Przepalone niebo - jak uniknąć?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomphoto
    Początki nałogu
    • 2007
    • 461

Odp: Przepalone niebo - jak uniknąć?

Zamieszczone przez jan pawlak
    Jeśli czujesz, że fotografia dla Ciebie to będzie coś więcej niż zdjęcia "u cioci na imieninach" to zapisuj w RAW i zacznij na serio walczyć z LR
    Zgadzam się, a jak już trochę zapoznasz się z możliwościami programów i formatu to sama stwierdzisz że jpg nie ma sensu, no chyba że u cioci na imieninach
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Komentarz

• Yavanna
      Dopiero zaczyna
      • 2013
      • 27

Niestety, wszystko wymaga wysiłku, trzeba się nauczyć by doceniać i stosować skutecznie.

Domyślne parametry w LR (najprawdopodobniej u Ciebie) to tak jakby aparat "wewnątrz" zrobił plik jpg.
      Gdybyś zapisała zdjęcie w aparacie w RAW i jpg to po domyślnym wywołanie RAW w LR powinnaś na ekranie widzieć to samo co patrząc na jpg z aparatu

Cały dowcip polega na tym, że można teraz z RAW w LR (albo ACR, albo DPP, albo...) zrobić znacznie więcej/lepiej niż robi to oprogramowanie aparatu bo w aparacie :
      - nie ma czasu na dokładną interpretację, musi zdążyć zinterpretować kilka zdjęć na sekundę i zapisać na kartę
      - masz ustawiony jeden sposób interpretacji (style, dynamika. kolor, ...)
      - moc komputerka w aparacie ma się nijak do komputera

Jeśli czujesz, że fotografia dla Ciebie to będzie coś więcej niż zdjęcia "u cioci na imieninach" to zapisuj w RAW i zacznij na serio walczyć z LR

jp
      Tak, wiem że wywołanie zdjęć w LR na standardowych ustawieniach to tak samo jakby zapisywać je od razu w jpg. RAWy mam nadal, więc w święta się nimi pobawię. Póki co nie czuję LR totalnie i nie potrafię osiągnąć więcej niż w PS. Co nie oznacza, że nie będę próbować się go nauczyć. :P

Komentarz

• maciek12ss
        Początki nałogu
        • 2012
        • 492

Ja nie cierpię LR. Nie czuję go za dużo tam wszystkiego w jednym miejscu. W CR za to czuję się swobodniej.. Bardziej przejrzysty jest dla mnie.
        6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• tomphoto
          Początki nałogu
          • 2007
          • 461

Zamieszczone przez Yavanna
          Tak, wiem że wywołanie zdjęć w LR na standardowych ustawieniach to tak samo jakby zapisywać je od razu w jpg. RAWy mam nadal, więc w święta się nimi pobawię. Póki co nie czuję LR totalnie i nie potrafię osiągnąć więcej niż w PS. Co nie oznacza, że nie będę próbować się go nauczyć. :P
          http://www.canon-board.info/tips-and...szkolka-55279/

http://www.canon-board.info/tips-and...obrobki-12828/

Może przebrniesz jakoś
          http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Komentarz

• Yavanna
            Dopiero zaczyna
            • 2013
            • 27

Ooo super, dziękuję bardzo. Nie no, przebrnęłam przez metody numeryczne, to LR mnie tak łatwo nie pokona.

Komentarz

• jan pawlak
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 4335

Zamieszczone przez maciek12ss
              Ja nie cierpię LR. Nie czuję go za dużo tam wszystkiego w jednym miejscu. W CR za to czuję się swobodniej.. Bardziej przejrzysty jest dla mnie.
              Popatrz na to tak :

1. ACR to wywoływanie RAW
              2. LR to :
              - zakładka Develop : dokładnie to samo co ACR ale inaczej ułożone
              - zakładka Library : rewelacyjna baza danych zdjęć z intuicyjnym zarządzanim
              - zakładka Map - gdy masz info o pozycji to pokazuje na mapie gdzie robiłeś zdjęcie
              - zakładka ....
              - ....

jp
              puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
              Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
              http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
              public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Usjwo
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1055

przestrzeń 0-255 to opis 8 bitowy.
                A "matryca" pracuje na 14 bitach które są dopiero transponowane "na końcu" do owych 8 bitów.
                To że po transformacji jest 255,255,255 nie oznacza że nie ma informacji w pliku RAW o kolorze.

jp
                A to racja, chodzilo mi o przepalenie RAW'a, a napisalem co napialem. Niemniej zakres tonalny matrycy jest staly i przy wiekszej rozpietosci kadru, trzeba cos poswiecic, albo swiatla, albo cienie (przy jedej klatce)

Komentarz

• meg83
                  Coś już napisał
                  • 2010
                  • 65

tutaj powinnaś przede wszystkim zmienić nieco kadrowanie - np zmienić nieco perspektywę żeby uniknąć przepaleń w prawy górnym rogu; nawet najlepszy soft nie pomoże na wypalone całkowicie niebo; szukaj też optymalnych warunków
                  Facebook | Instagram | Twitter

Komentarz

• RobertON
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 2194

Także nie mogłem się skłonić do używania LR, do czasu - aż nastała konieczność użycia narzędzia Adjustment Brush i "zamalowania" wybiórczych przepaleń i niedoświetleń.

To narzędzie AB jest nawet lepsze w niektórych miejscach niż Graduatet Filter w LR
                    Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                    https://500px.com/robowert26

Komentarz

• kulek855
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 327

Ja w lesie staram się fotografować obiektywami o większej ogniskowej - dzięki temu problem z przepalonym niebem mam z głowy.
                      ARTLIMITED

Komentarz

• edugrafia
                        • 2014
                        • 3

Swoją drogą zdjęcie autora wątku lepiej wyglądałoby po skadrowaniu bez nieba.
                        Ale tak jak ktoś tu napisał wydaje się, że zdjęcie jest nieco zbyt jasne.

Komentarz

• Kecaj
                          Bywalec
                          • 2014
                          • 130

Z programami do edycji zdjęć (jak i z samym ich robieniem) dopiero zaczynam, ale z takim artefaktem jak przepalone niebo "walczę" suwakiem "Highlights" + ew. "Whites". Nie wszystko da się poprawić, ale w sporej ilości przypadków daje zadowalający efekt. Jeżeli nie, to nieco przycinam zdjęcie...
                          Nadal więcej sprzętu niż umiejętności...

Komentarz

• Bolek02
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 3225

Zamieszczone przez edugrafia
                            Swoją drogą zdjęcie autora wątku lepiej wyglądałoby po skadrowaniu bez nieba.
                            Ale tak jak ktoś tu napisał wydaje się, że zdjęcie jest nieco zbyt jasne.
                            Usunięcie nieba z kadru , to już zupełnie inne zdjęcie i nie najlepszy pomysł. Niebo zawsze można sklonować w PS-ie z innego kadru, tylko wymaga to trochę pracy.
                            Za to efekt bezcenny
                            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Mikol
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 105

Zamieszczone przez Bolek02
                              Usunięcie nieba z kadru , to już zupełnie inne zdjęcie i nie najlepszy pomysł. Niebo zawsze można sklonować w PS-ie z innego kadru, tylko wymaga to trochę pracy.
                              Za to efekt bezcenny
                              Na tym konkretnym zdjęciu to życzę powodzenia

Komentarz

Pracuję...