Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
dlaczego nie możesz wykorzystać zastanego światła i zmienić nieco parametry ?
Raz że mam go w swoim studio trochę mało, dwa że nie mam nad nim kontroli.
Światłem błyskowym kreuję sobie dowolne klimaty, mogę np. podkreślać fakturę przedmiotów, tworzyć dowolne efekty ... Jakoś tak po latach pracy w studio polubiłem światło błyskowe. Choć to zabrzmi może głupio ale mniej pewnie czuję się z aparatem na zewnątrz niż w swoich czterech ścianach Zwłaszcza że do rodzinnego pstrykania/kręcenia video od dłuższego czasu używam głównie kompakta.
Ale kto wie, może warto spróbować, zwłaszcza że to będą zdjęcia bez ludzi, nic mi nie będzie uciekać, ruszać się, przeszkadzać ... a wiesz że z ciekawości zrobię taki teścik, oczywiście bez projektora bo go nie mam, ale tak dla samej ciekawości ile będę musiał wyciągnąć czas aby w moich warunkach naświetlić prawidłowo.
Na razie równolegle szukam jeszcze jakiegoś spacer zooma (bo mam do pracy same stałki), a potrzebuję czegoś wygodnego do produkowania sobie tych teł. Na razie mielę temat C24-70f4 vs C24-105f4 bo to będzie chyba optymalny wybór. Ale to już inny temat.
Takie teoryzowanie nie przyniesie żadnych wniosków. Wszystko zależy od mocy projektora i jego odległości od ekranu. Potężnym projektorem mógłbyś zaćmić swoje lampy. Słabszym z bliska też.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Usunąłem część tego posta poprzez jego edycję gdyż po krótkim i dosyć pobieżnym zapoznaniu się z tematem widzę że urządzenie które miałoby szansę sprostać takiemu zadaniu - przebić się z obrazem przez światło błyskowe - (o ile to w ogóle możliwe) jest z takiej półki cenowej że chyba taniej by wyszło kupić sobie ploter i samemu te tła drukować jeszcze porozmawiam jutro z fachowcami od projektorów ale już z samej lektury przez internet widzę że łatwo nie będzie.
Nie, żadnych, ale to jest prosta fizyka fotograficzna.
Wystarczy trochę pomyśleć. F/8 nie oznacza jakiegoś niesamowitego oświetlenia. A kto Ci każe naświetlać 1/250s? Im dłuższy czas tym większy udział projektora.
Sa tanie projektory, które wygladaja blado już przy normalnym oświetleniu w pokoju, a sa takie, które oślepiaja z odległości ekranu ~3-4 m.
Nie, żadnych, ale to jest prosta fizyka fotograficzna.
Wystarczy trochę pomyśleć. F/8 nie oznacza jakiegoś niesamowitego oświetlenia. A kto Ci każe naświetlać 1/250s? Im dłuższy czas tym większy udział projektora.
Sa tanie projektory, które wygladaja blado już przy normalnym oświetleniu w pokoju, a sa takie, które oślepiaja z odległości ekranu ~3-4 m.
tak jest i jest to mozliwe, ale z drugiej strony jesli swiatlo monitora jest odpowiednio mocne spowoduje ono jakies tam oswietlenie motywu - pytanie cza akurat porzadane i korzystne?
da sie naswietlajac na dlugich czasach jakie wynikaja z jasnosci tla, a motyw oswietlic lampami , ktore maja znacznie krotszy czas blysku. Technicznie nie ma problemu , tylko wlasnie - jak swiatlo odbite od ekranu wplynie na oswietlenie motywu - czy aby nie niekorzytnie?
No właśnie, raczej bez próby nie uradzisz. Zbyt dużo tu niewiadomych. Chyba po prostu wypożyczę projektor z półki cenowej która będzie w moim zasięgu finansowym i zrobię test, jak się nie uda to odpuszczę temat nie wnikając specjalnie ile ANSI musi mieć projektor żeby to ogarnąć - skoro i tak nie będzie mnie na niego stać. Na razie i tak chcę spróbować z tłami drukowanymi bo już jestem umówiony z ludźmi od druku. W przypadku projektora jest jeszcze właśnie jeden problem - gdzie go umieścić żeby świecił tylko na ekran i nie plątał się między lampami / kablami. To dodatkowy grat a wiecie jak to w studiu jest - miejsca zawsze za mało.
W każdym razie podziękował za rady, jak coś mi z tego wyjdzie to podzielę się w tym wątku dla potomności
No właśnie, raczej bez próby nie uradzisz. Zbyt dużo tu niewiadomych. Chyba po prostu wypożyczę projektor z półki cenowej która będzie w moim zasięgu finansowym i zrobię test, jak się nie uda to odpuszczę temat nie wnikając specjalnie ile ANSI musi mieć projektor żeby to ogarnąć - skoro i tak nie będzie mnie na niego stać. Na razie i tak chcę spróbować z tłami drukowanymi bo już jestem umówiony z ludźmi od druku. W przypadku projektora jest jeszcze właśnie jeden problem - gdzie go umieścić żeby świecił tylko na ekran i nie plątał się między lampami / kablami. To dodatkowy grat a wiecie jak to w studiu jest - miejsca zawsze za mało.
W każdym razie podziękował za rady, jak coś mi z tego wyjdzie to podzielę się w tym wątku dla potomności
projekt z monitorem wydaje mi sie technicznie dosyc klopotliwy do przeprowadzenia.
gdybys musial zmieniac rzeczywiscie ciagle tla do kazdego ujecia , to moze byloby to ulatwienie w stosunku to tla realnego .
ale jesli wykonujesz wiecej zdjec na jednym tle to wydruk tla jest chyba rozwiazaniem wygodniejszym.
nie wykluczalbym jednak mozliwosci podstawienia w ps - czesto jest to wygodne rozwiazanie , z tym ze zalezy od motywu , a jaki on jest - wiesz sam najlepiej.
A wzial ktos pod uwage fakt, ze obraz generowany przez projektor sklada sie z pikseli i sa one widoczne dla ludzkiego oka a co dopiero dla aparatu 20Mpx ?
No i tu właśnie wyłania się możliwość użycia rzutnika analogowego zamiast cyfrowego. Taki rzutnik może mieć spora moc za małe pieniadze, tylko trzeba zrobić srajdy tła.....ciagle tańsze niż wydruki.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
A wzial ktos pod uwage fakt, ze obraz generowany przez projektor sklada sie z pikseli i sa one widoczne dla ludzkiego oka a co dopiero dla aparatu 20Mpx ?
Okazuje się że wielu rzeczy nie wziąłem pod uwagę, zbyt wielu Choćby to o czym pisałem w ostatnim poście, czyli jak to wszystko upchać, porozstawiać. I tak mam problem z lampami - niestety nie mogę zamontować sufitowego systemu - więc te wszechobecne statywy i kable są prawdziwą zmorą.
Temat i tak jest ciekawy i pewnie prędzej czy później zrobię taką próbę bo przecież oprócz takiego standardowego wykorzystania typu projekcja na tło można to wykorzystywać na różne inne bardziej kreatywne sposoby.
Dzięki uprzejmości jednego użytkownika widziałem też fotki robione z projekcją w tle, nie specjalnie aranżowane ale reporterka z różnych imprez, jakiś zwykły projektor, dosyć jasna sala i nie jest źle. Zatem temat na pewno nie jest nierealny, choć z wielu powodów trudny do realizacji. Tło drukowane poza kosztami ma tę zaletę że wieszam, oświetlam i tyle.
Komentarz