze spotem 1%, ja lubię większy i choć nie mam go w swoim sprzęcie, to używałem z zadowoleniem. IMHO jeśli ktoś ma taką wprawę, ze potrafi błyskawicznie nacelować na główkę od szpilki, to z pewnością potrafi jeszcze szybciej podać korekcję, a tego bardziej bym się po zawodowcu spodziewał. Oko modelki, nawet biłko spokojnie pokryje się 2-3% spotem, jeśli tylko robi się z rcjonalnej odległości, nie potrzeba do tego 1% czy mniej.
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• BooBoo
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 47

Zamieszczone przez akustyk
        1%-towy tak, ale 2,4% mozna juz zaryzykowac. uzywalem spota o podobnej wielkosci w Minolcie D7i i spokojnie sie sprawdza - nie jest az tak podatny na zroznicowanie.
        No to w takim razie trzeba może pochwalić Canona, że ma taki skoncentrowany pomiar skoncentrowany a nie duzy punktowy.
        Konkurencja (lub nie...)

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

No to w takim razie trzeba może pochwalić Canona, że ma taki skoncentrowany pomiar skoncentrowany a nie duzy punktowy.
          nie kumam...

w 5D spot jest 2,4%. oprocz tego jest 9% skoncentrowany. a czy wielkosc jest dobra czy zla to ocenia uzytkownicy.
          www albo tez flickr

Komentarz

• BooBoo
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 47

Zamieszczone przez Kubaman
            BooBoo, ja się nie wymądrzam, staram się być od tego daleki. Ale tak jak pisałem, często bywa, że co za dużo to niezdrowo. I tak jest moim skrtomnym zdaniem ze spotem 1%, ja lubię większy i choć nie mam go w swoim sprzęcie, to używałem z zadowoleniem. IMHO jeśli ktoś ma taką wprawę, ze potrafi błyskawicznie nacelować na główkę od szpilki, to z pewnością potrafi jeszcze szybciej podać korekcję, a tego bardziej bym się po zawodowcu spodziewał. Oko modelki, nawet biłko spokojnie pokryje się 2-3% spotem, jeśli tylko robi się z rcjonalnej odległości, nie potrzeba do tego 1% czy mniej.
            No dobra, może przesadzam z tym 1%. Jeśli komuś wystarcza 2,4 czy więcej i UMIE tego używać jak należy, to jak już dwa razy napisałem, chylę czoła.
            Konkurencja (lub nie...)

Komentarz

• Pszczola
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1760

A moze (tak sobie gdybam) mozliwy technicznie jest do zaadoptowania spot o zmiennej selektywnosci - np. 1%, 2%, 5% - w jednym body?
              EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• BooBoo
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 47

w 5D spot jest 2,4%. oprocz tego jest 9% skoncentrowany. a czy wielkosc jest dobra czy zla to ocenia uzytkownicy.
                No popatrz, a wszędzie piszą, że 3,5%
                Konkurencja (lub nie...)

Komentarz

• BooBoo
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 47

Zamieszczone przez Pszczola
                  A moze (tak sobie gdybam) mozliwy technicznie jest do zaadoptowania spot o zmiennej selektywnosci - np. 1%, 2%, 5% - w jednym body?
                  No właśnie o to chodzi, żeby spot był jak najbardziej skoncentrowany, bo inaczej to już nie jest spot tylko centralny, który to , przynajmnie w D70 można zmieniać od 6-12mm w centrum kadru
                  Konkurencja (lub nie...)

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

No popatrz, a wszędzie piszą, że 3,5%
                    racja. nie wiem skad mi sie 2,4% przypaletalo. na dpreview stoi 3,5%
                    www albo tez flickr

Komentarz

• pn_
                      Zablokowany
                      • 2005
                      • 857

Biorac pod uwage wielkosc obrazu, odpowiada to chyba mniej wiecej 1,7% spotowi w APS-C.

Komentarz

• BooBoo
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 47

To chyba działa w drugą stronę. 3,5% z czegoś większego to jeszcze więcej niż 1% z czegoś mniejszego.
                        Konkurencja (lub nie...)

Komentarz

• pn_
                          Zablokowany
                          • 2005
                          • 857

To chyba działa w drugą stronę. 3,5% z czegoś większego to jeszcze więcej niż 1% z czegoś mniejszego.
                          No tak, faktycznie, pomrocznosc jasna.

Komentarz

• Arkan
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1401

z 1ds :-)
                            Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Zamieszczone przez Arkan
                              z 1ds :-)
                              hehe... dla odmiany nie z cyfranki tylko z analoga. z EOS-a 3, bo dzisiaj jakis stary katalog Canona ogladalem i z ciekawosci na trojke zerknalem
                              www albo tez flickr

Komentarz

• Arkan
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1401

Dżisas, chłopie, co ty wypisujesz!
                                IMHO Pomiar punktowy na zróżnicowanym tonalnie fragmencie sceny mija się z celem. Wtedy potrzebny jest rzeczywiście centralny w celu uśrednienia wyniku.
                                Właśnie wtedy kiedy scena jest zróżnicowana tonalnie używasz spota. Np.: fotografujesz scenę, której rozpiętosć tonalna przekracza pojemność filmu/sensora etc. Użycie spota pozwoli Ci zdecydować, które elementy sceny będą poprawnie naświetlone.
                                Natomiast spota bez korekcji możemy z sensem używać, gdy zakładamy, że dany fragment jest w 18% szary,....
                                Wytłumacz mi jedną rzecz: jeśli decyduje, że dany fragment sceny ma być naświetlony prawidłowo i naświetlam "w punkt", to po co mam wprowadzać korekcję?
                                Sztuka leży w tym, żeby wybrać JEDEN TON z danej sceny.
                                A co byś powiedział na wybranie kilku elementów/tonów, które zmiesczą się w zakresie pojemności tonalnej materiału światłoczułego?
                                Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

Pracuję...