Przepalone niebo - jak uniknąć?
Zwiń
X
-
-
Odp: Przepalone niebo - jak uniknąć?
filtr gradientowy w LR też nieźle sobie radzi
a taką fotkę to bym w ogóle wykasował z aparatuKomentarz
-
Nawet "dobry polar" nie podziała jak będziesz robić pod słońce. Polara używać to "trzeba umić".
Co do samego zdjęcia, ot pstryk, ja też często takie trafiam, ale nie bawię się w niebo... po prostu przekadrowuję i tyle. Chyba że na niebie właśnie i zależytrothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".Komentarz
-
-
Hehe spoko, tak czekałam aż się pojawi tu sugestia o wywaleniu tego zdjęcia.
Ja tam je lubię, choć jest słabe technicznie i pewnie kadr zupełnie niezgodny ze sztuką. 
W każdym razie dziękuję wszystkim za sugestie, dopiero zaczynam zabawę z fotografią i mam nadzieję, że z czasem zdjęcia będą lepsze.
Komentarz
-
Ech gdyby to takie proste było... wiem o czym piszę.
To o czym ty piszesz to podstawy podstaw, a ja ze swojej strony dodam że polara używać to "trzeba umić". Wiem to z doświadczenia.trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".Komentarz
-
Niby tak, tyle teoria. A praktyka? Fotografując pod tym kątem widzimy, że im bliżej słońca tym niebo jest jaśniejsze, najciemniejsze jest z drugiej strony, czyli....Komentarz
-
PS + NIK software color efex pro, na początek zabawy
hensu, ja bym to robił z polarem, często pod słońce używam polara. Masz racjie teoria swoje a w praktyce...zupełnie jest inaczej (czasami)
trothlik napisz co rozumiesz... przez, trzeba umić.. co to niby za technika połączona z doświadczeniem, a i jeszcze jedno.. zależy co kto używa liniowy czy może kołowy, ze znacznikiem czy bez...to może być aż tak skomplikowane?
Polarki raczej firmowe, w necie jest fajny test filtrów polaryzacyjnych, z przykładami co który potrafi. http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_test...zacyjnych.html
Tu widać jak różnić się mogą zdania fotografów czy używać czy też nie...równią się w efektach i to dość znacznieOstatnio edytowany przez tomphoto; 10677.http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.Komentarz
-
Jeśli zdjęcie zapisałaś w RAW to przyślij.Hehe spoko, tak czekałam aż się pojawi tu sugestia o wywaleniu tego zdjęcia.
Ja tam je lubię, choć jest słabe technicznie i pewnie kadr zupełnie niezgodny ze sztuką. 
W każdym razie dziękuję wszystkim za sugestie, dopiero zaczynam zabawę z fotografią i mam nadzieję, że z czasem zdjęcia będą lepsze.
Będzie lepsze, zobaczysz co (jak dużo) można z RAW wyciągnąć z "przepaleń"
jpOstatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/Komentarz
-
A NIK w jaki sposób może poradzić sobie z przepaleniami?PS + NIK software color efex pro, na początek zabawy
hensu, ja bym to robił z polarem, często pod słońce używam polara. Masz racjie teoria swoje a w praktyce...zupełnie jest inaczej (czasami)
trothlik napisz co rozumiesz... przez, trzeba umić.. co to niby za technika połączona z doświadczeniem, a i jeszcze jedno.. zależy co kto używa liniowy czy może kołowy, ze znacznikiem czy bez...to może być aż tak skomplikowane?
Polarki raczej firmowe, w necie jest fajny test filtrów polaryzacyjnych, z przykładami co który potrafi. http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_test...zacyjnych.html
Tu widać jak różnić się mogą zdania fotografów czy używać czy też nie...równią się w efektach i to dość znacznie
Wysłane listem poleconymKliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)Komentarz
-
w niku też jest filtr połówkowy, ale czasem wygląda to sztucznie; LR - lepszyKomentarz
-
Jak tam jest przpalenie, czyli 255,255,255 to juz zaden software nie pomoze.Komentarz
-
przestrzeń 0-255 to opis 8 bitowy.
A "matryca" pracuje na 14 bitach które są dopiero transponowane "na końcu" do owych 8 bitów.
To że po transformacji jest 255,255,255 nie oznacza że nie ma informacji w pliku RAW o kolorze.
jppuste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
-
Niestety zdjęcia zawsze zapisuję w JPG. Wczoraj testowałam RAWy, ale w sumie skończyło się na wywołaniu ich na domyślnych parametrach w Lightroomie. Ale jakiś tam materiał do testów mi został, choć przyznam że nie ma miłości od pierwszego kliknięcia z LR.
Komentarz
-
Niestety, wszystko wymaga wysiłku, trzeba się nauczyć by doceniać i stosować skutecznie.
Domyślne parametry w LR (najprawdopodobniej u Ciebie) to tak jakby aparat "wewnątrz" zrobił plik jpg.
Gdybyś zapisała zdjęcie w aparacie w RAW i jpg to po domyślnym wywołanie RAW w LR powinnaś na ekranie widzieć to samo co patrząc na jpg z aparatu
Cały dowcip polega na tym, że można teraz z RAW w LR (albo ACR, albo DPP, albo...) zrobić znacznie więcej/lepiej niż robi to oprogramowanie aparatu bo w aparacie :
- nie ma czasu na dokładną interpretację, musi zdążyć zinterpretować kilka zdjęć na sekundę i zapisać na kartę
- masz ustawiony jeden sposób interpretacji (style, dynamika. kolor, ...)
- moc komputerka w aparacie ma się nijak do komputera
Jeśli czujesz, że fotografia dla Ciebie to będzie coś więcej niż zdjęcia "u cioci na imieninach" to zapisuj w RAW i zacznij na serio walczyć z LR
jppuste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz